Plato Nedir? Plato Nasıl Oluşur?
Plato Nedir? Plato Nasıl Oluşur? Soruları genellikle coğrafya konusunda bilgi sahibi olmak isteyen veya genel kültürünü artırmak isteyenlerce araştırılan bir konudur.
Plato Nedir? Plato Nasıl Oluşur? Soruları özellikle son dönemlerde öğrenciler tarafından araştırılan bir konu olsa da, genel kültür bilgisini artırmak isteyen pek çok kişi tarafından da araştırılmaktadır. Plato anlamı ile birlikte araştırılıyor olsa da, oluşumu hakkında bilgi edinmeniz sizler açısından fayda sağlayacaktır. Bunların yanı sıra plato hakkında edinmeniz gereken özellikleri, plato çeşitleri ve oluşumuna göre platolara dair de sizlere elimizden geldiğince bilgi aktarımında bulunacağız. Düşüncelerinizi yorum kısmından bizlere iletebilirsiniz. Gün içerisinde sizlere dönüş sağlayarak elimizden geldiğince sizlere yardımcı olmaya çalışacağız. Peki, lafı fazla uzatmadan Plato Nedir? Plato Nasıl Oluşur? Gelin, hep birlikte bakalım.
Plato Nedir?
Plato Nedir? konusu ile ilgili bu yazımızda coğrafi olarak kısaca tanımını ve aynı zamanda tıp konusunda ne anlama geldiğine dair bilgiler aktarmaya çalışacağız. Fakat ağırlığımız coğrafya alanına dair olacaktır. Sizlerinde eklememizi veya düzeltmemizi istediğiniz bir husus olursa bunu yorum kısmından bizlere iletmeniz yeterli olacaktır. Bir başka coğrafya konusu olan Havza ile ilgili tüm bilgilere de https://www.aylakbilgin.com/havza-nedir-havza-cesitleri-nelerdir-2075/ yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Plato Nedir? Kısaca Tanımı
Plato Nedir? kısaca tanımı yapmak gerekirse; Yüksek yerlerde bulunan derin akar su vadileri sonucunda yarılmış düz arazi şekline Plato denilmektedir. Bu yükseklikler yaklaşık olarak yüz metre ile bin metre arasında değişiklik göstermektedir. Yayla olarak adlandırılan platolara ülkemizde de sıklıkla rastlayabilmeniz mümkündür. Burada önemli olan bir ayrım vardır. Yayla bir yerleşim yeri iken plato bir yeryüzü şeklidir. Bu da aklınızda bulunsun.
Plato Coğrafya Konusu
Plato Coğrafya konusunda, akarsular tarafından yarılmış yüksek düzlükleri simgeleyen yer yüzü şekli olarak belirtilerek incelenen bir konudur. Özellikleri, oluşum şekilleri ve diğer değerleri ile birlikte coğrafya konusu olarak işlenilmektedir. Bunun yanı sıra Tıp terimi olarak da kullanılmaktadır. Bunu da hemen bir diğer başlığımızda açıklayacağız.
Plato Tıp Konusu
Plato Tıp Konusunda, yukarıda açıkladığımız coğrafya konusundan farklı olarak tıp alanında düzlük anlamında sıkça kullanılan bir terimdir. Plato kelimesini hem coğrafi anlamda hem de tıp biliminde incelediğimizde kelimenin anlamlarının aynı fakat işlevsellik ve verilen değerin farklı olduğunu görebilmekteyiz.
Plato Özellikleri Nelerdir?
Plato Özellikleri Nelerdir? Sorusundan önce tanımını tekrar hatırlatmak gerekirse plato, yüksek alanlarda akarsular tarafından yarılmış vadiler içerisinde yer alan geniş düzlüklerdir. Bu ise temel özellikleri arasında yer almaktadır. Sizlere hemen ön plana çıkan plato özelliklerini maddeler halinde açıklayalım.
