Tunceli’nin Kültürel Özellikleri ve Değerleri
Tunceli’nin Kültürel Özellikleri ve Değerleri geçmişten günümüze kadar tarih kokan sokakları ve doğal güzellikleri ile oldukça merak konusu olmuştur.
Tunceli’nin kültürel özellikleri ve değerleri, gezilecek ve görülecek yerleri, doğal güzellikleri, tarihi mekânları, türküleri, halk oyunları ve daha sayamadığımız birçok özelliği Tunceli ilimizde insanları kendisine hayran bırakmayı başarmıştır. Tunceli ilimiz ile ilgili tüm bilgileri paylaşmaya kalksak sanırım sayfalara sığdıramayacağız. Bundan dolayı sizlere kısa ve öz bilgileri başlıklar halinde aktarmaya çalışacağız. Peki, Tunceli’nin kültürel özellikleri ve değerleri nelerdir? Gelin, hep birlikte bakalım.
Tunceli’nin Özellikleri
Tunceli’nin özellikleri hakkında sizlere bilgileri başlıklar halinde aktarmaya çalışacağız. Sizlerinde eklememizi veya düzeltmemizi istediğiniz bir husus olursa bunu yorum kısmından bizlere belirtebilirsiniz. Bunun yanı sıra farklı bir ilimize dair kültürel özellikleri öğrenmek istiyorsanız Muş ilimize dair kültürel özelliklere https://www.aylakbilgin.com/musun-kulturel-ozellikleri-ve-degerleri-3138/ yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Tunceli Hakkında Bilgiler
Tunceli hakkında bilgiler edinmiş olduğumu kaynaklar ve yapmış olduğumuz araştırmalar neticesinde derlenerek siz değerli okurlarımıza sunulmuştur. Düşüncelerinizi yorum kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz. 62 plaka numarasına sahip olan Tunceli ilimizin birbirinden güzel 7 ilçesi bulunmaktadır.
Tunceli’nin İlçeleri;
- Çemişgezek
- Hozat
- Mazgirt
- Nazımiye
- Ovacık
- Pertek
- Pülümür
Tunceli’nin Nüfusu ve Coğrafi Konumu
Tunceli’nin nüfusu 2020 yılı verilerine göre 86.000 kişi olarak tahmin edilmektedir. Oldukça bereketli topraklara sahip olan Tunceli ilimiz de başlıca, buğday, arpa, şekerpancarı, fasulye, soğan, tütün, ceviz, dut ve bâdem ürünleri yetiştirilmektedir. Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan Tunceli ilimizin sınır komşularına baktığımızda ise, Doğudan Bingöl, Batıdan ve kuzeyden Erzincan, Güneyden Elazığ illerimiz yer almaktadır
Tunceli’nin Tarihi ve Kültürel Özellikleri
Tunceli’nin tarihi oldukça köklü bir tarihe sahip olup, yapılan araştırmalar ve arkeolojik kazılar ile birlikte Tunceli ilimizin pek çok medeniyete ve uygarlığa ev sahipliği yaptığı görülmektedir. Bu köklü tarihi itibari ile de bizlere ne denli zengin kültürel özellikleri içerisinde barındırdığını göstermektedir.
Tunceli’nin Kültürel Özellikleri
Tunceli’nin kültürel özellikleri denilince ilk akla gelenler Munzur Vadisi Milli Parkı, Düzgün Baba Dağı, Bağın Ilıcası, Munzur Gözeleri, Tek dişli Munzur Sarımsağı olsa da, Tunceli ilimiz köklü tarihi ile birlikte pek çok kültürel zenginliği ve tarihi mirası içerisinde barındırmaktadır. Peki, Tunceli ilimizin kültürel özellikleri ve değerleri nelerdir? Gelin, hep birlikte bakalım.
Tunceli Yöresel Yemekleri
Tunceli yöresel yemekleri her damak tadına uygun ve oldukça lezzetli yemeklerdir. Tunceli ilimize ait tüm yöresel yemekleri sizlere listeleyemesek de ön plana çıkan yöresel yemekleri paylaşacağız. Peki, Tunceli ilimize ait yöresel yemekler nelerdir? Gelin, hep birlikte bakalım.
- Babuko
- Şir
- Dersim Kömbesi
- Bişi
- Haşıl
- Mumbar Dolması
- Dövme Pilavı (Döğme Pilavı)
- Tunceli Ovacık Dağ Sarımsağı
- Soğan Aşı
- Gulik
- Mantar Yemeği
Tunceli’nin Türküleri
Tunceli’nin türküleri bizlere kimi zaman sevdaları, kimi zaman kahramanlıkları, kimi zaman ise yaşanılan döneme dair izleri sunmaktadır. Tüm türküleri listeleyemesek de sizlere “Avutur mu beni bitmeyen hasretin” isimli türküden seçmiş olduğumuz bir bölümü paylaşarak diğer türküleri listeleyelim.
“ Avutur mu beni bitmeyen hasretin
Hani benle olmaktı tek dileğin
Birgün alevlenirse yüreğindeki sevgin
Gözlerin dolar beni unutamazsın “
- Avutur Mu Beni Bitmeyen Hasretin
- Beni Görüp Yüzün Öte Dönersin
- Bu Dünyanın Devranına
- Çok Severim Dersim Seni
- Elma Atdım Yuvarlandı
- Ervah-ı Ezelde Levh-i Kalemde
- Kekliği Bıçakladım
- Munzur Dağı
- Şu Yalan Dünyaya Geldim Geleli
- Turna Gibi (Ali Diye Diye)
Tunceli’nin Yöresel Kıyafetleri ve Halk Oyunları
Tunceli’nin Yöresel Kıyafetleri çevre illerimiz ile benzerlik göstermektedir. Tunceli ilimizin başlıca yöresel kıyafetlerine baktığımızda ise, . Tiftikli Kalpak, Yelek, Şalvar, Ayakkabı, Yün çorap (Tiftikli), Hamale, Mendil (ipek) ve Yemeni (Topuklu) kıyafetleri gelmektedir. Tunceli’nin halk oyunlarına bakıldığında ise, Bir ayak, Dello, Güzeller halayı, İki- ayak, Karaçer, Kol oyunu, Lorke, Nare, Tamzara (Tanzara), Üç ayak, At oyunu, Halay, Horun, Kosalma ve Köroğlu başlıca halk oyunları arasında yer almaktadır.
Tunceli’nin Tarihi Yerleri ve Kültürel Özellikleri
Tunceli’nin tarihi yerleri ve kültürel özellikleri hakkında sizlere kısaca bilgiler vermeye çalıştık. Bunun yanı sıra Tunceli ilimize yolunuz düştüğünde gezip görebileceğiniz ön plana çıkan yerleri paylaşacağız. Peki, bakalım Tunceli’nin tarihi yerleri ve kültürel özellikleri nelermiş.
- Munzur Gözeleri
- Süleymaniye (Kale) Camii
- Munzur Vadisi Milli Parkı
- Hamidiye medresesi
- Kutu Deresi
- Pertek Kalesi
- Munzur Dağları
- Ergen Kilisesi
- Sağman Cami
- Sungur Bey Cami
- Dereova Şelalesi
- Çelebi Ağa Camii
- Uzun Hasan Türbesi
- Hamam Atik
- Bayrambaba Türbesi
İçerik Başlıkları