Ebru Sanatı Nedir? Nasıl Yapılır?
Ebru Sanatı Nedir? Nasıl Yapılır? Soruları hobi arayışında olanların tercihini Ebru sanatı üzerinde kullandıkları ve oldukça merak ettikleri konulardır.
Ebru sanatı günümüzde oldukça popüler olan süsleme sanatları içerisinde yer almaktadır. Osmanlı zamanından bu yana usta çırak ilişkisi ile günümüze kadar ulaşabilmeyi başarmıştır. Ebru sanatı geçmiş dönemlerde kitapların kapaklarını veya iç kısımlarını süslemek için kullanılmaktayken günümüzde portrelere konacak kadar ilerleme sağlayabilmiştir. İş hayatının yoğunluğundan ya da sosyal yaşantının stresinden kurtulmak isteyenlerin tercihi haline gelen ve bir o kadar güzelliği içinde barındıran Ebru sanatı pek çok hobi sever içinde merak edilen bir konu haline gelmiştir. Peki, Ebru Sanatı Nedir? Nasıl Yapılır? Sorularının cevabına gelin birlikte bakalım.
Ebru Sanatı Nedir?
Ebru Sanatı Nedir? hobi severlerin rahatlamak ve bir nebze olsun stres atmak için tercih etmiş olduğu genellikle özel günler, fuarlar ve panayırlarda rast geldiğimiz süsleme sanat türlerinden birisidir. Ebru sanatı ile ilgili yazımızda sizlere tüm detayları ile önerilerde bulunacağız ama bilmenizi isteriz ki Ebru sanatı nazlı bir sanattır, emek ve sevgi istemektedir. Bunu sağlamanız bu sanatın başlıca temellerinden bir tanesidir. Eğer bunu başarabilirseniz birbirinden güzel tablolar ile karşılaşabilirsiniz.
Ebru Sanatı Tanımı
Ebru Sanatı Tanımı: Kağıt süslemeciliğinde, kitre ya da kola gibi yapıştırıcılar kullanılarak suyun yoğunluk kazanması ile bu suyun üzerine neftyağıyla sıvılaştırılmış olan yağlı boyanın damlatılarak son halinin kağıda geçirilmesi suretiyle yapılan süsleme sanatıdır. Ebru kelimesi yüzsuyu sözcüğünden gelmektedir. Ebru sanatını icra eden kişiye ise ebruzen denilmektedir ve çırak usta ilişkisi ile günümüze kadar ulaşmayı başarabilmiştir. Ebru sanatı, geçmiş yıllardan günümüze kadar birçok kitap kapağında ve kitap içi süslemelerde kullanılmıştır. Bunun yanı sıra Osmanlı da kağıt zeminini oluşturulmak amacıyla kullanılmakta ve günümüzde kullanılan başta çek, senet ve bono olmak üzere birçok evrakın zemininde de görülmektedir.
Ebru Sanatı Tarihi
Ebru Sanatının Tarihi tam olarak nerede ve ne zaman ortaya çıktığı kesin olarak bilinmemektedir. Fakat 13. yüzyıl da Türkistan, Semerkant ve 14. yüzyılda İran ülkesinin Herat şehrinde kullanıldığına dair izler bulunmaktadır. Ebru sanatı da birçok sanat ve ürün gibi İpek yolu üzerinden batıya aktarılmıştır. Tarihi tam olarak tespit edilen en eski Ebru Sanatı ise 1447 yılına aittir ve bu güzel eser Topkapı Sarayı’nda yer almaktadır. Ebru sanatının tarihinde tespit edilen ilk ebruzen ise Tertib-i Risale-i Ebri adlı eserde adı geçen Mehmet Efendi’dir. Ayrıca “Tertib-i Risale-i Ebri” adlı eser, Ebru Sanatının yapımı ve terkiblerini anlatan en eski eserdir.
Ebru Sanatı Çeşitleri Nedir?
