Oymacılık Sanatı Nedir? Nasıl Yapılır?
Oymacılık Sanatı Nedir? Nasıl Yapılır? Sorusu ahşap ile uğraşmayı sevenlerin oymacılık sanatı hakkında oldukça çok şeyi merak etmesine neden olmuştur.
Oymacılık sanatı kendisine hobi edinmek isteyen ve ahşap işleri ile uğraşmayı sevenlerin oldukça çok tercih etmiş olduğu sanat dallarından bir tanesidir. Nedir? Nasıl Yapılır gibi birçok sorunun cevabının arandığı oymacılık sanatı üzerinde gerçekleştireceğiniz ince işler ile birlikte sizlerde çok güzel eserler ortaya koyabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken sadece azimli ve sabırlı olmanızdır. Bu iki uyumu yakaladığınızda tüm sanatları güzel bir şekilde icra edebileceğinizi söyleyelim. Peki, oymacılık sanatı nedir?nasıl yapılır? Gelin tüm detayları ile birlikte bakalım.
Oymacılık Sanatı Nedir?
Oymacılık sanatı nedir? Sorusunun asıl cevabı günümüzde gerek işin stresinden uzaklaşmak gerekse sosyal hayatın vermiş olduğu sıkıntıları üzerinden atmak isteyenlerin bir hobi seçimi sonucunda tercih etmesidir. Belirli ekipmanlar kullanılarak ve tekniklerden yararlanılarak yağılan bu güzel sanat biraz azim ve sabır ile birlikte sizlerinde çok güzel eserler ortaya koymasını sağlayacaktır. Peki, Oymacılık Sanatı Nedir? Nasıl Yapılır? Gelin birlikte bakalım. Daha kaba bir çalışma yapmak istiyorsanız Ahşap sanatı ile ilgili derlediğimiz bilgilere https://www.aylakbilgin.com/ahsap-sanati-nedir-nasil-yapilir-34/ yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Oymacılık Sanatı Tanımı
Oymacılık sanatı, taş, çakı ve bıçak başta olmak üzere çeşitli ekipman kullanılarak ahşap yüzey üzerinde belirli motif verme işlemidir. Genellikle ahşap üzerinde kullanılan oymacılık sanatını aynı zamanda taş ve mermer üzerinde de görebilmeniz mümkündür. Bu sanatı icra eden kişilere ise oymacı denilmektedir. Çıkan kazılarda bulunan tarihi eserler üzerindeki oyma sanatına bakıldığında oymacıların geçmişten günümüze kadar ne denli önemli eserler ortaya koyduğunu görmekteyiz.
Oymacılık Sanatı Tarihi Nedir?
Oymacılık Sanatı Tarihi tam olarak bilinmese de çok eski zamanlardan günümüzde kadar ulaştığını söyleyebiliriz. Anadolu Selçuklu döneminde sıkça görmüş olduğumuz oymacılık sanatı aynı zamanda Osmanlı dönemi ile birlikte de yükselişe geçerek oldukça çok kullanılmıştır. Günümüzde bir hobi haline gelen bu sanat belirli fabrikalar aracılığı ile de çeşitli eşya üretiminde de kullanılmaktadır.
Kütük ve Ağaç Oyma Sanatı Motifleri
Kütük ve Ağaç Oyma Sanatı Motifleri denilince birçok kişinin aklına hazır motifler gelmektedir. Bu hazır motiflerin yanı sıra internet ortamında yer alan ve beğendiğiniz resimler üzerinde de bu sanatı icra edebilmeniz mümkündür. Sadece biraz sabır ve azim ile birlikte elde edeceğiniz bir fotoğraf üstünde çalışma gerçekleştirebilir, hoşunuza gittiğinde ise bunu motif olarak kullanabilirsiniz. Biz yine de sizlere örnek olması açısından bazı motiflerin resmini paylaşalım.
Oymacılık Sanatı Nasıl Yapılır?
