Bursa’nın Kültürel Özellikleri Ve Değerleri

Bursa’nın Kültürel Özellikleri ve Değerleri geçmişten günümüze kadar tarih kokan sokakları ve sıcak kanlı insanları ile oldukça merak konusu olmuştur.

Bursa’nın kültürel özellikleri ve değerleri, sıcak kanlı insanları, coğrafi konumu, köklü tarihi ve tarihteki önemi ile birlikte yerli ve yabancı birçok turisti kendisine hayran bırakmayı başarmıştır.  Bu yazımızda Bursa ilimize dair yöresel kıyafetlerden türkülere, tarihinden kültürel zenginliklerine, yemeklerinden halk oyunlarına kadar birçok bilgiye ulaşabileceksiniz. Ne yazık ki, tüm bilgileri paylaşmamız sayfalar dolusu olacağından paylaşamıyoruz. Fakat başlıklar halinde Bursa ilimizin güzelliklerini ve ön plana çıkan özelliklerini sizlerle paylaşacağız. Peki, Bursa’nın kültürel özellikleri ve değerleri nelermiş, gelin birlikte bakalım.

Bursa’nın Özellikleri

Bursa’nın özellikleri aslında birçoğumuzun Bursa ili ile merak ettiklerimizi yansıtmaktadır. Bu güzel ilimiz ile ilgili edinebileceğimiz o kadar çok bilgi var ki, bunların hepsini tek tek yazmaya kalksak sanırım ansiklopedilere bile sığdıramayız. Sizlerinde okurken sıkılmamanız adına başlıklar halinde edinmiş olduğumuz bilgileri aktarmaya çalışacağız. Eklememizi ya da düzeltmemizi istediğiniz bir husus olursa bunu yorum kısmında belirtmeniz yeterli olacaktır. Bunun yanı sıra farklı bir ilimize ait kültürel özelliklere ulaşmak isterseniz Malatya ilimize ait kültürel özelliklere https://www.aylakbilgin.com/malatyanin-kulturel-ozellikleri-ve-degerleri-1543/ yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Bursa Hakkında Bilgiler

Bursa hakkında bilgiler denilince ilk aklımıza gelen sanırım köklü tarihi ve bu köklü tarihin ülkemizi olan önemidir. Fakat Bursa ilimiz sadece bununla kalmayıp kültürel açıdan da oldukça zengin ögeleri içerisinde barındırmaktadır. Edinmiş olduğumuz bilgiler ve araştırmalar neticesinde sizlere Bursa ilimiz ile ilgili elimizden geldiğince detaylı bilgileri aktarmaya çalışacağız. 16 Plaka numarasına sahip olan bu güzel ilimizin birbirinden güzel 17 ilçesi bulunmaktadır.

Bursa’nın İlçeleri;

  1. Osmangazi
  2. Nilüfer
  3. Büyükorhan
  4. Yıldırım
  5. Gemlik
  6. Gürsu
  7. Harmancık
  8. İnegöl
  9. İznik
  10. Karacabey
  11. Keles
  12. Kestel
  13. Mudanya
  14. Mustafakemalpaşa
  15. Orhaneli
  16. Orhangazi
  17. Yenişehir

Bursa’nın Nüfusu ve Coğrafi Konumu

Bursa’nın nüfusu 2020 yılı verilerine göre 2 milyon 994 bin 521 kişi olarak tahmin edilmektedir. Oldukça verimli topraklara sahip olan bu ilimiz coğrafi konumu ile sanayi anlamında da oldukça gelişmiştir. Üretilen ve yetiştirilen ürünlerin ticareti ile birlikte ekonomiye can verdiğini de ekleyelim. Marmara Bölgesinde yer alan Bursa ilimizin sınır komşularına baktığımızda ise, doğuda Bilecik, kuzeyde Kocaeli, Yalova ve Marmara Denizi, güneyde Kütahya, batıda ise Balıkesir illerimiz yer almaktadır.