Ebru Sanatı Çeşitleri 2 ana dalda incelemektedir. Bunlar; Geleneksel Ebru ve Çiçekli Ebru’dur. Geleneksel Ebru bilinen tarih içerisinde ebruzenler tarafından en çok tercih edilen desen çeşitlerini içerisinde barındırmaktadır. Genellikle kitap kapaklarında ve sayfa zeminlerinde kullanılan desenler Geleneksel Ebru Çeşidi içerisinde yer almaktadır. Bunun yanı sıra son zamanlarda kullanılan ve oldukça popüler hale gelen diğer Ebru sanatı çeşidi Çiçekli Ebru sanatıdır. Sizlere kolaylıkla kullanabileceğiniz, Geleneksel Ebru sanatı çeşidi olan ve en çok tercih edilen birkaç çeşitten bahsedeceğiz. Hobi arayışınız için bir başka sanat dalını tercih etmek isterseniz Ahşap sanatı ile ilgili tüm detaylara https://www.aylakbilgin.com/ahsap-sanati-nedir-nasil-yapilir-34/ yazımızdan bakabilirsiniz.
İşte Ebru Sanatı Çeşitleri;
- Battal Ebru: Ebru sanatının bilinen en eski tarzı olarak adlandırılmaktadır. Bilinmeli ki, Ebru Sanatında oluşturulan bütün desenler, battal deseninden çıkmaktadır. Bu desene kısa bir şekilde ebru sanatının temeli ya da anası desek sanırım teşbihte hata etmeyiz. Battal sanatının yapımı öd sırasına göre olmaktadır. Yani ödü en az olan boyadan en çok olan boyaya doğru sıra ile atma işlemi yapılmaktadır. Bir veya birden fazla renk tercih edebilirsiniz.
- Gelgit Ebru: Battal desenin atılmasından sonra tekneniz kenarlarından başlayarak çir çöp, iğne ya da bız yardımı ile teknenin kenarına paralel olarak desen çizilmesi ile oluşmaktadır. Çizgi aralıklarınızı istediğiniz ebatta belirlemeniz mümkündür.
- Taraklı Ebru: Battal desenin üzerine gelgit ebru, gelgit ebrunun üzerine ise taraklı ebruyu uygulamanız mümkündür. Gelgit ebru da vermiş olduğunuz çizgiler üzerine bir tarak yardımı ile oval ya da düz hareketler ile birlikte desen oluşturabilirsiniz.
- Bülbül Yuvası: Küçük taneli battal desenler oluşturduktan sonra dıştan başlamak kaydı ile içe doğru oval spiraller çizerek oluşturacağınız desenlerdir. Ayrıca bu spiraller içten dışa doğru da olabilmektedir. Birkaç çeşidi birleştirip değişik renkler kullandığınızda çok güzel desenler elde edebileceğinizi söyleyelim.
- Çift Baskılı Ebru: Diğer Ebru çeşitlerine göre biraz zahmetli olsa da sağlamış olduğu renk tonu farkı ve desen çeşitliliği ile birlikte göze en hoş gelen Ebru çeşitlerinden bir tanesidir. Herhangi bir desen ve çeşit ile uygulamış olduğunuz Ebru kağıdınızı kurutarak üstüne başka bir ebru yapmanız neticesinde oluşan bir çeşittir ve oldukça güzel bir görünüm vermektedir.
Ebru Sanatı Nasıl Yapılır?
Ebru Sanatı Nasıl Yapılır? Bu hobiye daha doğrusu kendinizi geliştirebileceğiniz güzel sanata gönül vermiş iseniz nasıl yapıldığını en ince detayına kadar bilmeniz gerekmektedir. Bu sanatı evinizde oluşturacağınız bir hobi odasında ya da çiçeklerle süslü balkonunuzun bir köşesinde yapabilmeniz mümkündür. Kullanılan malzemelerden, tekniklerine ve bu işin asıl püf noktalarına kadar bütün bilgilerimizi sizlerle paylaşıyoruz.
Ebru Sanatı Kullanılan Malzemeler
Ebru Sanatında Kullanılan Malzemeler diğer sanatlara göre biraz farklılık içermektedir. Fakat bu malzemelerin kaliteli olması ve kullanım amaçlarını doğru bir şekilde bilmeniz sizlerin hem pürüzsüz hem de güzel bir ebru yapabilmenize olanak sağlamaktadır. Peki, Ebru Sanatında Kullanılan Malzemeler Nelerdir? Gelin, birlikte bakalım.
