Aksaray’ın Kültürel Özellikleri ve Değerleri
Aksaray’ın Kültürel Özellikleri ve Değerleri, tarihi dokusu, yöresel yemekleri gelenek ve görenekleri birçok insanı kendisine hayran bırakmayı başarmıştır.
Aksaray’ın kültürel özellikleri ve değerleri, doğal güzellikleri tarihi ve mimari dokusu birçok kişiyi kendisine hayran bırakmayı başarmıştır. Son dönemlerde yapılan restorasyon çalışmaları ile birlikte her yıl yerli ve yabancı bir çok turisti ağırlamaya devam eden Aksaray ilimiz gün geçtikçe de kendisini geliştirmektedir. Geçmişten günümüze kadar birçok tarihi ve kültürel zenginliği içerisinde barındıran Aksaray ilimize dair edinmeniz gereken tüm bilgileri sizlere aktarmaya çalışacağız. Peki, Aksaray’ın kültürel özellikleri ve değerleri nelerdir? Gelin hep birlikte bakalım.
Aksaray’ın Özellikleri
Aksaray’ın özellikleri, kültürel değerleri ve tarihi mirası sayfalar sığdıramayacağımız kadar çoktur. Bu yüzden dolayı ne yazık ki sizler ile tüm bilgileri paylaşamayacağız fakat başlıklar halinde sizlere ön plana çıkan bilgileri özet şekli ile paylaşacağız. Bunun yanı sıra farklı bir kültüre dair izleri takip etmek istiyorsanız Hatay ilimize ait kültürel özellikle https://www.aylakbilgin.com/hatayin-kulturel-ozellikleri-ve-degerleri-1522/ yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Aksaray Hakkında Bilgiler
Aksaray hakkında bilgiler edinmiş olduğumuz ve araştırdığımız kaynaklar neticesinde derlenerek sizlere sunulmaktadır. Aksaray ilimize ait tüm kültürel özellikleri ve değerleri sizlere sunamasak kısa başlıklar halinde edinmeniz gereken tüm bilgileri aktarmaya çalışacağız. 68 Plaka numarasına sahip olan Aksaray ilimizin birbirinden güzel 7 ilçesi bulunmaktadır.
Aksaray’ın İlçeleri;
- Ağaçören
- Eskil
- Gülağaç
- Güzelyurt
- Ortaköy
- Sarıyahşi
- Sultanhanı
Aksaray’ın Nüfusu ve Coğrafi Konumu
Aksaray’ın nüfusu 2020 yılı verilerine göre 420.000 kişi olarak tahmin edilmektedir. Aksaray coğrafi konumu nedeniyle oldukça bereketli topraklara sahiptir. Ana geçim kaynağına baktığımızda ise temelinin tarım ve hayvancılığa dayalı olduğunu görmekteyiz. Aksaray’ın neredeyse %55’lik kısmı tarıma elverişli bir haldedir. Aksaray ilimizin sınır komşularına baktığımızda Doğusunda Nevşehir, Güneydoğusunda Niğde, Batısında Konya ve Kuzeyde Ankara ile Kuzeydoğusunda Kırşehir illerimiz yer almaktadır.
Aksaray’ın Tarihi ve Kültürel Özellikleri
Aksaray’ın tarihi oldukça köklü bir tarihe sahiptir. Aksaray’ın isminin ise Kapadokya kralı Archelaos’dan geldiği söylenmektedir. Kentin yaklaşık olarak Milattan önce 3. yüzyılda kurulduğu yapılan arkeolojik araştırmalar ve kazılar ise söylenmektedir. Birçok medeniyete ve uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Aksaray içerisinde Selçuk dönemine dair birçok eserin görülebilmesi de mümkündü. Bu durum bizlere şehrin ne denli zengin kültürel özellikleri ve değerleri içerisinde barındırdığını göstermektedir.
Aksaray’ın Kültürel Özellikleri
Aksaray’ın kültürel özellikleri denilince ilk akla gelenler Ihlara Vadisi, Eğri Minare, Yılanlı Kilise, Sultanhanı ve Ağzıkarahan Kervansarayları, Acemhöyük, Manastır Vadisi, Antik Nora Şehri olsa da bu güzel ilimizin bir birinden güzel birçok kültürel özelliği ve tarihi mirası bulunmaktadır. Sizlere bu yazımızda Aksaray ilimize dair yöresel yemekleri, türküleri, gezilecek ve görülebilecek yerleri, halk oyunlarını kısacası bilmeniz gereken bilgileri başlıklar halinde paylaşmaya çalışacağız.
