Kars’ın Kültürel Özellikleri ve Değerleri
Kars’ın Kültürel Özellikleri ve Değerleri, yöresel kıyafetleri, gezilecek ve görülecek yerleri, tarihi ve birçok özelliği oldukça merak konusu olmuştur.
Kars’ın kültürel özellikleri ve değerleri, gezilecek ve görülecek yerleri, yöresel yemekleri, halk oyunları ve daha sayamadığımız birçok özelliği Kars ilimiz için pek çok kişiyi kendisine hayran bırakmayı başarmıştır. Kars ilimize dair tüm kültürel özellikleri sizlerle paylaşmamız sayfalara sığmayacaktır. Bundan dolayı Kars ilimize dair ön plana çıkan kültürel özellikleri ve değerleri sizlerle paylaşmaya çalışacağız. Peki, Kars’ın kültürel özellikleri ve değerleri nelerdir? Gelin hep birlikte bakalım.
Kars’ın Özellikleri
Kars’ın özellikleri hakkında bilgileri sizlere başlıklar halinde aktaracağız. Sizlerinde eklememizi veya düzeltmemizi istediğiniz bir husus olursa bunu yorum kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra farklı bir ilimize dair kültürel özelliklere ulaşmak istiyorsanız Çanakkale ilimize dair kültürel özelliklere https://www.aylakbilgin.com/canakkalenin-kulturel-ozellikleri-ve-degerleri-2993/ yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Kars Hakkında Bilgiler
Kars hakkında bilgiler edinmiş olduğumuz kaynaklar ve yapmış olduğumuz araştırmalar neticesinde derlenerek siz değerli okurlarımızın beğenisine sunulmuştur. Düşüncelerinizi yorum kısmından bizlere aktarabilirsiniz. 36 plaka koduna sahip olan Kars ilimizin birbirinden güzel 7 ilçesi bulunmaktadır. Bu ilçeleri listeleyerek yazımıza hemen başlayalım.
Kars’ın İlçeleri;
- Akyaka
- Arpaçay
- Digor
- Kağızman
- Sarıkamış
- Selim
- Susuz
Kars’ın Nüfusu ve Coğrafi Konumu
Kars’ın nüfusu 2020 yılı verilerine göre 290.000 kişi olarak tahmin edilmektedir. Oldukça verimli ve bereketli topraklara sahip olan Kars ilimizde başlıca, pamuk, şekerpancarı, fasulye, fiğ, buğday, arpa ve tütün ürünleri yetiştirilmektedir. Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan Kars ilimizin sınır komşularına baktığımızda ise, Kuzeyinde Ardahan, Doğusunda Ermenistan, Batısında Erzurum, Güneyinde Ağrı ve Iğdır illerimiz yer almaktadır.
Kars’ın Tarihi ve Kültürel Özellikleri
Kars’ın tarihi oldukça köklü bir tarihe sahiptir. Yapılan arkeolojik araştırmalar ve kazılar neticesinde Kars ilimizde birçok uygarlığa ve medeniyete dair izler bulunmuştur. Bu durum bile bizlere Kars ilimizin ne denli zengin kültürel mirası ve tarihi zenginliği içerisinde barındırdığını göstermektedir.
Kars’ın Kültürel Özellikleri
Kars’ın kültürel özellikleri denilince ilk akla gelenler Kars Kalesi, Ani Harabeleri, Sarıkamış Kayak Merkezi ve Kaşar Peyniri olsa da, Kars ilimiz köklü tarihi ile birlikte pek çok kültürel özelliği ve değeri içerisinde barındırmaktadır. Peki, Kars’ın kültürel özellikleri ve değerleri nelerdir? Gelin hep birlikte bakalım.
Kars Yöresel Yemekleri
Kars yöresel yemekleri her damak tadına uygun ve oldukça lezzetli yemeklerdir. Kars ilimize dair tüm yöresel yemekleri sizlere listeleyemesek de ön plana çıkan yöresel yemekleri paylaşacağız. Peki, Kars’ın yöresel yemekleri nelerdir? Gelin, hep birlikte bakalım.
- Umaç helvası
- Hörre
- Kars ketesi
- Hangel
- Erişte pilavı
- Haşıl
- Feselli
- Hasuda
- Nezik
- Kars kaşarı
- Kars Balı
- Kars kazı
Kars’ın Türküleri
Kars’ın türküleri bizlere kimi zaman kahramanlıkları, kimi zaman sevdaları, kimi zaman ise yaşanılan döneme dair izleri sunmaktadır. Kars ilimize ait tüm türküleri listeleyemesek de sizlere “Ab-ı Çeşmin (Hasta Hasan Divanı)” isimli türküden seçmiş olduğumuz bir bölümü paylaşarak diğer türküleri listeleyelim.
“Ab-ı çeşmin göllerde sona da kaz da bir
Süsen sümbül mor menevşe bülbül öter yaz da bir
Vagıf dertten haberdardır Gevher’in kıymeti yok
Kul Karani Kara Zülal Aşık Ömer sözde bir”
- Ab-ı Çeşmin (Hasta Hasan Divanı)
- Acem Kızı
- Buna Devri Dünya Derler
- Can Dedim Ki Can Diyesen
- Dost Nazarı
- Ecel Bize Uğramadan
- Güzel Köy Mehri
- Habilban (Çıktım Dağlar Başına)
- İster Benden (Sevdiğim Yar Bana)
- Kemanımın Telleri
- Mümkün Değil (Feleği Sakı)
- Nası Diyem (Bugün Güzellerin)
- Ötürü (Nükleer Silahlar)
- Pencereden Taş Gelir
- Sinek Destanı (Bir Sinek)
- Tabakta Darı Gördüm
- Vurun Evlatlarım
- Yakar Mı Yakar
- Yirminci Asırın Sonuna (Bilmiyor)
- Yoksulun (Dünyaya Gelmeden)
Kars’ın Yöresel Kıyafetleri ve Halk Oyunları
Kars’ın Yöresel Kıyafetleri çevre illerimiz ile benzerlik göstermektedir. Kars ilimizin yöresel kıyafetlerinde başlıca kaftan, şalvar, kemer, poplin gömlek, yün kalpak, deri çizme kıyafetleri giyilmektedir. Kars’ın halk oyunlarına bakıldığında ise, Altınömür, Döne, Elmas, Iğdır barı, Karabat, Kentvari (Kindavur), Kıskanç, Şeker oğlan, Şeyh Şamil, Yüzbir, Ayşad, Han kızları, Karakaşlar, Kars zeybeği-Zayemeği ve Tavuk barı başlıca halk oyunları arasında yer almaktadır.
Kars’ın Tarihi Yerleri ve Kültürel Özellikleri
Kars’ın tarihi yerleri ve kültürel özellikleri hakkında sizlere başlıklar halinde bilgiler aktarmaya çalıştık. Bunun yanı sıra Kars ilimize yolunuz düştüğünde gezip görebileceğiniz ön plana çıkan yerleri listeleyeceğiz. Peki, bakalım Kars’ın tarihi yerleri ve kültürel özellikleri nelermiş.
- Allahuekber Dağları
- Ani Harabeleri
- Havariler Kilisesi
- Katerina Köşkü
- Topçuoğlu Hamamı
- Sarıkamış Kayak Merkezi
- Kars Kalesi
- Sürgütüs – Zivin Kalesi
- İnkaya Micingirt Kalesi
İçerik Başlıkları