Kayseri’nin Kültürel Özellikleri Ve Değerleri
Kayseri’nin Kültürel Özellikleri ve Değerleri, sıcak kanlı insanları ve doğal güzellikleri ile birlikte son dönemlerde oldukça merak edilmektedir.
Kayseri’nin Kültürel Özellikleri ve Değerleri, kendisine has şivesi, tarihi yerleri ve doğal güzellikleri birçok kişi tarafından merak konusu olmuştur. Köklü tarihi ve coğrafi önemi ile birlikte yüzyıllardan bu yana ünlü ve güzide bir şehrimiz olan Kayseri aynı zamanda sağlamış olduğu ekonomik katkıları ile birlikte de göz doldurmaktadır. Kayseri hakkında tüm detayları aktarmak sanırım sayfalara sığmayacaktır. Bundan dolayı sizlere öz ve net bilgileri ön plana çıkan başlıklar halinde aktarmaya çalışacağız. Peki, Kayseri’nin kültürel özellikleri ve değerleri nelermiş? Gelin birlikte bakalım.
Kayseri’nin Özellikleri
Kayseri’nin özellikleri sayfalara sığmayacak kadar çoktur. Bizler her ne kadar tüm bilgileri sizlere paylaşamayacak olsak da öz ve net bilgiler ile başlıklar halinde ön plana çıkan özellikleri yayımlayacağız. Sizlerinde eklemek istediği özelliklerin olması halinde ya da çıkarmamızı istediğiniz bir kısmın olması halinde yorumda belirtmeniz yeterli olacaktır. Bunun yanı sıra farklı kültüre sahip bir ilimiz hakkında bilgi almak istiyorsanız Muğla ilimize ait tüm bilgilere https://www.aylakbilgin.com/muglanin-kulturel-ozellikleri-ve-degerleri-1547/ yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Kayseri Hakkında Bilgiler
Kayseri hakkında bilgiler aynı zamanda birçoğumuzun bu güzel ilimiz ile ilgili merak ettiklerini yansıtmaktadır. Köklü bir tarihe sahip olan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan bu güzel ilimiz içerisinde birçok tarihi ve doğal güzelliklere sahip olan yerler bulunmaktadır. Hal böyle olunca da sene içerisinde birçok yerli ve yabancı turistin akımına uğramaktadır. 38 plaka numarasına sahip olan bu güzel ilimizin 15 ilçesi bulunmaktadır.
Kayseri ilçeleri;
- Akkışla
- Bünyan
- Felahiye
- Hacılar
- İncesu
- Kocasinan
- Melikgazi
- Özvatan
- Pınarbaşı
- Sarıoğlan
- Sarız
- Talas
- Tomarza
- Yahyalı
- Yeşilhisar
Kayseri’nin Nüfusu ve Coğrafi Konumu
Kayseri’nin nüfusu 2020 yılı verilerine bakıldığında 1 milyon 380 bin olarak tahmin edilmektedir. Tabi bunun yanı sıra öğrenci ve memur nüfusu da eklenildiğinde oldukça fazla nüfusa sahip olduğu gözle görülmektedir. Oldukça verimli topraklara sahip olan Kayseri ilimizde birçok ürün yetiştirilmekte ve ticareti ile ekonomi güçlenmektedir. İçanadolu Bölgesinde yer alan Kayseri ilimizin sınır komşularına baktığımızda Doğu ve kuzeydoğusunda Sivas, Kuzeyinde Yozgat, Batısında Nevşehir, Güneybatısında Niğde, Güneyinde ise Adana ve Kahramanmaraş ilerimiz bulunmaktadır.
Kayseri’nin Tarihi ve Kültürel Özellikleri
Kayseri’nin tarihi oldukça köklü olup uzun zamanlara dayanmaktadır. Yapmış olduğumuz araştırmalar neticesinde yerleşim yerinin M.Ö. IV. binden yani Kalkolotik çağlardan bu yana geldiğini görmekteyiz. Asur, Hitit, Frig ve Roma gibi bunların yanı sıra Selçuklu Devleti ve Osmanlı İmparatorluğu gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu durum ise birçok medeniyete ve uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Kayseri ilimizin ne denli zengin kültüre sahip olduğunu bizlere göstermektedir.
Kayseri’nin Kültürel Özellikleri
Kayseri’nin kültürel özellikleri denildiğinde ilk akla gelenler Erciyes Dağı Kayak Merkezi, Kayseri Pastırması, Bünyan Halısı, Sultansazlığı Kuş Cenneti, Kapuzbaşı Şelaleleri, Gesi Bağları, Talas Kenti ve Gevher Nesibe Tıp Merkezi olsa da bu şanlı şehrimizin bunların haricinde de pek çok kültürel özelliği bulunmaktadır. Tüm bunları başlıklar halinde sizlere aktaracağız.
