Bor Nedir? Bor Özellikleri Nelerdir?
Bor Nedir? Bor Özellikleri Nelerdir? Soruları ülkemizde son dönemlerde oldukça popüler olan bor elementi hakkında merak edilenlerin arandığı sorulardır.
Bor Nedir? Sorusu son dönemlerde ülkemizde oldukça popüler hale gelen bir sorudur. Bor madeninin ülkemizde oldukça zengin olması ve gelecekte enerji kaynakları arasında başta geleceğinin söylenmesi bu maden hakkında yapılan araştırmaları oldukça artırmıştır. Hayatımızın her alanında birçok madenin yaşamımızı kolaylaştırdığını bilmekteyiz. Peki ya bunca merak edilen ve araştırılan Bor madeninin hayatımıza katkısı nedir? tüm merak edilenleri ile birlikte bor madeni ve özellikleri hakkında sizlere detaylı olarak bilgi aktarmaya çalışacağız.
Bor Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
Bor Nedir? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir? Soruları genellikle kimyaya merakı olanlar, ev ödevi sahipleri ve yeni bir girişimcilik faaliyetinde bulunarak para kazanmak isteyenler tarafından araştırılmaktadır. Ülkemizde madenler açısından oldukça zengin yer altı kaynaklarına sahiptir. Bu madenlerden birisi de Bor madenidir. Bu ise gerek üretimde gerekse ithalatta ülkemize ekonomik açıdan oldukça fayda sağlamaktadır. Bunun yanı sıra farklı bir elemente daha göz atmak ve araştırmak isterseniz https://www.aylakbilgin.com/berilyum-nedir-berilyum-ozellikleri-nelerdir-1478/ yazımızdan Berilyum elementine dair özelliklere ulaşabilirsiniz.
Bor Tanımı
Bor kısa tanımı; B sembolü ile gösterilen bor 5 atom numarasında kayıtlıdır. Yarı metal olan bu element gerek güneş sisteminde gerekse dünya üzerinde oldukça nadir bulunmaktadır. Fakat suda çözünürlüğü nedeniyle belirli alanlarda yüksek yoğunlukta görülebilmektedir. Periyodik tabloda 3A grubunda yer alan bu element aynı zamanda yarı iletken bir maddedir. Bitkilerin gelişiminde ve geniş endüstriyel uygulamada oldukça fazla kullanılmaktadır. Kırılgan bir yapıya sahip olan Bor katı halde mineraller ile birlikte bulunmaktadır. Tüm bunları kısa bir şekilde özetlemek gerekirse;
- Bor Sembolü: B
- Bor Atom Numarası: 5
- Yarı Metal
- Bor Elektron Dizilimi [He] 2s2 2p1
- Periyodik Tabloda 3A Grubunda Yer Alır
Bor Tarihi Nedir?
Bor tarihi tam olarak bilinemese de keşfi ile birlikte hayatımızda oldukça kolaylık sağladığı bilinmektedir. Bor madeni ilk olarak Fransız kimyacılar; Louis Joseph Gay-Lussac ve Louis Jacques Thenard keşfetmiştir. Daha sonra ise bu element eklenen bileşenler ile birlikte geliştirilmiş ve değişik türevlere bürünmüştür. Örnek vermek gerekirse; İngiliz kimyacı Sir Humphry Davy tarafından bor oksit (B2O3) keşfi ile birlikte potasyum metali ısıtılması neticesinde izole edilmiştir.
Bor Nasıl Üretilir?
Bor Nasıl Üretilir? Sorusunu cevaplandırmadan önce sizlere ülkemizin boraks yatakları bakımından oldukça zengin olduğunu söyleyelim. Bor madeni açısından Balıkesir ilimizde bulun an Sultançayırı ve Bigadiç, Eskişehir ilimizde Seyitgazi (Kırka), Kütahya ilimizde de Emet oldukça zengin kaynaklara sahiptir. Ülkemizde büyük çaplı olarak ilk bor üretimi 1968 yılında Bandırma’da yer alan Etibank Boraks ve asitborik fabrikalarında üretilmeye başlanılmıştır. Öğütülmüş olan kalsine kolemanit, Na2CO3 ve NaHCO3 ile reaksiyona sokularak tepkime neticesinde CaCO3 çamuru oluşturulmaktadır. Daha sonrasında ise bu çamurun süzülmesiyle geriye kalan çözelti kristal bir hale getirilir. Kristal hale gelen madde kurutularak torbalanır.
Bor Özellikleri Nelerdir?
Bor Özellikleri Nelerdir? Sorusu aslında ülkemizin gelecekte dünya ekonomisine yön verecek kadar güçlü bir maden hakkındadır. Bor madeni gerek fiziksel gerekse kimyasal özellikleri ile birlikte oldukça çok konuşulan ve rağbet gören bir madendir. Sizlere başlıklar halinde bor madeninin kullanıldığı alanlar dahil olmak üzere fiziksel ve kimyasal özelliklerinden bahsedeceğiz. Bunları anlatmadan önce sizlere ön plana çıkan tüm özellikleri listeleyelim.
- Bor Sembolü: B
- Bor Atom Numarası: 5
- Yarı Metal
- Bor Elektron Dizilimi [He] 2s2 2p1
- Sert ve kırılgan
- Koyu Kahverengi Renkte
- Bor Atom Ağırlığı: 10,811(7) g/mol
- Yoğunluk: 2,34 g/cm³
- Ergime Noktası: 2349 °K
Bor Fiziksel Özellikleri Nedir?
Bor Fiziksel Özellikleri en az kimyasal özellikleri kadar önemlidir. Bu madeni bu kadar değerli kılan özellikleri arasında yoğunluğu, ergime noktası, kaynama noktası, sert ve kırılgan yapısı gibi birçok özelliği gelmektedir. Sizlere Bor madeninin başlıca fiziksel özelliklerini listeleyeceğiz.
- Bor Atom Ağırlığı: 10,811(7) g/mol
- Yoğunluk: 2,34 g/cm³
- Ergime Noktası: 2349 °K
- Kaynama Noktası: 4200 °K
- Sert ve kırılgan
- Bor Rengi: Koyu Kahverengi
Bor Kimyasal Özellikleri Nedir?
Bor kimyasal özellikleri konusunu genellikle öğrenciler tarafından araştırılsa da günümüzde popüler olması ile birlikte birçok kişi tarafından merak edilen bir konu haline gelmiştir. B sembolü ile gösterilen 5 atom numarasına sahip olan Bor aynı zamanda elmastan sonra en sert madde olarak bilinmektedir. Başlıca Bor kimyasal özellikleri şunlardır;
- Simgesi: B
- Atom numarası: 5
- Grup: 3-A
- Orbital: P
- Elektron dizilimi: [He] 2s2 2p1
Bor Kullanıldığı Yerler
Bor kullanıldığı yerler bakımından da oldukça zengindir. Bor mineralleri içerisinde barındırmış olduğu etkenler sayesinde sanayi alanında oldukça fazla kullanılmaktadır. Bor minerallerinden elde edilen boraks ve borik asit maddeleri başta nükleer sanayi olmak üzere savunma sanayinde ve yakıt üretiminde de oldukça fazla kullanılmaktadır. Bor madeninin kullanıldığı başlıca alanları listelemek gerekirse;
- Nükleer Sanayi
- Savunma Sanayi
- Jet ve Roket Yakıtı
- Sabun
- Deterjan
- Lehim
- Fotoğrafçılık
- Tekstil Boyaları
- Cam Elyafı
- Kağıt Sanayi
İçerik Başlıkları