Bursa’nın Tarihi ve Kültürel Özellikleri

Bursa’nın tarihi tam olarak bilinmese de, yapılan araştırmalar ve arkeolojik kazılar ile birlikte çok eski zamanlardan bu yana yerleşim yeri olarak kullanıldığını söyleyebiliriz. Osmanlı İmparatorluğu dahil Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan bu güzel ilimizi Uygarlıklar Beşiği olarak tanımlasak sanırım yanılmış olmayız. Köklü tarihine bakıldığında Ilıpınar Höyüğü ile birlikte Milattan Önce 5200 yıl öncesine kadar uzanan köklü bir tarihe sahip olduğunu söyleyebiliriz. Bu bile bizlere kültürünün ne denli zengin olduğunu göstermektedir.

Bursa’nın Kültürel Özellikleri

Bursa’nın kültürel özellikleri denilince ilk akla gelenler; Yeşil Türbe, Ulu Cami, Kozahan, İznik Çinileri, Cumalıkızık Köyü ve Evleri, Uludağ Milli Parkı, Kestane Şekeri, Şeftali, Bıçak, Havlu, Gemlik ve Mudanya’nın Zeytini, İnegöl Köftesi, Çekirge-Oylat Kaplıcaları, İskender Kebabı, İnkaya Çınarı, Mihaliç Peynir ve İznik Gölü olsa da bu güzel şehrimiz birbirinden değerli birçok kültürel mirası ve zenginliği içerisinde barındırmaktadır. Başlıklar halinde bu kültürel zenginlikleri inceleyeceğiz.

Bursa'nın kültürel özellikleri
Bursa’nın kültürel özellikleri

Bursa Yöresel Yemekleri

Bursa yöresel yemekleri aynı zamanda birçoğumuzun mutfağında eksik etmediği yemekleri de oluşturmaktadır. Özellikle tatlıları ile birlikte gönüllere taht kuran Bursa mutfağı lezzeti ile birlikte de dünyaya nam salmayı başarmıştır. Tüm yemekleri listeleyemesek de, sizlere Bursa ilimize özgü yemeklerden ön plana çıkanları paylaşacağız.

  • İskender Kebap
  • İnegöl Köfte
  • Kemalpaşa Talısı
  • Pideli Kebap
  • Cevizli Lokum
  • Tahinli Pide
  • Cendere Baklavası (Cennet Künkü)
  • Höşmenim
  • Kestane Şekeri

Bursa’nın Türküleri

Bursa’nın türküleri geçmiş yıllardan bu yana günümüze kadar ulaşabilmeyi başarmış ve günümüzde de halen popüler olarak söylenmeye devam eden türküleri içermektedir. Bu türküler kimi zaman yaşanılan olayları, kimi zaman kahramanlıkları kimi zamansa sevdaları dile getirmektedir. Sizlere “Ben Yemenimi Al İsterim” isimli türküden seçmiş olduğumuz bir bölümü paylaşarak diğer türküleri listeleyelim.

“Ben Yemenimi (Aman Aman) Al İsterim
Ortasında (A Canım Da) Dal İsterim
Bir Güzelce (Aman Aman) Yâr İsterim”

  • Cici Papucum Cici
  • Şimşir Pınarın Üstüyem
  • Meşeli Dağlar Meşeli
  • Aşalım Dağlar Aşalım
  • Zeytin Yağlı Yiyemem
  • Ben Yemenimi Al İsterim
  • Bursa Köy Güvendileri
  • Mavi Yelekli Yarim
  • Oğlan Adın İsmail

