Tombak Sanatı Nedir? Nasıl Yapılır?

Tombak Sanatı Nedir? Nasıl Yapılır? Sorusu geçmişten günümüze sanat dallarına merak sarmış birçok kişi tarafından merak edilen ve araştırılan bir konudur.

Tombak Nedir? ve Tombak Sanatı Nedir? Soruları günümüzde ne yazık ki çokça sorulmamakta fakat Tombak sanatının Osmanlı kültüründe oldukça önemli bir yere sahip olduğunu söyleyelim. Tombaklama yöntemi ile belirli gereç ve araçlar kullanılarak yapılan bu eşyalar günümüzde de oldukça ilgi ile karşılanmaktadır. Genellikle süs eşyası yapımında tercih edilen bu sanat günümüzde sanayileşmeninde etkisi ile ne yazık ki kaybolmaya yüz tutmuştur. Elimizden geldiğince sizlere Tombak sanatı ve yapılışı hakkında detaylı bilgi aktarmaya çalışacağız.

Tombak Sanatı Nedir?

Tombak Sanatı Nedir? Adını unutulan sanatlar arasında duyduğumuz, Osmanlı döneminde narin ve ince dokunuşlar ile yapılan günümüzde ise sanayi üretimi olarak karşımıza çıkan eşyaların bir çoğu tombak sanatını bizlere anımsatmaktadır. Atalarımızı da yad ederek bu güzel sanat hakkında sizlere elimizden geldiğince detaylı anlatım yapmaya çalışacağız. Peki, Tombak Sanatı Nedir? Nasıl Yapılır? Gelin birlikte bakalım.

Tombak Sanatı Tanımı

Tombak sanatı, bakır ve bakır alışımı ürünlerin altın ve civa karışımıyla kaplanması ile elde edilen eşyalar üreten bir sanat dalıdır. 16. yüzyılda altın ve gümüşün pahalı oluşu, misafirlere altın eşya üzerinde ikramın yapılmasının günah sayılması ve bir hoşgörüsüzlük olduğu düşüncesi ile Osmanlılar tarafından bu sanat tekniğinin geliştirildiğini bilmekteyiz. Gelen misafirlere verilen değerin ve ihtişamın gösterilmesi amacıyla birçok kişi tarafından tombak sanatına ait eşyaların kullanıldığını söyleyelim. Günümüzde de süs eşyası olarak adını yeni duyuyor olsak da bir çoğumuzun evinde tombak sanatı ile yapılan eşya bulunmaktadır.

Tombak Sanatı Tarihi Nedir?

Tombak sanatı tarihi tam olarak bilinmemektedir. 16. yüzyılda Osmanlı döneminde oldukça yükselişte olan tombak sanatı günümüzde de birçok evde görülebilmektedir. Aslında tombak sanatı ile oluşturulan eşyalara bakıldığında yüzyıllar boyunca kullanıldığını ve tarihinin çok eskilere dayandığını görebilmekteyiz. Osmanlı dönemini baz aldığımızda ise bu sanatın ne denli önemli ve ekonomik bir gelir kaynağı oluşturduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Tombak Sanatı Boyama

Tombak sanatı boyama işlemi genellikle pek tercih edilmese de günümüzde oldukça çok uygulandığını görebilmekteyiz. Osmanlı dönemin de bakır malzeme üzerine altın ve civa karışımı ile yapılan kaplamanın bırakılarak günümüzde bunun altın rengi boyalar ile sağlandığını görebilmekteyiz. Bu durum aynı zamanda bir müddet sonra boyanın çıkmasına ve eşyaların ana maddesi olan bakır rengine döndüğünü söyleyelim.

Tombak Sanatı Nasıl Yapılır?

Tombak sanatı nasıl yapılır? günümüzde bu soruya rastlayabilmek neredeyse mümkün değildir. Tombak sanatı, bakır eşyaların üzerinin altın ve civa karışımı ile yapılması ile meydana getirilmektedir. Tasarlanan şeklin bakırdan oluşturulması ve üzerinin altın civa karışımı ile meydana getirilen tombak sanatında karşımıza genellikle yemek kapları, fincan zarfları, leğenler, ibrikler, buhurdanlar, gülabdanlar ve şamdanlar çıkmaktadır.

Tombak Sanatı Çeşitleri Nedir?

Tombak sanatı çeşitleri denilince aklınıza ilk gelen sanırım oluşturulan eşyalardır. Bu sanatın ayrı bir çeşidi bulunmamaktadır. El becerisine bağlı olarak kendinize özgü teknikler ile birlikte sağlam ve kaliteli eşya üretebilmeniz mümkündür. Bunun yanı sıra kullanacağınız malzemelerin yani bakırın, altın ve civa karışımınında kaliteli olması sizlerin bu sanatı en iyi şekilde uygulayabilmenizi kolaylaştıracaktır.

Tombak Sanatında Üretilen Eşyalar

Tombak sanatında üretilen eşyalar günümüzde genellikle süs eşyası olarak kullanılan eşyalardır. Geçmişte bu eşyalar misafir ağırlarken hem zarafet hem de bir değer anlamına gelerek oldukça çok kullanılmaktaydı. Bunun en büyük nedeni ise eşyaların gayet ihtişamlı ve gösterişli olmasıdır. Genellikle tombak sanatında üretilen eşyalar şunlardır;

  • Yemek kapları
  • Fincan zarfları
  • Leğenler
  • İbrikler
  • Buhurdanlar
  • Gülabdanlar
  • Şamdanlar

Tombak Sanatı Yapılışı ve Püf Noktaları

Tombak sanatı yapılışı ve püf noktaları denilince ilk aklınıza gelmesi gereken bakır eşyanızın iyi ve sağlam olmasıdır. Bakır ne kadar iyi olursa eşyanın ömrü de o kadar uzun olacaktır. Bunun yanı sıra eğer kaplama yaparken altın ve civa karışımı kullanacaksanız kıvamına oldukça dikkat etmeniz gerekmektedir. Boyama yapmak istiyorsanız da bakır eşyanızın pürüzsüz olmasına ve çabuk çıkmayacak bir boya edinmeye dikkat etmeniz gerekmektedir. Tüm bu hususlara dikkat etmeniz sizlerin Tombak sanatını en iyi ve güzel şekilde yapmanızı sağlayacaktır.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. TamamDetaylı bilgi için tıklayınız.