Minyatür Sanatı Nedir? Nasıl Yapılır?
Minyatür Sanatı Nedir? Nasıl Yapılır? Soruları hobi arayanlar için en çok tercih edilenler arasına girerek minyatür sanatı hakkında merak uyandırmıştır
Minyatür sanatı genellikle Osmanlı saray kültürünü yansıtmaktadır. Minyatür sanatı aynı el yazmaları gibi lüks öğeleri süslemektedir. Osmanlı döneminde yapılan minyatür sanatlar ise genellikle Padişah ve yüksek mertebe de yer alan devlet erkanına sunulurdu.Saray sanatı olarak da adlandırılan Minyatür Sanatı İslam dünyasında da yer edinmiştir. Sizlere bu yazımızda Minyatür Sanatı Nedir? Nasıl Yapılır? Sorularını tüm detayları ile birlikte cevaplandırmaya çalışacağız.
Minyatür Sanatı Nedir?
Minyatür sanatı özellikle Osmanlı dönemde parlayan ve günümüzde de hayranlıkla takip edilen bir sanat türüdür. Günümüzde pek önemi kalmasa da içerisinde barındırdığı anlam ve renk tonları ile birlikte birçok kişinin ilgisini çekebilmeyi başarmıştır. Birçok detaya sahip olan Minyatür Sanatı ne imiş gelin birlikte bakalım.
Minyatür Sanatı Tanımı
Minyatür sanatı kısa tanımı yapmak gerekirse, Minyatür sanatı eski el yazması kitaplarda görülebilen boya ve yaldızla oldukça dikkat çekici olan bir resim sanatıdır. Türkler, İranlılar ve Çinliler bu sanatı oldukça çok kullanmıştır. Minyatür sanatı genellikle belli bir konuyu baz alan ve bunu en iyi şekilde resimlerle özet geçen bir sanat dalıdır. Resimler incelendiğinde karmaşık gelse de aslında içerisinde birçok olguyu barındırmaktadır. Anlam yüklü bu sanatın birçok tekniği ve özelliği bulunmaktadır.
Minyatür Sanatı Tarihi Nedir?
Minyatür sanatı tarihi çok eski zamanlardan günümüze kadar ulaşmaktadır. Eski zamanlardan bu yana bir resim tarzı olarak bilinen Minyatür sanatı tüm dünyanın hakim olduğu ve yapılış biçimi ile birlikte oldukça dikkat çeken bir sanattır. Yapılış biçimi ile de farklılık gösteren en eski minyatür sanatına Mısır’da rastlanılmıştır. Milattan Önce 2. yüzyılda papirüsler üzerinde yapılan sanat ile minyatür sanatının tarihinin ne kadar eskiye uzandığını görebilmekteyiz.
Minyatür Sanatı Çeşitleri Nedir?
Minyatür sanatı çeşitleri nedir? Sorusu aynı zamanda geçmiş dönemlerde kitapları süslemek için kullanılan birçok el yazması sanatı kapsamaktadır. Bunları belirli bir kategoride ya da belirli bir grubun altında nakletmek ne kadar doğru bilmiyoruz ama el yazma sanatı çeşitleri olarak gösterilen bazı sanat türlerini sizlere listeleyelim. Bunlar;
- Oymacılık
- Duvar işlemeciliği
- Ebru sanatı
- Duvar resmi
- Nakış işlemeciliği
Minyatür Sanatı Nasıl Yapılır?
Minyatür sanatı nasıl yapılır? Sorusunun en net cevabı sizlerin teknik becerisidir. Günümüzde kullanabileceğiniz birçok fırça ve kalem çeşidi aynı zamanda renk yer almaktadır. Bundan sonrası ise tamamen sizlerin el becerisi ve olay örgüsünü nasıl anlatacağınıza kalmıştır. Bizler kullanabileceğiniz tarzda bazı çeşitler, malzemeler ve püf noktalardan da bahsedeceğiz.
Minyatür Sanatı Geleneği
Minyatür sanatı geleneği Osmanlı döneminden günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Genellikle saray kültürünü baz alan bu güzel resim sanatında günümüzde nadiren de olsa uğraşan kişiler bulunmaktadır. Sanatın yapılması için belirli bir tecrübenin ve birikimin gerekli olduğu gibi aynı zamanda olay örgülerini özet bir şekilde yansıtacak görsel zekaya da sahip olunması gerekmektedir.
Minyatür Sanatında Kullanılan Malzemeler
Minyatür sanatında kullanılan malzemeler aslında ana özelliğini içerisinde barındırdığı resim sanatı malzemeleri ile aynıdır. Günümüzde bu malzemelere ulaşabilmeniz oldukça kolaydır. Sizler için Minyatür sanatında kullanılan malzemeleri listeledik;
- Boya
- Fırça
- Altın (Jelatin kıvamında yaprak ya da ezilmiş isteğe göre)
- Kağıt
Altın kullanımı resmi canlılık katmak amacıyladır. Yaklaşık olarak 1 kahve fincanı kadar sıcak su da altın eritilerek jelatin kıvamına geldiğinde kullanılır. Jelatinin kıvamı burada oldukça önemlidir ve soğuk olarak kullanılması gerekmektedir. Geçmiş yıllarda bu kolay olsa da sanırım günümüze çok tercih edilecek bir uygulama değildir.
Minyatür Sanatı Yapılışı ve Püf Noktaları
Minyatür sanatı yapılışı ve püf noktaları eski dönemlerde olduğu kadar değer görmese de günümüzde bu işle uğraşan nadirde olsa kişiler yer almaktadır. Nakkaş adı verilen minyatürcü kişi bir tabaka pamuktan yapılmış has kağıdı mermerin üzerine yayarak düzleyip parlatmaktadır. Belirli bir dereceye gelindikten sonra ise yapacağı şekilleri hafif bir şekilde taslak haline getirmelidir. Taslak işlemi tamamlandıktan sonra ise çini mürekkebi ile birlikte çizgiler tamamlanarak fırça ile uygun renklere boyanır. Bura işin püf noktası kafanızda oluşturduğunuz taslaktır şeklinizi sonlandırdıktan sonra üzerinde oynamalar yapmanız düzeni bozacaktır. Bu yüzden dolayı iyi bir şekilde düşünülmeli ve tek bir hamle de bu sanatı icra etmelisiniz.
İçerik Başlıkları