Bursa’nın Yöresel Kıyafetleri ve Halk Oyunları

Bursa’nın Yöresel Kıyafetleri aynı zamanda çevre yöreler ile benzerlik göstermektedir. Bursa’nın erkek yöresel kıyafetinde; Hilali gömlek, şalvar, Çaprazlı Yelek, Şarka, Keçe Külahü, Kefiye, Çorap, Bel Kolanı, Şal ve Kozalı Kuşak kullanılırken, kadın giyiminde ise; Şalvar, Paçadan, Pullu Grep, Mintan, Göynek, Üçetek, İçli, Kapatma, Sıktırma, Sarka, Güdük, Önlük, Arkalık Kuşak, Çorap ve Çetik Yemeni kullanılmaktadır. Bu kıyafetleri düzenlenen etkinlikler ve fuarlarda görebilmeniz mümkündür. Bursa’nın halk oyunlarına bakıldığında ise, Alçak oyun (Küçük oyun), Al yemeni, Bursa’nın ufak tefek taşları, Cezayir, Eminem, Güvende, Kılıç kalkan, Menevşesi tutam tutam, Sekme, Yüksek oyun (Büyük oyun), A Fadimem, Anadolu zeybeği, Aralık oyunu, İnegöl karşılaması ve Üvendirme zeybeği başlıca halk oyunları arasında yer almaktadır.

Bursa’nın Tarihi Yerleri ve Kültürel Özellikleri

Bursa’nın tarihi yerleri ve kültürel özellikleri, hakkında bilgilere kısmende olsa yazımızda değinmeye çalıştık. Birçok kez belirttiğimiz üzere Bursa ilimiz kültürel mirası ve özellikleri ile oldukça zengin bir ilimizdir. Tahmin edeceğiniz üzere tüm bilgileri detayları ile paylaşmak sayfalar dolusu olacaktır. Bundan dolayı sizlere Bursa ilini ziyaret etmeniz ya da yolunuzun düşmesi ihtimaline binaen ön plana çıkan tarihi ve gezilecek yerleri listelemeye çalışacağız. Peki, bakalım Bursa’nın tarihi yerleri ve kültürel özellikleri nelermiş.

  • Bursa Kapalı Çarşı
  • Tümbüldek Kaplıcası
  • Issız Han
  • Oylat Şelalesi
  • Bursa Ulu Camii
  • Uludağ Kayak Merkezi
  • Yeşil Camii ve Türbe
  • Tirilye Evleri
  • Kırgızlar Türbesi
  • Aziz Tryphonos Kilisesi
5 Yorum
  1. Suden

    Türkçe ödevim vardı ve çok işime yaradı. Çok teşekkür ederim elinize emeğinize sağlık. ?

  2. Mustafa Türe

    Teşekkür ederim. Şüphesiz, ülkemizin her bir köşesi, ayrı bir öneme ve güzelliğe sahip. Binlerce yıllık tarihi, zengin kültürel birikimi, büyük sanayi potansiyeli ve eşsiz doğal güzellikleriyle Bursa da ülkemizin nadide şehirlerinden. Çalışmanızda, Bursamızın tanıtımıyla ilgili başlıklara net ve anlaşılır ifadelerle yer vermişsiniz. Gezi rotasını Bursa’ya çevirenler için özet bilgiler içeren, yol haritası niteliğindeki çalışmanızdan dolayı sizi tebrik ederim. Yüreği, Bursa aşkı ve sevdasıyla çarpan biri olarak, sizi, sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

    1. Aylak Bilgin

      Değerli yorumunuz için çok teşekkür ederiz. Yine ilave olarak eklememizi istediğiniz bir husus olursa belirtmeniz yeterli olacaktır. Selametle, esen kalın.

  3. Mustafa Türe

    Bursa’nın nüfusu ile ilgili yanlış bilgilendirmede bulunmuşsunuz. Bursa’nın merkez (Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, Kestel, Gürsu) nüfusu yaklaşık 2 milyon 250 bin, bütünşehir yasasına göre 17 ilçesiyle birlikte toplam nüfusu ise 3 milyondur. Bu yanlışı düzeltmeniz temennisiyle, her şeyin gönlünüzce olmasını dilerim…

    1. Aylak Bilgin

      Merhaba Mustafa Bey, ilginiz ve uyarınız için teşekkür ederiz. Yapmış olduğumuz son araştırmalarda Bursa ilimizin 2 milyon 994 bin 521 nüfus verilerine ulaştık. Bu rakamlar tahminidir. Net cevabı resmi kurumlar verecektir. Yazımızı da hemen güncelledik.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. TamamDetaylı bilgi için tıklayınız.