Yalova’nın Kültürel Özellikleri ve Değerleri
Yalova’nın Kültürel Özellikleri ve Değerleri geçmişten günümüze kadar tarih kokan sokakları ve sıcak kanlı insanları ile oldukça merak konusu olmuştur.
Yalova’nın kültürel özellikleri ve değerleri, gezilecek ve görülecek yerleri, doğal güzellikleri, tarihi mekânları, türküleri, halk oyunları ve daha sayamadığımız birçok özelliği insanları kendisine hayran bırakmayı başarmıştır. Yalova ilimiz ile ilgili tüm bilgileri paylaşmaya kalksak sanırım sayfalara sığdıramayacağız. Bundan dolayı sizlere kısa ve öz bilgileri başlıklar halinde aktarmaya çalışacağız. Peki, Yalova’nın kültürel özellikleri ve değerleri nelerdir? Gelin, hep birlikte bakalım.
Yalova’nın Özellikleri
Yalova’nın özellikleri hakkında sizlere bilgileri başlıklar halinde aktarmaya çalışacağız. Sizlerinde eklememizi veya düzeltmemizi istediğiniz bir husus olursa bunu yorum kısmından bizlere belirtebilirsiniz. Bunun yanı sıra farklı bir ilimize dair kültürel özellikleri öğrenmek istiyorsanız Niğde ilimize dair kültürel özelliklere https://www.aylakbilgin.com/nigdenin-kulturel-ozellikleri-ve-degerleri-3151/yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Yalova Hakkında Bilgiler
Yalova hakkında bilgiler edinmiş olduğumu kaynaklar ve yapmış olduğumuz araştırmalar neticesinde derlenerek siz değerli okurlarımıza sunulmuştur. Düşüncelerinizi yorum kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz. 77 plaka numarasına sahip olan Yalova ilimizin birbirinden güzel 5 ilçesi bulunmaktadır.
Yalova’nın İlçeleri;
- Altınova
- Armutlu
- Çiftlikköy
- Çınarcık
- Termal
Yalova’nın Nüfusu ve Coğrafi Konumu
Yalova’nın nüfusu 2020 yılı verilerine göre 264.000 kişi olarak tahmin edilmektedir. Oldukça bereketli topraklara sahip olan Yalova ilimiz de başlıca, şekerparesi, aldeniz, ninfa tritina, tropikal, çağataybey kayısı ürünleri yetiştirilmektedir. Yalova ilimizin sınır komşularına baktığımızda ise, Kuzeyinde Marmara Denizi, Batısında Marmara Denizi, Doğusunda Kocaeli, Güneyinde Bursa ili ile Gemlik Körfezi illerimiz yer almaktadır.
Yalova’nın Tarihi ve Kültürel Özellikleri
Yalova’nın tarihi oldukça köklü bir tarihe sahip olup, yapılan araştırmalar ve arkeolojik kazılar ile pek çok medeniyete ve uygarlığa ev sahipliği yaptığı görülmektedir. Bu köklü tarihi itibari ile de bizlere ne denli zengin kültürel özellikleri içerisinde barındırdığını göstermektedir.
Yalova’nın Kültürel Özellikleri
Yalova’nın kültürel özellikleri denilince ilk akla gelenler Termal Kaplıcaları, Armutlu Kapıcaları ve Atatürk Köşkü Müzesi olsa da, Yalova ilimiz köklü tarihi ile birlikte pek çok kültürel zenginliği ve tarihi mirası içerisinde barındırmaktadır. Peki, Yalova ilimizin kültürel özellikleri ve değerleri nelerdir? Gelin, hep birlikte bakalım.
Yalova Yöresel Yemekleri
Yalova yöresel yemekleri her damak tadına uygun ve oldukça lezzetli yemeklerdir. Yalova ilimize ait tüm yöresel yemekleri sizlere listeleyemesek de ön plana çıkan yöresel yemekleri paylaşacağız. Peki, Yalova ilimize ait yöresel yemekler nelerdir? Gelin, hep birlikte bakalım.
- Termal Çorbası
- Milföylü Yalova Kebabı
- Kaçamak
- Böğür
- Tavuklu Mantı
- Yaprak Pidesi
- Pavli
- Ekşili Köfteli Bamya Yemeği
- Ispanaklı Yalova Böreği
- Termal Tatlısı
- Cennet Küngü
- Yalova Sütlüsü
Yalova’nın Türküleri
Yalova’nın türküleri bizlere kimi zaman sevdaları, kimi zaman kahramanlıkları, kimi zaman ise yaşanılan döneme dair izleri sunmaktadır. Tüm türküleri listeleyemesek de sizlere “Arpa Da Ektim Olacak” isimli türküden seçmiş olduğumuz bir bölümü paylaşarak diğer türküleri listeleyelim.
“Arpa Da Ektim Olacak
Dertlerin Beni Alacak
İkimizin Sevgisi
Mahşere Mi Kalacak”
- Arpa Ektim Olacak
- Avlu Dibi Yanlama
- Bahçelerde Erik Dali
- Boyda Bosun Yoktur
- Bursa Güvendesi
- Çayır Kuşu Çayırlıkta
- Daracık Sokakları
- Denizde Urganım Var
- Deve Gelir İnişten
- İndim Havuz Başına
- Mendilimin Dört Ucu
- Yarım Gitti Çeşmeye
Yalova’nın Yöresel Kıyafetleri ve Halk Oyunları
Yalova’nın Yöresel Kıyafetleri çevre illerimiz ile benzerlik göstermektedir. Yalova ilimizin başlıca yöresel kıyafetlerine baktığımızda ise, Kadınlarda başta oyalı tepelik fes eşarp, içlik, yakasız, gömlek, ceket, yün çorap erkeklerde ise klot pantolon, yakasız gömlek, şal kuşak, püsküllü örgü fes, siyah ayakkabı kıyafetleri gelmektedir. Yalova’nın halk oyunlarına bakıldığında ise, kaşıklı ve kaşıksız olmak üzere iki ye ayrılmakta çevre illerimiz ile benzerlik göstermektedir.
Yalova’nın Tarihi Yerleri ve Kültürel Özellikleri
Yalova’nın tarihi yerleri ve kültürel özellikleri hakkında sizlere kısaca bilgiler vermeye çalıştık. Bunun yanı sıra Yalova ilimize yolunuz düştüğünde gezip görebileceğiniz ön plana çıkan yerleri paylaşacağız. Peki, bakalım Yalova’nın tarihi yerleri ve kültürel özellikleri nelermiş.
- Açık Hava Müzesi
- Termal Atatürk Köşkü
- Yürüyen Köşk
- Hersekzade Ahmet Paşa Cami
- Rüstem Paşa Camii
- Taşköprü
- Çoban Kale
- Sudüşen Şelalesi
- Erikli Yaylası
- Üvezpınar
- Karaca Arboretumu
İçerik Başlıkları