Hatay’ın Kültürel Özellikleri Ve Değerleri
Hatay’ın Kültürel Özellikleri ve Değerleri, lezzetleri, doğası ve tarihi yapılarıyla birlikte yerli ve yabancı birçok kişi tarafından merak edilmektedir.
Hatay’ın Kültürel Özellikleri ve Değerleri, tarihi yerleri ve doğal güzellikleri birçok insanı kendisine hayran bırakmayı başarmıştır. Hatay’a ilişkin tüm kültürel özellikleri ve değerleri ne yazık ki yazımızda tam olarak paylaşamayacağız. Tüm detayları aktarmamız sayfalara sığmayacaktır. Fakat bizler ön plana çıkan özellikleri başlıklar halinde net ve öz bir şekilde sizlerle paylaşmaya çalışacağız. Peki, Hatay’ın kültürel özellikleri ve değerleri nelermiş, gelin birlikte bakalım.
Hatay’ın Özellikleri
Hatay’ın özellikleri sayfalara sığmayacak kadar çoktur. Hal böyle olunca bizler sizlere en çok merak edilen ve araştırılan konuları paylaşmak durumunda kaldık. Fakat eklememizi istediğiniz ya da düzeltilmesi gerektiğini düşündüklerinizi yorum kısmında bizlerle paylaşmanız yeterli olacaktır. Bunun yanı sıra farklı bir ilimiz ile ilgili kültürel değerleri öğrenmek istiyorsanız Tekirdağ ilimize ait kültürel özelliklere https://www.aylakbilgin.com/tekirdagin-kulturel-ozellikleri-ve-degerleri-1552/ yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Hatay Hakkında Bilgiler
Hatay hakkında bilgiler aslında bizlerin araştırdığı ve merak ettiği konuları yansıtmaktadır. Köklü bir tarihe sahip olan bu güzel şehrimiz ile ilgili bilgileri sizlere araştırmış olduğumuz kaynaklardan derleyerek sunuyoruz. Yazımızın başında belirttiğimiz üzere tüm detayları ne yazık ki sizlerle paylaşamıyoruz. Fakat bilmeniz gereken birçok özelliği aktarmaya çalışacağız. Asıl konumuza dönecek olursak 31 plaka numarasına sahip olan Hatay ilimizin birbirinden güzel 15 ilçesi bulunmaktadır. Bu ilçeleri listelemek gerekirse;
Hatay’ın İlçeleri;
- Altınözü
- Antakya
- Arsuz
- Belen
- Defne
- Dörtyol
- Erzin
- Hassa
- İskenderun
- Kırıkhan
- Kumlu
- Payas
- Reyhanlı
- Samandağ
- Yayladağı
Hatay’ın Nüfusu ve Coğrafi Konumu
Hatay’ın nüfusu 2020 yılı verilerine bakıldığında 1 milyon 610 bin olarak tahmin edilmektedir. Bu nüfusa öğrenci ve memur nüfusunu da dahil ettiğimizde nüfus oldukça çok artmaktadır. Coğrafi konumu ile oldukça verimli topraklara sahip olan Hatay ilimizde birçok ürün yetiştirilmektedir. Hatay ilimizin sınır komşularına baktığımızda ise; Batıda Akdeniz, Güney ve doğuda Suriye, Kuzeybatıda Adana, Kuzeyde Osmaniye ve Kuzeydoğuda Gaziantep ili bulunmaktadır.
Hatay’ın Tarihi ve Kültürel Özellikleri
Hatay tarihi tam olarak bilinmese de, yapılan araştırmalar neticesinde ülkemizin en eski yerleşim yerlerinden birisi olduğu söylenmektedir. Yapılan arkeolojik araştırmalar neticesinde milattan önce 100.000 ile 40.000 yılları arasında da yerleşim yeri olarak kullanıldığı bilinmektedir. Milattan Önce 300 yılında Antakya ismi ile kurulmuş olan bu kent günümüze ulaşıncaya dek birçok uygarlığa ve medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Köklü tarihine bakıldığında ise bu şehrimizin ne denli zengin kültürel özelliklere sahip olduğunu görebilmekteyiz.
Hatay’ın Kültürel Özellikleri
Hatay’ın kültürel özellikleri denilince ilk akla gelenler Antakya Mozaik Müzesi, Harbiye Mesire Yeri, Arsuz Plajları, İskenderun Demir-Çelik Fabrikaları, Soğukoluk Mesire Yeri, Künefe Tatlısı, Sen Piyer Kilisesi ve Erzin Kaplıcaları olsa da bunun yanı sıra köklü tarihi ile birlikte oldukça zengin değerleri içerisinde barındırmaktadır. Başlıklar halinde bunları sizlere aktaracağız.