- Dağlardan Denize Doğru Akan Akarsular Tarafından Yarılarak Meydana Gelmiştir
- Dağlar ve Ovalar Arasında Yer Alan Geniş Düzlüklerdir
- Eğimli ve Basamak Şekli ile Tabir Edilen Arazi Yapısındadırlar
- Halk Arasında Yayla Olarak Bilinse de Yayla Bir Yerleşim Yeri iken Plato Bir Yeryüzü Şeklidir
- Genellikle Aşınma Sonucu Meydana Gelmişlerdir
- Yüksek Yerlerde Olduğu İçin Kışın Fazla Tercih Edilmese de Yazın Temiz Hava ve Serinlemek İçin Tercih Edilir
- Yüksek Yerlerde Yer Alan Platolarda Hayvancılık Yapılırken Daha Alçakta Kalan Yerlerde ise Tarım Yapılmaktadır
Ülkemizde Bulunan Platolar
Ülkemizde bulunan platolar konusunda sizlere İç Anadolu Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi, Güney Doğu Anadolu Bölgesi, Akdeniz Bölgesi, Marmara Bölgesi, Karadeniz Bölgesi ve Ege Bölgesinde yani ülkemizin tüm bölgelerinde yer alan platoları ayrı ayrı isimleri ile birlikte açıklayacağız. Peki, Ülkemizde bulunan Platolar Nelerdir? Hemen listeleyelim.
- İç Anadolu Bölgesi Platoları; Bozok Platosu – Haymana Platosu – Cihanbeyli Platosu – Obruk Platosu
- Doğu Anadolu Bölgesi Platoları; Erzurum Platosu – Kars Platosu – Ardahan Platosu
- Güney Doğu Anadolu Bölgesi Platoları; Gaziantep Platosu – Şanlıurfa Platosu – Karacadağ Platosu
- Akdeniz Bölgesi Platoları; Teke Platosu – Taşeli Platosu
- Marmara Bölgesi Platoları; Çatalca Platosu – Kocaeli Platosu – Biga Platosu – Gelibolu Platosu
- Karadeniz Bölgesi Platoları; Perşembe Platosu – Safranbolu platosu
- Ege Bölgesi Platoları; Yazılıkaya Platosu – Araburun Platosu – Keman Platosu – Karamart Platosu
Plato Nasıl Oluşur? Oluşumuna Göre Platolar Nelerdir?
Plato Nasıl Oluşur? Oluşumuna Göre Platolar ve Çeşitleri Nelerdir? Soruları da platonun anlamları kadar araştırılan konular arasında yer almaktadır. Bu başlığımız altınsa sizlere plato oluşumu ve oluşumuna göre plato çeşitleri hakkında bilginin yanı sıra tüm yazımızın bir özetini de aktarmaya çalışacağız. Yorumlarınız bizler için değerlidir. Düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.
Plato Nasıl Oluşur?
Plato Nasıl Oluşur? Sorusunun cevabını aslında tanımda sizlerle paylaşmıştık. Ülkemizde yer alan platoların genel oluşumuna baktığımızda yüksek alanlarda bulunan ve akarsular tarafından yarılmış vadilerde oluşan düzlük sonucunda platolar oluşmuştur. Bunun yanı sıra Aşınım ve Volkanik gibi olaylar neticesinde de oluşan platolar mevcuttur. Bunu da hemen sizlere bir alt başlığımızda aktaracağız.
Oluşumuna Göre Plato Çeşitleri Nelerdir?
Oluşumuna Göre Plato Çeşitleri Nelerdir? Sorusu ile birlikte hemen sizlere oluşumuna göre 4 adet plato olduğunu ve bunların Aşındırma (Aşınım), Tabaka Düzlüğü (Yatay Duruşlu), Lav (Volkanik) ve Karstik Platolar olduğunu söyleyelim. Bu plato çeşitlerinin her birinin oluşum özellikleri birbirinden farklılık göstermektedir. Bu platoları maddeleyerek hemen alt başlıklar halinde sizlere bu özellikleri hemen listeleyelim.
