Ahşap Sanatı Nedir? Nasıl Yapılır?

Ahşap Sanatı Nedir? Nasıl Yapılır? hobi arayışında olanlar için paha biçilemez bir sanat haline gelen bu eşsiz uğraş birçok kişinin ilgisini çekmektedir.

Ahşap Sanatı Nedir? ve Ahşap Sanatı Nasıl Yapılır? Soruları oldukça ilgi çeken bir konu haline gelmiştir. Günümüzde birçok insan gerek hobi gerekse ekmek parası amacıyla ahşap sanatıyla uğraşmaktadır. Ahşap herkesçe bilinen ve herkesçe kullanılan en önemli ürünler arasında yer almaktadır. Birçok insan için sinir ve stresini atmak amacıyla ahşap işi ile uğraşmakta birçok kişi içinse bir gelir kaynağı halini almaktadır. Doğaya bir sanat gözüyle bakan kişilerin pek çoğu bir odun parçasını işleyerek ona anlam kazandırmakta ve bir sanat harikası haline getirmektedir. Türk kültüründe özellikle geçmişten bu yana ahşap oymacılığı her zaman el üstünde tutulmuştur. Toplumumuzda ahşap genellikle kapı, mihrap, pencere kenarlıkları ve balkon korkuluğu gibi unsurlar arasında kullanılmaktadır. Bunların yanı sıra ahşap dolap, çekmece, çeyiz sandığı ve sehpa gibi birçok ürünün iskeletini de ahşap oluşturmaktadır.

Ahşap Sanatı Nedir?

Geçmişten günümüze kadar gelen ahşap sanatı usta eller ile birlikte bir zanaata dönüşmeyi başarmıştır. Ahşap işlemeciliği yapan kişilere verilen isim naccardır. Ahşap işletmeciliğinde genellikle ceviz, elma, sedir, meşe ve armut ağaçları kullanılmaktadır. Bunların yanı sıra abanoz, gürgen ve gül ağaçları da ahşap işletmeciliğinde en çok kullanılan ağaçlar arasında yer almaktadır. Ahşap oymacılığı Türk-Osmanlı tarihi boyunca büyük bir öneme sahip olmuş ve arkasında çok büyük eserler bırakabilmeyi başarmıştır. Hobi arayışı içerisindeyseniz Ebru Sanatı ile ilgili detaylara https://www.aylakbilgin.com/ebru-sanati-nedir-nasil-yapilir-294/ yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Ahşap Sanatında Kullanılan Malzemeler

Ahşap sanatı bir diğer adıyla oymacılık sanatı içerisinde kullanılan malzeme ve kullanılan teknik ile birlikte oldukça ayrışmaz bir ikili olarak bilinmektedir. Kullandığınız malzemenin kalitesi ve uyguladığınız teknik sizleri en güzele ve en iyiye götürecektir. Sizlere oymacılık sanatında kullanılan bazı malzemeleri listeleyim.

  • Tokmak
  • Oyma Bıçağı
  • Oyma Kalemleri
  • Deri
  • Zımpara
  • Metal Parlatıcı Krem
  • Kıl Testere

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz malzemelerin yanı sıra kullanacağınız ağaç türü de oldukça önemlidir. Oymacılık sanatında genellikle ceviz, maun, dut, gürgen, zeytin, venge ve gül ağaçları kullanılmaktadır. Ayrıca oymacılık sanatına ait bazı setlerde sizlerin işine yarayacaktır.

Ahşap Sanatı Nasıl Yapılır?

Ahşap Sanatı Nasıl Yapılır?

Ahşap sanatı genellikle bir şeyin sathı düz olmak kaydı ile etrafı ve içi kesilerek şekillendirme işleridir. Ahşap sanatını süsleyen en güzel unsurlar motiflerdir. Ahşap sanatı iç içe geçen desenler olarak yapılmaktadır. Bu motifler kimi zaman sade olarak kimi zaman ise oyma ve süslü olarak yapılmaktadır. Türk – Osmanlı tarihinde bu motifler genellikle bir baston başı tokmak üzerinde herkes tarafından görülmekte ve bu şekilde bilinmektedir. Ahşap sanatı genellikle oyma kalemi ya da çivi ile motif yapılması kaydı ile oluşturulmaktadır. Ahşap sanatı üzerinde birçok teknik kullanılmaktadır. Bu teknikler; Kündekari, düz satıhlı derin oyma, yuvarlak satırlı oyma, çift katlı rölyef, ajur tekniği gibi tekniklerdir. Yapılan bu motifler ise kök boya ile boyanarak süslenmektedir.

Ahşap Sanatının Püf Noktaları Nelerdir?

Ahşap sanatı her ne kadar bazı teknik bilgileri içerse de iş tamamıyla ustanın emeğinde ve el becerisinde bitmektedir. Ahşap sanatında Kündekari, yalancı kündekari ve ajur tekniği gibi pek çok tekniği iyi bir şekilde öğrenmeniz ve kaliteli malzeme kullanmanız bu aşamada büyük bir avantaj sağlayacaktır. Sizlere en çok kullanılan tekniklerin isimlerini verelim;

  • Ahşap Sanatında Kullanılan Teknikler
  • Kündekari Tekniği
  • Yalancı Kündekari
  • Düz Satıhlı (Yüzey) Derin Oyma Tekniği
  • Yuvarlak Satıhlı Derin Oyma Tekniği
  • Çift Katlı Rölyef Tekniği
  • Ajur Tekniği
  • Ahşap Üzerine Boyama Tekniği

Yukarıda belirtmiş olduğumuz hususların yanı sıra bu işin asıl püf noktası ise sabırdan geçmektedir. İlk yaptığınız çalışmalarda birçok ahşabı israf etmiş gibi düşünseniz de zamanla ve azimle yapmış olduğunuz çalışmaların ne denli güzel ve önemli olduğunun idrakine varacaksınız. Bu süreç içerisinde elinizden geldiğince sabır göstermeniz ve çalışma azmiyle hareket etmeniz sizleri başarıya götürecektir.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. Tamam Detaylı bilgi için tıklayınız.