Bakırcılık Sanatı Nedir? Nasıl Yapılır?

Bakırcılık Sanatı Nedir? Nasıl Yapılır? Sorusu bakır sanatı üzerinde çalışma yapacaklar ve bu işten para kazanmak isteyenlerce merak edilen bir konudur.

Bakırcılık sanatı, bakırdan eşya yapmaya verilen isimdir. Bakırcılık ile birçok ev eşyası ve süs eşyası üretimi yapıldığını bilmekteyiz. Başlıca ürünler ise kazan, testi, leğen, tas, tencere, taca, sahan, bakraç, mangallık, ibrik ve tepsidir. Bunun yanı sıra birçok kullanılan ev eşyası ve ilgi çekici süs eşyası üretilmektedir. Sizlere bu yazımızda Bakırcılık sanatı Nedir? Nasıl Yapılır? sorularını cevaplayarak detaylı bilgi vereceğiz.

Bakırcılık Sanatı Nedir?

Bakırcılık Sanatı Nedir? Sorusunu giriş kısmında biraz cevaplamaya çalıştık. Birçok alanda kullanılan bakırcılık sanatının tarihi çok eskiye dayanmaktadır ve günümüzde ders konuları başta olmak üzere birçok kişinin ilgisini çekmeyi başarmıştır. Geçmiş yıllardan günümüze kadar en eski sanat türlerinden birisi olan Bakırcılık sanatı ile ilgili yazımızda elimizden geldiğince tüm detaylara değinmeye çalışacağız. Bunun yanı sıra bakırcılığa benzeyen güzel bir sanat türü olan Tombak sanatı hakkında detaylı bilgiye https://www.aylakbilgin.com/tombak-sanati-nedir-nasil-yapilir-1428/ yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Bakırcılık Sanatı Tanımı

Bakırcılık sanatı kısa tanımı yapmak gerekirse; Bakırcılık sanatı, bakırın çeşitli teknikler kullanılarak işlenmesi ev ve süs eşyasına dönüştürülmesini sağlayan bir meslektir. Genellikle yazımızın başında belirttiğimiz gibi esti, leğen, tas, tencere, taca, sahan, bakraç, mangallık, ibrik ve tepsi gibi ürünler üretilmektedir. Bunun yanı sıra oldukça ilgi çekici ve dekoratif süs eşyaları da üretilmektedir.

Bakırcılık Sanatı Tarihi Nedir?

Bakırcılık sanatı tarihi tam olarak bilinmese de uzun yıllar boyunca kullanıldığı ve günümüze kadar ulaştığı bilinmektedir. Madenciliğin olduğuna dair ilk bulguların 10 bin yıl öncesine dayandığı ve bu bulguların Anadolu da yer alan Çayönü’nde tespit edildiği bilinmektedir. Burada da bakırın kullanıldığı göz önünde bulundurulduğuna Bakırcılığın madenciliğin olduğu tarihten günümüze kadar ulaştığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Bakırcılık Sanatının Sanatçıları Kimlerdir?

Bakırcılık sanatının sanatçıları kimlerdir? Sorusunu araştırdığımızda sitelerde genellikle üç ismin ön plana çıktığını görebilmekteyiz. Bunlar; Ebu Burak, Selçuk Derinöz ve Rozita Kasuto’dur. Fakat şehirlerimizin ara sokaklarında bakıldığında dededen toruna dek uzanan çok köklü bakırcı ustalarını görebilmekteyiz. İsimsiz ve kaliteli birçok bakır ustasının olduğu ve bu mesleğin fabrikalar aracılığı ile olsa da uzun süreler boyunca da devam edeceğiniz belirtelim.

Ülkemizde Bakırcılığın Bulunduğu Yerler

Ülkemizde bakırcılığın bulunduğu yerler ülkemizde oldukça fazladır. Bunun en büyük sebepleri arasında ise Hititler, Urartular, Frigler, Romalılar ve Bizanslar gibi birçok medeniyetin Anadolu toprakların da bakırcılık sanatına önem vermesidir. Tabi burada Bakırcılık sanatının günümüze ulaşmasında, en güzel tekniklerin uygulandığı ve en güzel rağbetin gösterildiği Osmanlı Döneminin büyük bir payı bulunmaktadır. Ülkemizde Konya, Mardin, Diyarbakır, Cizre, Erzincan ve Erzurum ilimiz başta olmak üzere birçok ilimizde bakırcılık sanatının devam ettiği ve birbirinden güzel eserlerin ortaya konulduğunu görebilmeniz mümkündür.
Qg5g1.jpg

Bakırcılık Sanatı Nasıl Yapılır?

