Vertigo Nedir? Belirtisi ve Tedavi Yöntemi

Vertigo Nedir? baş ağrısı ve baş dönmesi ile başlayan, sinir ve stres başta olmak üzere psikolojik nedenler sonucunda ortaya çıkan hastalığa denir

Yukarıda belirtmiş olduğumuz tanım vertigo ile ilgili olarak genel anlamda söyleyeceğim bir tanımdır. Tıp dilinde birçok tanıma ulaşabilmeniz mümkündür. Günümüzde oldukça çok görülmeyen başlanan vertigo gerek iş hayatının yoğun akışı gerekse sosyal yaşamın verdiği travmalar neticesinde birçok kişi de görülebilmektedir. Bunun yanı sıra beslenme düzensizlikleri, uyku problemi ve diğer olumsuz etkiler neticesinde psikolojik olarak yıpranmada bu hastalığı tetikleyebilmektedir. Aynı zamanda baş hareketleri ve ani kalkışlarda vertigoyu tetikleyen diğer durumlardır. Her ne kadar bizler öngörü ve kanaatimiz ile belirtmiş isek de bunlar kesinlikle bir doktor tavsiyesi değildir. Hastalığın tam teşhisi ve doğru tedavisi için kesinlikle uzman bir doktor tarafından yardım alınmalıdır.

Vertigo Nedir?

Vertigo genellikle merkezi sinir sistemi ve iç kulak rahatsızlıkları neticesinde kaynaklanan hastalıklardan bir tanesidir. Şiddetli baş dönmesi ve denge kaybı ile tarif edilmektedir. Vertigo tek başına görülebileceği gibi aynı zamanda belirli hastalıklar ile birlikte görülebilmesi de mümkündür. Yazımızda detaylı olarak belirteceğimiz üzere Santral ve periferik vertigo olarak iki tipte incelenmektedir. Vertigo hastalığı kısa sürebileceği gibi aynı zamanda geçmesi uzun zamanda alabilmektedir. Baş hareketlerinin yani başın öne, arkaya ya da sağa sola doğru sallanması neticesinde de görülebilmektedir. Geçmiş zamanlarda genellikle yaşlılarda görülebilse de günümüzde gençlerde de oldukça sık rastlanmaktadır.

Vertigo Çeşitleri Nedir?

Vertigo iki çeşit üzerinde incelenmektedir. Bunun ilk çeşidi santral vertigodur. Santral vertigo, beyinden kaynaklanan rahatsızlıklar neticesinde oluşmaktadır. Bulantı ve kusma ile birlikte görülen vertigonun bir diğer çeşidi periferik vertigodur. Periferik vertigo, iç kulak ya da orta kulak dengesinin bozulması ile meydana gelmekte ve genellikle baş dönmesi ile görülmektedir. Her iki çeşitte de vertigonun belirtileri ve nedenleri benzerlik göstermektedir. Fakat tam çeşit ve teşhis için kesinlikle uzman bir doktordan yardım almanız gerekmektedir.

Vertigo Belirtileri Nelerdir?

Vertigo belirtisi olarak gösterilen temel unsur baş dönmesidir. Bu aynı zamanda denge bozukluluğunu da beraberinde getirmektedir. Vertigo rahatsızlığında kişi kendisinin ya da etrafındaki nesnelerin döndüğüne dair bir hisse kapılarak denge kaybı ve baş dönmesi yaşamaktadır. Bunun yanı sıra belirtilen arasında bulantı, kusma, terleme, kulak çınlaması ve işitme kaybı gibi unsurları da görebilmek mümkündür. Aynı zamanda yürümede zorlanma ve nadir olarak gözlemlense de görme bozukluğu ve bilinç değişiklikleri de görülebilmektedir. Vertigo, neden olan hastalığa ya da beraberindeki etkenlere bağlı olarak da değişik belirtilen gözlemlemek mümkündür. Öne çıkan belirtileri bir madde halinde listelemek gerekirse;

  • Baş Dönmesi
  • Denge Bozukluğu (Yürümede Zorluk)
  • Bulantı
  • Kusma
  • Terleme
  • Kulak Çınlaması ve kulakta basınç hissi

Vertigo Hastalığında Hangi Doktora Gitmeliyim

Vertigo hastalığı olduğundan şüpheleniyorsanız kesinlikle uzman bir doktor tarafından yardım almanız gerekmektedir. Vertigo, belirttiğimiz üzere iç kulak hastalıkları ya da beyinden kaynaklanan rahatsızlıklar sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bunun tam olarak teşhisi için Kulak Burun Boğaz Bölümü veya Nöroloji bölümünde muayene olunması gerekmektedir. Hastalığın tam olarak teşhisinin bu iki bölümce tespit edilebileceği kanaatindeyiz.

Vertigo Nasıl Geçer? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Vertigo tedavisi yöntemleri genellikle hastanın durumuna göre seçilmektedir. Yazımızda belirtmiş olduğumuz çeşitler ve diğer etkenler neticesinde uzman bir doktor kontrolünde sizlere verilecek olan ilaçlar ile uygulayacağınız bazı teknikler bu hastalığın geçmesini sağlamaktadır. Vertigo kişilerde çok sık ya da belirli dönemler içerisinde de görülebilmektedir. Bunları tetikleyen bazı hususlara dikkat etmeniz sizlerin bu riski en aza indirmenizi sağlayacaktır. Sizler için hem sağlığınız hem de vertigo hastalığı açısından işinize yarayacak bilgileri listeledik;

  • Sinir ve Stresten Uzak Durmak
  • Bağışıklık Sitemini Güçlendirmek
  • Tuz Kullanımını Azaltmak
  • Sıvı Tüketimini Dengede Tutmak
  • Ani Hareketlerden Kaçınmak
  • Sakin Spor ve Egzersizleri Tercih Etmek

 

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. TamamDetaylı bilgi için tıklayınız.