- Aşındırma (Aşınım)
- Tabaka Düzlüğü (Yatay Duruşlu)
- Lav (Volkanik)
- Karstik
Aşındırma (Aşınım) Platosu Nedir?
Aşındırma (Aşınım) Platosu Nedir? Sorusunun en temel cevabı akarsu, rüzgar, sel veya buzul gibi dış kuvvetlerin etkisinde ve baskısında kalarak aşınması sonucu ortaya çıkan yeryüzü şeklidir. Tektonik olaylar karşısında yükselme ve alçalmaya başlayan bu yeryüzü şekillerinde yüksek yerler akarsu ile aşındığında eğimli bir yapı kazanarak platoları oluşturmaktadır. Bu bölgelere örnek vermek gerekirse Marmara Bölgesinde bulunan Çatalca Platosu ve Karadeniz Bölgesinde bulunan Perşembe Platosu aşınım platosudur.
Tabaka Düzlüğü (Yatay Duruşlu) Platosu Nedir?
Tabaka Düzlüğü (Yatay Duruşlu) Platosu Nedir? Sorusunu hemen cevaplayalım. Tabaka düzlüğü, akarsu aşındırması neticesinde eğimli olarak meydana gelen yer yüzü şeklidir. Diğerlerine göre daha sert ve yüksekte bulunmaktadır. Bu platoları örnek vermek gerekirse; İç Anadolu Bölgesinde yer alan Haymana, Cihanbeyli, Obruk, Bozok ve Uzunyayla ile Ege Bölgesi’ndeki Yazılıkaya ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki Gaziantep platoları tabaka düzlüğü platolarına örnektir.
Lav (Volkanik) Platosu Nedir?
Lav (Volkanik) Platosu Nedir? Lav Platosu; Yer kabuğunun zayıf alanlarında bulunan çatlaklar neticesinde yüzeye çıkan lav toprağının akarak kalın bir tabaka meydana getirmesi ile oluşmaktadır. Kalın bir tabaka halinde oluşan bu lavlar akarsular tarafından aşındırılırsa lav platosu oluşumu olarak gözlenmektedir.
Karstik Platolar Nedir?
Karstik Platolar Nedir? Karstik Platolar; Yeryüzü şekillerini oluşturan kaya tuzu, alçı taşı veya kireç taşı gibi erimesi gayet kolay olan kayaçlardan oluşan bölgelerde meydana gelen yeryüzü sularının bu kayaçları eriterek oluşturduğu bir plato türüdür. Bu plato türüne örnek vermek gerekirse; Akdeniz Bölgesinde yer alan Taşeli ve Teke Platosu bir karstik platodur.
Kısaca Plato Konusu Özeti
Kısaca Plato Konusu Özeti; Plato, yüksek yerlerde bulunan derin akar su vadileri sayesinde yarılmış ve bu yarılma neticesinde düz arazi şekillerinin oluştuğu bir yer yüzü şeklidir. Platonun bulunduğu yükseklikler yaklaşık olarak yüz metre ile bin metre arasında değişiklik göstermektedir. Ülkemizin tüm bölgelerinde platolara rastlayabilmeniz mümkündür. Örnek vermek gerekirse, Akdeniz Bölgesinde yer alan Taşeli ve Teke Platosu, İç Anadolu Bölgesinde yer alan Haymana, Cihanbeyli, Obruk, Bozok ve Uzunyayla ile Ege Bölgesi’ndeki Yazılıkaya ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki Gaziantep platoları örnek verilebilir. Oluşumuna göre 4 adet plato bulunmaktadır. Bunlar; Aşındırma (Aşınım), Tabaka Düzlüğü (Yatay Duruşlu), Lav (Volkanik) ve Karstik Platolardır.
İçerik Başlıkları