Oymacılık Sanatı Nasıl Yapılır? Sorusunu kısa bir şekilde cevaplamak gerekirse; Ahşap, mermer veya taş gibi yüzeylerde oluşturulan motifler ile belirli ekipmanlar kullanılarak bu motiflerin yüzeye geçirilmesi sağlanmaktadır. Bu sanatın icrası tamamı ile sizlerin oluşturacağı desene bağlıdır. Bir hobi olarak yapıyorsanız biraz sabır ve keyif ile bu işi yürütmeniz gerekmektedir. Oymacılık sanatı hakkında çeşitleri, teknikleri ve yapılışı açısından bazı püf noktalara yazımızda değineceğiz.
Oymacılık Sanatı Çeşitleri Nedir?
Oymacılık Sanatı Çeşitleri 2 ana dalda incelenmektedir. Bunlar “Alçak Kabartma Usulü Oymacılık” ve “Yüksek Kabartma Usulü Oymacılık” olarak adlandırılmaktadır. Bunların yanı sıra Şebeke Oyma Tekniği ve Geçme Oyma Tekniği de kullanılmaktadır. Peki, bu tekniklere gelin birlikte bakalım.
Alçak Kabartma Usulü Oymacılık
Alçak kabartma usulü oymacılık aslında bilinen ve en çok rastlanılan türlerden bir tanesidir. Taş, bıçak ya da çakı gibi ahşap üzerinde işlem yapacağınız bir materyal ile edinmiş olduğunuz motifin ahşap üzerine işlenmesi ile oluşturulmaktadır.
Yüksek Kabartma Usulü Oymacılık
Yüksek kabartma usulü oymacılık, edinilen ya da tasarlanan motiflerin ahşap üzerinde bırakılması sonucu olmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken husus ahşap, taş ya da mermer gibi işleyeceğiniz materyalin tek yüzünü işlemenizdir. Aksi halde tümünü işleyerek eser ortaya koymak oymacılık değil heykel yapmanızı sağlayacaktır.
Şebeke Oyma Tekniği
Şebeke oyma tekniği, genellikle sert ağaçlar üzerinde uygulanmaktadır. Bu tekniği uygularken tasarlanan ya da edinilen motifleri çevreleyen düzeyin tam anlamıyla oyulup çıkarılması gerekmektedir. Bu aşama, şebeke oyma tekniğinin aslını oluşturmaktadır.
Geçme Oyma Tekniği
Geçme oyma tekniği, genellikle Selçuklu ve Osmanlı döneminde kullanılmıştır. Geçme oyma tekniği tasarlanan ya da edinilen motiflerin küçük parçalar halinde yapılarak büyük parçalar elde edilmesi ile oluşturulmaktadır. Küçük motiflerin birleştirilmesi yani geçirilmesi ile birlikte oldukça güzel eserlerin ortaya çıktığını söyleyebiliriz.
Oymacılık Sanatında Kullanılan Malzemeler
Oymacılık sanatında kullanılan malzemeler ve diğer eşyalara internet ortamı üzerinden rahat bir şekilde ulaşabilirsiniz. Malzemenizin kaliteli olmasının sizlerinde hem çalışma esnasında hem de çalışma sonrasında kalitenizde büyük önemi vardır. Bu yüzden dolayı malzeme alırken bir sefer ve kalitelisini almayı tercih etmenizi öneririz.
- Oyma Kalemi
- Oyma Bıçağı
- Iskarpela Seti
- Zımpara
- Testere
- Törpü
- Bıçak
- Oymacılığa Uygun Ahşap
Oymacılık Sanatı Yapılışı ve Püf Noktaları
Oymacılık sanatı yapılışı ve püf noktaları konusuna geçmeden önce bu sanatı icra ederken belirli gürültü olabileceğini söyleyelim. Eğer ev ortamında küçük parçalar halinde uğraşıyorsanız bu fazla gürültüye neden olmayacaktır. Oymacılık sanatının iki püf noktası bulunmaktadır. Birincisi oyma işlemini gerçekleştireceğiniz ağaç ikincisi ise kullanacağınız motif. Eğer acemi iseniz kolay kazınabilir bir ağaç ve kolay bir motiften başlamanızı tavsiye ederiz. Eğer usta derecesindeyseniz ceviz gibi sert ve güzel işlenebilen ağaç türlerinden faydalanmanız sizlerin yararına olacaktır.
İçerik Başlıkları