Hatay’ın Yöresel Yemekleri
Hatay’ın yöresel yemekleri, günümüzde pek çok kişiyi kendisine hayran bırakmayı başarmıştır. Zengin mutfağı ile birlikte oldukça güzel lezzetleri içerisinde barındırmaktadır. Tüm lezzetleri sizlerle paylaşasamakta ön plana çıkan Hatay’a özgü lezzetleri sizlere listeleyeceğiz.
- Kağıt Kebabı
- Oruk
- Dövme (aşşur)
- Semirsek
- Tepsi Kebabı
- Humus
- Zahter Salatası
- Künefe
- Peynirli İrmik Helvası
- Kabak Tatlısı
- Cevizli Biber
- Küflü Çökelek Salatası
- Turplu Tarator
- Humus
- Patlıcanlı Yoğurtlama
- Sarmaiçi
- Yumurta Öccesi
Hatay Türküleri
Hatay türküleri geçmiş yıllardan günümüze kadar popülerliğini koruyarak ulaşmayı başarmıştır. Türkülere baktığımızda gerek sevda dolu sözleri gerek kahramanlıkları gerekse yaşanılan döneme ait izleri bizlere göstermektedir. Sizlere Ben Bir Yüce Beydim isimli türküden seçmiş olduğumuz kısa bir kesit ile ön plana çıkan diğer türküleri paylaşacağız.
“Ben bir yüce beydim indirdin düze
Yaşım on beşdeydi de yetişti yüze
Bin minnetci saldım o Türkmen gıza
Mevla’nın aşkına öldürmen beni”
- Ben Bir Yüce Beydim
- Çıksam Şu Dağlara
- Gelin (Bir Ay Doğmuş)
- Gene Tuttu Şu Dağların Boranı
- Göğala Gözünü Sevdiğim Döndü
- Gül Budanmış Dal Dal Olmuş
- Gül Kuruttum Türkü Sözü
- Halep’te Bir Güzel Gördüm
- Hasan Dağı Oymak Oymak
- Huri Melek Var Mı Senin Soyunda
- İndim Çayır Biçmeye
- Kaleden İndirdiler
- Kaynana Kazan Karası
- Lofça’nın Ardında Kaya (Lofçalı)
- Samandağı (Musa ile Hızır)
- Seni Düşündüm (Zifri Karanlıkta)
- Sevgi Sevgiye (Beni)
- Size Derim Size Beyler Ağalar
- Şu Karşıki Dağda Kar Var
- Yayladağı (Yoktur İlçemin)
- Yol Üstünde Biten Otlar
- Yürü Bre Yiğitde Yol İle Yürü
Hatay’ın Yöresel Kıyafetleri ve Halk Oyunları
Hatay’ın yöresel kıyafetleri günümüzde pek kullanılmasa da düzenlenen bazı etkinliklerde, düğünlerde ve fuarlarda görülebilmektedir. Kadınlarda; Fes, Tarbuş, Kefiye, Şako, Cepken, Yemeni, Bel kuşağı giyilirken erkeklerde ise; Arakçık, arakçık bağı, poşiye, kefiye, Aba, şalvar, Gömlek, yelek, Çorap, yemeni, edik, Bel kuşağı ve poşi giyilmektedir. Hatay’ın halk oyunlarına bakıldığında ise; Ağır halay (Şihhani), Çiftetelli, Depki, Düz, Garibin ayağı, Kayser, Kuseyri, Kırıkhan, Mendilli, Şenköy, Üçayak, Bahcivancı kız, Deli arap, Eli elime değdi, Pamuk ve Şergiye Şerji isimli oyunlar başta gelmektedir.
Hatay’ın Tarihi Yerleri ve Kültürel Özellikleri
Hatay’ın tarihi yerleri ve kültürel özellikleri sayfalara sığmayacak kadar çoktur. Köklü bir tarihe sahip olan bu güzel şehrimiz içerisinde bulundurduğu değerler ile birlikte oldukça zengin bir kültüre sahiptir. Sizlerinde yolunuzun düşmesi ihtimaline binaen Hatay ilimizde gezebileceğiniz kültürel özellikli tarihi yerleri listeleyeceğiz.
- Beşikli Mağara
- Titus Kaya Tüneli
- Aziz Simon Manastırı
- Cehennem Kayıkçısı
- Vespasianus ve Titus Tüneli
- Payas Kalesi
- Bakras Kalesi
- Habib-i Neccar Camii
- Hatay Ulu Cami
- St. Pierre Kilisesi
İçerik Başlıkları