Cam Sanatı Nedir? Nasıl Yapılır?

Cam Sanatı Nedir? Nasıl Yapılır? Soruları oldukça popüler bir soru haline gelerek bir çok kişiyi cam sanatı ihtişamına kapılmaya ve meraka sürüklemiştir.

Cam sanatı nedir? Sorusu belirli sempozyum ya da fuarlarda cam sanatı yapılışına denk gelmiş ya da ilgi duyan kişilerce araştırılmaktadır. Saydam veya yarı saydam olarak adlandırılan ve ana maddesi silisyum olan Cam, aslında orjinalinde inorganik bir sıvıdır. İşlenerek sert ve kırılgan bir hale dönüştürülen bu güzel madde çok eski ve köklü bir tarihe sahiptir. Antik çağdan günümüze kadar ulaşan camın ise ana maddesi içerisinde zengin miktarda silisyum barındıran kumdur. Sizlere bu yazımızda Cam Sanatı Nedir? ve Nasıl Yapılır? gibi soruları tüm detayları ile birlikte paylaşmaya çalışacağız.

Cam Sanatı Nedir?

Cam sanatı nedir? Sorusu genellikle cam sanatından etkilenen ya da bu işi bir hobiye dönüştürmek isteyenler tarafından tercih edilmektedir. Genellikle süs eşyası yapımında kullanılan ve oldukça zarif eserlerden oluşan cam sanatı birçok insanı hayran bırakmayı başarmıştır. Sizler için cam sanatı ile ilgili araştırma yaparak derlediğimiz tüm bilgileri aktaracağız. Bunun yanı sıra farklı bir sanat dalı üzerinde araştırma yapıyorsanız kum sanatı hakkındaki tüm detaylara https://www.aylakbilgin.com/kum-sanati-nedir-nasil-yapilir-1470/yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Cam Sanatı Tanımı

Cam sanatı kısa tanımı yapmak gerekirse; Ana maddesi silisyum olan, saydam veya yarı saydam şekle sahip camın belirli teknikler ile işlenmesi ile oluşturulan eserlerdir. Sıvı hale getirildikten sonra belirli kalıplar halinde çıkarılan cam soğuma işlemine bırakılarak sert ve kırılgan bir hale gelmektedir. Silisyum maddesinin kumda zengince bulunması nedeniyle genellikle kumun yüksek ısılarda eritilmesi ile cam oluşturulmakta ve şekil verilmektedir. Antik çağlardan günümüze kadar uzanan bir tarihe sahip olan cam sanatı günümüzde de özellikle süs eşyası, mutfak eşyası, inşaat sektörü ve ev eşyası başta olmak üzere birçok alanda boy göstermektedir.

Cam Sanatı Tarihi Nedir?

Cam sanatı tarihi tam olarak bilinemese de geçmiş yıllardan günümüze kadar çok köklü bir tarihinin olduğu yapılan kazılar ve araştırmalar neticesinde görebilmekteyiz. Yapılan arkeolojik çalışmalarda birçok medeniyetin uygarlığın cam sanatından faydalanarak çeşitli eşyaları üretebildiğini görebilmekteyiz. Bunu aynı demirin işlenmesi gibi yani Antik Çağlardan günümüze kadar geldiğini ve şekil verilerek şuan ki haliyle her alanda kullanıldığını düşünebiliriz.

Cam Sanatı Geleneği

Cam sanatı geleneği özellikle cam üfleme sanatı babadan oğula geçerek günümüze kadar ulaşabilmeyi başarmıştır. Ata yadigarı olarak görülen cam üfleme sanatının günümüzde de yapılan fuarlar ve sempozyumlar neticesinde adından sıkça söz ettirdiğini ve insanlarda hayranlık uyandırdığını görmekteyiz. Bu durum ise cam sanatı geleneğinin hali hazırda devam edilerek popülerliğini kaybetmeden sürdürüldüğünün bizlere en büyük kanıtıdır.

Cam Sanatı Nedir?
Cam Sanatı Nedir?

Cam Sanatı Nasıl Yapılır?