Bakırcılık Sanatı Nasıl Yapılır? Sorusunu cevaplamadan önce bakırın bir cevher halinde çıkarıldığını belirtelim. Bakır madeninden elde edilen cevher çıkarıldıktan sonra işlenebilir bir vaziyete getirilmek için birçok aşamadan geçirilmektedir. Bakırın yüksek ısılarda yumuşatılarak işlenebilir hale getirilmesi işlemine ise tavlama adı verilmektedir. Bakır sanatının ilk kez Anadolu da yapılmaya başlanıldığı ve tavlama işleminde sonra istenilen kalıplara aktarılarak şekil verilip soğutularak kullanıma hazırlandığını belirtelim.

Bakırcılık Sanatı Süsleme Çeşitleri ve Teknikleri Nedir?

Bakırcılık Sanatı Süsleme Çeşitleri ve Teknikleri aslında yapan ustanın el becerisine göre değişiklik göstermektedir. Bakırcılık sanatında süsleme çeşidi ve kullanacağınız tekniği kendini oluşturabilirsiniz fakat bu sanatında belirli aşamaları bulunmaktadır. Bunlar;

Dövme: Bakır şekillendirme işleminde en çok kullanılan ve tercih edilen teknik dövme tekniğidir. Bakır şekil verilene kadar bir çekip yardımı ile sürekli çevrilerek dövülmektedir. Verilen şekil tamamlandığında ise dövme işlemi sonlandırılıp diğer süsleme aşamalarına geçilmektedir.

Kazıma: Bakırın ısıtılarak yumuşatılması işleminden sonra bir kısım şekil verilen bakır eşya ucu düz ve sivri bir metal yardımı ile kazıma işlemi gerçekleştirilerek şekil verilmektedir. Genellikle oyma işlemi yapılırken tercih edilmekte ve kömür tozu sürülerek kazıma işlemi gerçekleştirilmektedir. Bu işleme ise savatlı bakır denilmektedir.

Zımbayla Dövme: Zımbayla dövme sanatı genellikle kabartma bakır sanatı uygulanırken tercih edilmektedir. Bakır eşyanın üzerine şekil çizilerek çizgilerin kazınması ve kabartma haline getirilmesi ile kullanılan ve oldukça sık rastlanılan bir tekniktir.

Bakırcılık Sanatında Kullanılan Malzemeler

Bakırcılık sanatında kullanılan malzemeler geçmiş yıllara bakıldığında el ile günümüzde ise makineleşme neticesinde yapılmaktadır. Genellikle kullanılan malzemeleri sizlerle paylaşacağız. Sizlerde bu sanatı küçük de olsa hobi odanızda ya da küçük imalat hanenizde yapmak istiyorsanız bu malzemeleri edinmeniz işinizi kolaylaştıracaktır. Bakırcılık sanatında kullanılan malzemeler şunlardır;

  • Çekiç
  • Zımba
  • Matkap
  • Kıl Testeresi
  • Keski
  • Metre
  • Makas
  • Kesme, Bükme, Kıvırma, Parlatma Makineleri
  • İşleme takımları

Bakırcılık Sanatı Yapılışı ve Püf Noktaları

Bakırcılık sanatı yapılışı ve püf noktaları denilince ilk aklınıza gelen şey kesinlikle seçeceğiniz bakır olmalıdır. İşlenebilecek tarz da en uygun bakırı seçmeniz bu işin en püf noktasıdır. Kaliteli bir bakır üzerinde yapacağınız işlemler eşyanızı da kaliteli yapacaktır. Bakırcılık sanatı yapım aşamaları şunlardır;

  • Yapılacak eşyaya göre bakır seçimi yapılmalı,
  • Hazır bakır alınmış ise belirlenen şekil çizilmeli ve kesilmeli,
  • Bakır ısıtılarak şekil verilecekse belirlenen kalıp hazırlanmalı,

Yukarıdaki aşamalardan birine karar verdiyseniz, bundan sonraki yapacağınız aşama bakır eşyanıza şekil vermek olacaktır. Yukarıda belirtmiş olduğumuz teknikler ile şekil vererek son olarak pürüzleri gidermek için kalaylama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. Tamam Detaylı bilgi için tıklayınız.