- Kitre: Kitre, Anadolu da geven adıyla bilinen bitkinin çizilmesi ve akan sütünün kuruyarak beyaz parçacıklar vermesi ile oluşur. Bu parçacıkları su içinde bekleterek iki gün sonra süzmeniz ve suyunu almanız kaliteli bir ebru için gereklidir.
- Boya: Toprak boya olarak adlandırılan ve kolayca bulabileceğiniz bir boya türünü kullanabilirsiniz.
- Fırça: Fırçanızı gül dalından yapılmış ve ucu at kılından yapılmış olanlardan tercih etmeniz sizleri daha geleneksel kılacaktır.
- Tekne: Alacağınız teknenin kağıt ebatından yaklaşık olarak 2-3 cm büyük olmasını öneririz. Bunun nedeni ise kağıdınızın su da şişmesidir. Teknenin büyük olması sizlerin daha güzel ve pürüzsüz bir ebru elde etmenizi sağlayacaktır.
- Su: Sertliği olmayan suyu kullanmanızı öneririz. Ebru sanatında genellikle kullanılan sular ise damıtılmış sulardır.
- Kağıt: Ebru sanatındaki en ideal kağıt el ile yapılmış olan kağıttır. Zor bulunması nedeniyle parlak ve laklı yüzeye sahip olmayan kağıtlarda kullanılabilmektedir.
- Öd: Ebru Sanatında kullanılan en önemli malzeme ise Öd’dür. Öd, boyanın suyun içinde açılmasını sağlamaktadır. Ayrıca renklerin birbirine karışmasına mani olmakta ve boyanın kağıda yapışmasını sağlamaktadır.
Ebru Sanatı Teknikleri Nedir?
Ebru Sanatı Teknikleri, ebrunun en güzel hali alması ve pürüzsüz bir görünüm elde etmesi için oldukça önemli bir konudur. Yazımız başında belirtmiş olduğumuz çeşitler aynı zamanda Ebru sanatının tekniklerini oluşturmaktadır. Sizler bu çeşitler üzerinde el becerinizi konuşturarak çeşitli desenler oluşturabilir ve Ebru sanatına yenilik katabilirsiniz. Genellikle kullanılan teknikler, battal, gelgit ve taraklı ebru teknikleridir. Bunun yanı sıra son dönemlerde Çiçekli ebru tekniği de oldukça popülerlik kazanmıştır. Belirtmiş olduğumuz çeşitler üzerinde de Çiçekli ebru tekniğini uygulayabilmeniz mümkündür.
Ebru Sanatı Yapılışı ve Püf Noktaları
Ebru Sanatı Yapılışı ve Püf Noktaları bu sanatı yapmaya karar verenlerin özellikle üzerinde durması gereken bir konudur. İlk yapacağınız şey ise teknenize yer belirlemeniz olacaktır. Eğer bu işi evde yapacaksanız kesinlikle balkonda yapmanızı öneririz. Ebru teknenizi yerleştirdikten sonra içerisine uygun miktarda kitreli suyunuzu doldurun. Sonra boylarınızı bir fırça yardımı ile suyunuz içerisine serpin. Boyanızın rengini ayarlamak için öde kullanmayı ihmal etmeyin. Daha sonra bir bız veya iğne yardımı ile desenlerinizi oluşturun. Oluşturmuş olduğunuz desenleriniz üzerine kağıdınızı yavaşça koyun ve biraz bekledikten sonra sıyırın. İlk denemeleriniz her ne kadar hüsran ile sonuçlansa da el becerinizi geliştirip duygularınızı da işin içerisine katarak güzel çalışmalar yapabilmeniz mümkündür.
İşte Ebru Sanatının Püf Noktaları;
- Kaliteli Malzeme Tercih Etmek
- Çalışma Alanının Oda Sıcaklığında Olması
- Sabırlı Olmak ve Suyu İdeal Oranda Eklemek
- Duygularınızı Desenlere Yansıtmak
- Aceleci Davranmamak
İçerik Başlıkları