Aksaray Yöresel Yemekleri
Aksaray yöresel yemekleri her damak tadına uygun ve bir o kadar da güzel tadı ile birçok kişiyi etkilemeyi başarmıştır. İç Anadolu Bölgesinde yemek kültürü birbiri ile benzer olsa da gerek yapılış tarzı gerekse kullanılan baharatlar ile birlikte bu yöresel yemekleri birbirinden ayırmanız mümkündür. Tümünü listeleyemesekte kendi seçmiş olduğumuz Aksaray iline ait yöresel yemekleri listeleyeceğiz.
- Soğanlama
- Bamya çorbası
- Çiğleme
- Mantarlı Bulgur Pilavı
- Sıkma
- Dolma Mantı
- Papara
- Dolaz
- Papara
- Ayva Dolması
Aksaray’ın Türküleri
Aksaray’ın türküleri geçmiş yıllardan günümüze kadar dillerde popüler olarak söylenmeye devam etmiştir. Bu türküleri kimi zaman içerisinde sevdaları, kimi zaman kahramanlıkları kimi zaman ise bizlere yaşanılan döneme dair olayları sunmaktadır. Sizlere “ Kaldır Dumanını Göster Yüzünü“ isimli türküden seçmiş olduğumuz bir bölümü paylaşarak diğer türküleri listeleyelim.
“ Kaldır dumanını göster yüzünü
Var mı koyağında kar Hasandağı
Karlı buzlu sulardan içeyim
Yüreğim yaralı duy Hasandağı“
- Aksaray Develisi
- Aksaray’ın Kapıları Sürgülü
- Arabamın Dingili
- Ayşe’m Oturmuş Çorap Örüyor
- Bey Mustafa Türküsü
- Çingene Kızı
- Dam Başında Oturur
- Evlerinin Önü Musluk
- Gelin Olan Uzun Olur
- Güvercinim Süt Beyaz
- Kaldır Dumanını Göster Yüzünü
- Kara Biber Aş Mı Olur
- Kaldır Dumanını Göster Yüzünü
- Kara Biber Aş Mı Olur
Aksaray’ın Yöresel Kıyafetleri ve Halk Oyunları
Aksaray’ın Yöresel Kıyafetleri çevre iller ile benzerlik göstermektedir. Bu kıyafetlere bakıldığında Anadolu illerimizde olduğu gibi başta çember, üstünde işlik alta don şalvar ve ayağa ise ince yemeni şeklinde terlik ya da örme patik yer almaktadır. Aksaray’ın halk oyunlarına bakıldığında ise, Allılar, Selime Sektirmesi, Yılan Akmış Kamışa, Osman Abim Evde mi, Karabiberim, Kesik Çayır (İnce Çayır), Tombili, Kaynanalar ve Yaban elleri başlıca halk oyunları arasında yer almaktadır.
Aksaray’ın Tarihi Yerleri ve Kültürel Özellikleri
Aksaray’ın tarihi yerleri ve kültürel özellikleri, doğal güzellikleri, tarihi dokusu ve sıcak kanlı insanları ile birlikte birçok değeri içerisinde barındırmaktadır. Sizlere tüm bu özellikleri ve değerleri açıklamaları ile paylaşamasakta bilgi edinmeniz adına yazımızda listeler halinde sunmaya çalıştık. Aksaray’a yolunuz düşmesi ihtimaline binaen veya gezi listenize eklemenize istinaden kendi seçmiş olduğumuz ön plana çıkan yerleri paylaşacağız. Peki, bakalım Aksaray’ın tarihi yerleri ve kültürel özellikleri nelermiş.
- Ihlara Vadisi
- Eğri Minare
- Yılanlı Kilise
- Sultanhanı Kervansarayı
- Ağzıkarahan Kervansarayı
- Acemhöyük
- Manastır Vadisi
- Antik Nora
- Ulu Camii
- Aksaray Müzesi
İçerik Başlıkları