Kayseri’nin Yöresel Yemekleri
Kayseri’nin yöresel yemekleri aynı zamanda Anadolu’nun birçok yöresel lezzetini de gözler önüne sermektedir. Fakat bu lezzetlerin arasında pastırma gibi mantı gibi ön plana çıkmış ve Kayseri ilimiz ile özgünleşmiş yöresel yemeklerde mevcuttur. Sizlere Kayseri mutfağına ait ön plana çıkan yöresel lezzetleri listeleyelim.
- Pastırma
- Mantı
- Yağlama
- Kurşun Aşı
- Pöç
- Sucuklu Köfte
- Ayvalı Tahinli Yaprak Sarması
- Elde Kesme Kadayıf
Kayseri Türküleri
Kayseri türküleri kimi zaman kahramanlığı kimi zaman aşkı kimi zaman ise dönemin yaşam şartlarını bizlere aktarmış ve günümüzde de halen popüler olarak söylenmeye devam etmektedir. Bizler tüm bu türküleri sizlere listeleyemesekte Yarim İstanbul’u Mesken Mi Tuttun isimli türküden seçmiş olduğumuz bir bölüm ile ön plana çıkan rastgele seçmiş olduğumuz türküleri listeleyeceğiz.
“Yarim İstanbul’u mesken mi tuttun
Gördün güzelleri beni unuttun
Sılaya dönmeye (gelmeye) yemin mi ettin
Gayrı dayanacak özüm kalmadı
Mektuba yazacak sözüm kalmadı”
- Akşam Aşıp Gidiyor
- Bir of çeksem karşıki dağlar yıkılır
- Dağdan Yuvarlandı Kayalarımız
- Erkilet Güzeli Bağlar Bozuyor
- Fadimem süslü gezer
- Gesi Bağlarında Dolanıyorum
- Horozumu Kaçırdılar
- Kandilli Yazmayı Kaldır Yüzünden
- Nar ağacı
- Oy Mendil Oyalı Mendil
- Posta Yollarını Dolanıyorum
- Salın Da Gel Meydan Kız Görsün
- Talas Altı Haymana
- Verdiğin Yazmayı Bürüneyim
- Yarim İstanbul’u Mesken Mi Tuttun
- Zalim felek değirmenin döndü mü
- Çerkez Beyim
Kayseri’nin Yöresel Kıyafetleri ve Halk Oyunları
Kayseri’nin yöresel kıyafetleri aynı zamanda İç Anadolu Bölgesinde genellikle kullanılan yöresel kıyafetler ile benzerlik göstermektedir. Bakıldığında kadınlarda; Fes, Gümüş tepelik ve üzerinde Gazi (altın) dizmesi, Gömlek (işlemeli hakim yaka, kol ağızları da işlemeli), Üç etek (kutnu, çiçekli kadife, çuha), Dolama etek, Cepken, Şal kuşak, Şalvar, Hırka, Salta, Entari, Bindallı, Yelek ve Yün çorap erkekler de ise; Fes, Poşi (beyaz), Papak (Keçi tiftiğinden yapılan) Hakim yaka gömlek (beyaz patıska), Diril gömlek (buna işlikte denir), Camedan (kollu kolsuz), Sako (ceket), Cepken, Meşlek (sıma nakışlı), Trablus kuşak ve Şalvar giyilmektedir. Renklere bakıldığında genellikle siyah ve beyaz ile altın işlemeler tercih edilmektedir. Kayserinin halk oyunlarında ise; Avşar ağırlaması, Bızdık (çiçekdağı), Develioğlu, Dokuzbuçuk (Öteyüz), Emine, Karanfilli, Kırıkhan, KıyıIı, Serçe, Topal serçe, Turnalar, Bünyan halayı, Kirman, Öteyüz, Safayi ve Sinsin başta gelmektedir.
Kayseri’nin Tarihi Yerleri ve Kültürel Özellikleri
Kayseri’nin tarihi yerleri ve kültürel özellikleri, kendisine bir gezi listesi oluşturanların ya da bu şehrimiz ile ilgili bilgi almak isteyenlerin oldukça çok araştırdığı bir konudur. Kayseri ilimiz gerek köklü tarihi gerekse coğrafi konumu ile birlikte oldukça zengin bir kültüre sahiptir. Bizler sizlerin gönül rahatlığı ile tercih edebileceğiniz Kayseri’nin tarihi yerleri ve kültürel özelliklerini listeleyeceğiz.
- Hunat Hatun Külliyesi
- Döner Kümbet
- Kayseri Kalesi
- Kanesh Antik Kenti
- Ağırmas Yeraltı Şehri
- Selçuklu Müzesi
- Camii Kebir (Ulu Camii)
- Gevher Nesibe Hastanesi
- Kurşunlu Camii
İçerik Başlıkları