Alüminyum Nedir? Alüminyum Özellikleri Nelerdir?
Alüminyum Nedir? Alüminyum Özellikleri Nelerdir? Soruları aynı zamanda günlük hayatta oldukça rast geldiğimiz ve kullandığımız bir element ile ilgilidir.
Alüminyum Nedir? ve Özellikleri Nelerdir? Bizleri araştırmaya iten bu sorular aslında günlük hayatta karşılaştığımız ve oldukça çok kullandığımız bir element ile ilgilidir. Günümüzde ne yazık ki bu tür element araştırmaları sadece öğrencilere ev ödevi olarak verilmektedir. Fakat bu konu genel kültür seviyemizi geliştirmek açısından da oldukça önemli bir husustur. Sizlere bu yazımızda Alüminyum Elementine dair edinmeniz gereken bilgileri başlıklar halinde aktarmaya çalışacağız. Peki, Alüminyum Nedir? Alüminyum Özellikleri Nelerdir? Gelin hep birlikte bakalım.
Alüminyum Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
Alüminyum Nedir? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir? Soruları ne yazık ki günümüzde geçmiş yıllara nazaran daha az araştırılmaktadır. Kimyaya olan ilginin azalması da sanırım bu konunun takibinin düşmesine neden olmuştur. Bizler genel kültür anlamında sitemizde sizlere ön plana çıkan elementler ile ilgili detaylı bilgi aktarmaya çalışacağız. Alüminyum elementinin yanı sıra farklı bir element hakkında da bilgi edinmek istiyorsanız Kalsiyum elementi hakkındaki tüm detaylara https://www.aylakbilgin.com/kalsiyum-nedir-kalsiyum-ozellikleri-nelerdir-1510/ yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Alüminyum Tanımı
Alüminyum kısaca tanımı yapmak gerekirse; Alüminyum, Al simgesine sahip, 13 Atom numarasında kayıtlı, beyaz ve gümüş renklerine sahip, parlak ve hafif yapıda bir elementtir. Günlük hayatta ev ve mutfak eşyaları başta olmak üzere birçok alanda görebileceğimiz Alüminyum elementi aynı zamanda endüstriyel sanayide de oldukça çok kullanılmaktadır. Sizlere Alüminyum elementi ile ilgili bilmeniz gereken birkaç hususu listeleyelim.
- Latince Adı: Aluminium
- Simge: Al
- Atom Numarası: 13
- Elektron Konfigürasyonu: [Ne] 3s² 3p¹
- Maddenin Hali: Katı
- Beyaz ve Gümüş Renkte
- Metal
- Parlak ve Hafif
Alüminyum Tarihi Nedir?
Alüminyum tarihi oldukça köklü olsa da endüstrisinin başlangıç yılı olarak 1886 yılı gösterilmektedir. 1886 yılında Amerika Birleşik Devletlerinde (ABD) Charles Martin Hall ve Fransa’da Paul T. Heroult’un birbirlerinden haberi olmaksızın yapmış oldukları elektroliz yöntemi ile alüminyum elde edilmiştir. Bundan dolayıdır ki, günümüzde halen yaygın olarak kullanılan Alüminyum elementinin miladı 1886 yılı olarak gösterilmiştir.
Alüminyum Rezervleri Nerelerde Bulunur?
Alüminyum rezervleri dünyada birçok alanda bulunmaktadır. Boksit kaynaklarından elde edilen Alüminyum dünyada yaklaşık 70 milyar ton olarak bulunmaktadır. Fransa, ABD, Hindistan, Endonezya, Çin, Rusya, Yunanistan Alüminyum elementi rezervi bakımından ön plana çıkan ülkelerdir. Ülkemize bakıldığında ise, Böhmitik oluşumlar; Seydişehir-Akseki, Silifke Taşucu ve Zonguldak. Diasporitik oluşumlar; Muğla-Milas, Alanya-Bolkardağı ve Tufanbeyli-Saimbeyli. Demirli boksit oluşumları; İslâhiye-Payas ve Yalvaç-Şarkikaraağaç bölgelerinde görülmektedir.
Alüminyum Özellikleri Nelerdir?
Alüminyum özellikleri saymakla bitiremeyeceğimiz kadar çoktur. Gerek günlük yaşantımızda sağlamış olduğu kolaylıklar gerekse kimyasal açıdan özellikleri ile birlikte oldukça merak edilmektedir. Alüminyum özelliklerini sizlere fiziksel ve kimyasal olmak üzere iki başlık halinde açıklayacağız. Bunun yanı sıra ön plana çıkan bazı özelliklerini listeleyelim.
- Latince Adı: Aluminium
- Simge: Al
- Atom Numarası: 13
- Elektron Konfigürasyonu: [Ne] 3s² 3p¹
- Maddenin Hâli: Katı
- Beyaz ve Gümüş Renkte
- Element Serisi: Metaller
- Atom Ağırlığı: 26,9815386(8) g/mol
Alüminyum Fiziksel Özellikleri Nedir?
Alüminyum fiziksel özellikleri, kimyasal özellikleri kadar önemli bir konudur. Genellikle ev ödevi için araştırılan bu özelliklerin genel kültür anlamında da bilinmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Fiziksel özellikleri ile ilgili tüm bilgileri veremesek de ön plana çıkan fiziksel özellikleri sizlerle paylaşalım.
- Maddenin Hâli: Katı
- Yoğunluk: 2,70 g/cm³
- Sıvı Hâldeki Yoğunluğu: 2,375 g/cm³
- Ergime Noktası: 933,47 °K – 660,32 °C
- Kaynama Noktası: 2792 °K – 2519 °C
- Ergime Isısı: 10,71 kJ/mol
- Buharlaşma Isısı: 294,0 kJ/mol
- Isı Kapasitesi: 24,2 J/(mol·K)
Alüminyum Kimyasal Özellikleri Nedir?
Alüminyum kimyasal özellikleri, genellikle öğrencilere ev ödevi olarak verilse de genel kültür anlamında da hepimizin bilmesi gereken konular arasında yer aldığını düşünmekteyiz. Peki, Alüminyum kimyasal özelliklerini sizlere listeleyelim.
- Latince Adı: Aluminium
- Simge: Al
- Atom Numarası: 13
- Elektron Konfigürasyonu: [Ne] 3s² 3p¹
- Element Serisi: Metaller
- Atom Ağırlığı: 26,9815386(8) g/mol
- Kristal Yapısı: Yüzey Merkezli Kübik
- İyonlaşma Enerjisi: 577,5 kJ/mol
Alüminyum Nerelerde Kullanılır? Kullanım Alanları
Alüminyum Nerelerde Kullanılır? Kullanıldığı yerler bakımından oldukça geniş bir alana sahiptir. Günlük hayatta alüminyum içerir birçok eşyaya rastgele bilmemiz mümkündür. Bunun yanı sıra endüstriye anlamda da gerek füze üretimleri gerekse çeşitli motor gövdelerinde Alüminyum elementi tercih edilmektedir. Alüminyum elementinin tüm alanlarına dair bilgi paylaşamasakta alüminyumun kullanıldığı ön plana çıkan yerleri sizlere listeleyelim.
- Jant Yapımı
- Motor Gövdesi Üretimi
- Şaseler
- Cep Telefonları
- Elektronik Ürünler
- Gıda Ambalajı
- Pencere
- Roketler
- Füzeler
- Mutfak Eşyaları
İçerik Başlıkları