Cam sanatı nasıl yapılır? Sorusu kendisine bu sanatı hobi edinmek isteyen ya da bu işten gelir elde etmek isteyenlerce araştırılmaktadır. Her meslekte ve sanatta olduğu gibi cam sanatında da belirli bir zorluk bulunmaktadır. Fakat sizlerin bu zorlukları emeğiniz, sabrınız ve azminiz ile aşabileceğini biliyoruz. Peki, Cam sanatı nasıl yapılır? Gelin tüm detayları ile birlikte bakalım.

Cam Sanatı Çeşitleri ve Teknikleri Nedir?

Cam sanatı çeşitleri denilince ilk akla gelenler insan yapımı camlar ve doğal camlardır. İnorganik bir sıvı olan cam insan elinde işlenmesi ile birlikte sert ve kırılgan bir yapıya dönüşmüştür. Bunun yanı sıra cam, yanardağların patlaması neticesinde oluşan lavların yanardağın eteğinde soğuması ile de oluşmaktadır. Bunları ise doğal cam olarak adlandırılmaktadır. Aynı zamanda oluşan bu doğal camlar yarı değerli taş olarak da değerlendirilip süs eşyası haline getirilerek satışa sunulmaktadır.

Kalıp ile Cam Şekillendirme Tekniği

Kalıp ile cam şekillendirme tekniği genellikle fırın kullanılarak yapılmaktadır. Fırında ısıtılarak sıvı hale getirilen ve inorganik bir sıvı olan camın hazırlanan kalıplara dökülmesi ve soğuma işlemine bırakılması ile oluşturulmaktadır. Günümüz sanayisinde bu tekniğin oldukça çok kullanıldığı söyleyebiliriz.

Cam Füzyon Tekniği

Cam Füzyon tekniği ise belirlenen cam şekilleri üzerine görsel işleme olarak adlandırılmaktadır. Kalıplar halinde şekil verilen ya da şekil verilmeksizin elde edilen camın üzerine başta manzaralar olmak üzere işlenen bu görseller birçok kişiyi de kendisine hayran bırakmayı başarmıştır.

Cameo Cam Tekniği

Cameo cam tekniği de aynı füzyon tekniği gibi birçok kişinin hayranlıkla takip ettiği bir tekniktir. Değişik renk ve katmanlardaki camların eritilip  üst üste eklenmesi ile oluşturulan cam üzerinde oyma işlemi gerçekleştirilerek şekil verilmekte ve kişilerin beğenisine sunulmaktadır.

Cam Üfleme Tekniği

Cam üfleme tekniği sanırım cam sanatının popüler hale gelmesini sağlayan yegane etkendir. Son dönemlerde olukça ilgi gören cam üfleme sanatı artık fuar, sempozyum gibi halkın çoğunlukla ziyaret ettiği organizasyonlarda gösterilmekte ve hayranlıkla takip edilmektedir.

Cam Sanatında Kullanılan Malzemeler

Cam sanatında kullanılan malzemeler genellikle sanayi tipi malzemelerdir. Daha önce yazımızda belirtmiş olduğumuz ata yadigarı olan ve babadan oğula geçerek günümüze kadar ulaşan bu sanatta el becerinizinde oldukça iyi olması gerekmektedir. Bu işi tam profesyonel bir şekilde yapmak istiyorsanız bu iş ile uğraşan kişileri izlemeniz ve teknikleri ile kullanılan malzemeleri iyi bir şekilde öğrenmelisiniz. Sizlere bu sanatta kullanılan bazı malzemeleri listeleyelim.

  • Hazır Cam Çubuklar
  • Didmiyum Gözlükler
  • Grafit El Aletleri
  • Şalümolar
  • Oksijen Maskeleri
  • Mandreller
  • Yüksek Dereceli Fırın

Cam Sanatı Yapılışı ve Püf Noktaları

Cam sanatı yapılışı ve püf noktaları aynı zamanda sizlerin bu sanatı en iyi şekilde icra edebilmenizi sağlayacaktır. Bu işin püf noktası kullanmış olduğunu camın hammaddesi ve fırınınızdır. Özellikle fırının 1200 ile 1500 santigrat derecede olması sizlere büyük bir avantaj sağlayacaktır. Fakat bu ısıda işlem yaparken öncelikle kendinizi güvene almanız ve tedbirli olmanız gerekmektedir. Yüksek ısıların size zarar vermesini engelleyecek şekilde dikkatli olmanız sağlığınız açısından da oldukça önemlidir.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. Tamam Detaylı bilgi için tıklayınız.