Berilyum Nedir? Berilyum Özellikleri Nelerdir?
Berilyum Nedir? Berilyum Özellikleri Nelerdir? Soruları elementler hakkında araştırma yaparak daha çok bilgi almak isteyenlerin merak ettiği bir konudur.
Berilyum Nedir? Günümüzde genellikle ev ödevi olarak verilse de birçok mühendis ve bilim adamı tarafından araştırılan bir konu olmuştur. Sağlamış olduğu özellikler ile birlikte oldukça geniş bir kullanım alanına sahip olan berilyum aynı zamanda uzay roketleri ve uydu alıcısı yapımında da kullanılmaktadır. Geçmişten günümüze kadar özellikleri ile birçok alanda gördüğümüz Berilyum Nedir? ve Özellikleri Nelerdir? Sorularını tüm detayları ile birlikte sizlere cevaplamaya çalışacağız.
Berilyum Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
Berilyum Nedir? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir? Soruları elementlerle ilgili merak sahibi olanların oldukça araştırdığı konular arasında yer almaktadır. Bir girişim faaliyeti olarak takip edilen ya da ev ödevini yerine getirmek isteyen birçok kişi bu elemen hakkında araştırma yapmaktadır. Sizler için bu konumuzda Berilyum elementi ile bilmeniz gereken tüm detayları açıklamaya çalışacağız. Farklı bir element ile ilgili bilgi almak istiyorsanız Magnezyum elementi ile ilgili tüm detaylara https://www.aylakbilgin.com/magnezyum-nedir-magnezyum-ozellikleri-nelerdir-1494/ yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Berilyum Tanımı Nedir?
Berilyum tanımı; 1950 yılına kadar glusinyum adıyla bilinen bir elementtir. Hafif, sert ve esnek bir yapıya sahip olan bu element aynı zamanda zehirli bir metaldir. Latince adı Beryllium olan bu element “Be” Sembolü ile gösterilmektedir. Atom numarası 4 olan Berilyum 2A grubu 2. periyotta yer almakta ve Toprak Alkali Element serisinde gösterilmektedir. Bunları kısa maddeler halinde açıklamak gerekirse;
- Berilyum Sembolü: Be
- Latince Adı: Beryllium
- Berilyum Atom Numarası: 4
- Element Serisi: Toprak Alkali
- Periyodik Tabloda 2A Grubu 2. Periyotta Yer Alır
Berilyum Tarihi Nedir?
Berilyum tarihi ya da keşfedilmesi 18. yüzyılın sonlarına doğru gerçekleşmektedir. Fransız Kimyager Louis-Nicolas Vaquelin tarafından 1798 yılında beril ve zümrüt kristalleri arasında yer alan ve oksit halde bulunan elementin keşfi ile berilyum keşfedilmiştir. 1828 yılında Kimyagerler Friedrich Wöhler ve Antoine Bussy tarafından yapılan çalışmalar neticesinde ise metal berilyumun keşfi sağlanmıştır. O dönemlerde mücevher ve takılarda kullanılan berilyum günümüzde birçok alanda kullanılmaktadır.
Berilyum Elementi Bilinmesi Gerekenler
Berilyum elementi doğada pek fazla rastlanılan bir element değildir. Yerkabuğunda %2 ppm civarında yer alan bu elementin tozları ve dumanı oldukça zehirlidir. Birçok elde ediliş yöntemi olan Berilyum, Beril minerallerinin Na2SiF6 ile 700-750ºC’ de reaksiyona sokulması ardından oluşan Be(OH)2 2’nin çöktürülmesi ile birlikte oluşturulmaktadır. Bunun yanı sıra BeF2’nin 1300ºC’da Mg metali indirgenme işlemi yapılarak da üretilmektedir.
Berilyum Özellikleri Nelerdir?
Berilyum özellikleri nelerdir? Sorusu aslında birçok alt başlıkla incelenebilecek tarzda bir sorudur. Biz yazımızda bu özellikleri sizlere başlıklar halinde aktaracağımız gibi ön plana çıkan ve bilinmesi gereken bazı özellikleri de maddeler halinde anlatmaya çalışacağız. Berilyum özellikleri denilince akla ilk gelenler şunlardır;
- Berilyum “Be” Sembolü ile Gösterilir
- Atom Numarası 4’dür
- Latince adı Beryllium’dur
- Sert, Kırılgan ve Esnek Bir Yapıya Sahiptir
- Gri Metal bir Rengi Vardır
- Savunma ve Havacılık Sanayinde Kullanılmaktadır
- Nükleer Enerji Endüstrisinde Önemli Bir Role Sahiptir
Berilyum Fiziksel Özellikleri Nedir?
Berilyum Fiziksel Özellikleri denilince ilk akla gelen sert ve esnek bir yapıya sahip oluşudur. Hafif olarak nitelendirilebilecek tarzda olan Berilyum aynı zamanda 1.848 yoğunluğa sahiptir. Berilyum fiziksel özellikleri hakkında bilmeniz gerekenleri sizlere maddeler halinde aktarmaya çalışacağız. Berilyum fiziksel özellikleri şunlardır;
- Berilyum Atom Ağırlığı: 9.012182 (3)
- Yoğunluk: 1.848
- Erime Noktası: 1287 ° C
- Kaynama Noktası: 2471 ° C
- sert, kırılgan
- Berilyum Rengi: gri metal
Berilyum Kimyasal Özellikleri Nedir?
Berilyum kimyasal özellikleri genellikle öğrenciler tarafından araştırılmaktadır. Berilyum kimyasal özelliklerine dair bilmeniz gereken bazı temel unsurlar yer almaktadır. Be simgesine sahip olan Berilyum 4 atom numarası ile kayıtlıdır. Periyodik tabloda 2A grubu 2 periyot S orbitalinde yer alan Berilyum Kimyasal Özellikleri şunlardır;
- Simgesi: Be
- Atom numarası: 4
- Grup: 2-A
- Periyot: 2
- Orbital: S
- Elektron dizilimi: [He] 2s2
- Element serisi: Alkalinler
Berilyum Kullanıldığı Yerler
Berilyum kullanıldığı yerler bakımından oldukça zengin bir elementtir. Genellikle sanayi endüstrisinde tercih edilen Berilyum sert ve esnek yapısı ile birlikte savunma sanayinde de büyük bir rol oynamaktadır. Sizlere berilyumun kullanıldığı yerler ile ilgili bazı özellikleri maddeleyeceğiz.
- Bakır Tel Üretim Aşamasında Kullanılır
- Savunma Sanayinde Kullanılır
- Havacılık Endüstrisinde Kullanılır
- Jiroskoplar ve Bilgisayar Donanımları İçerisinde Kullanılır
- Mikroskobik Entegre Devrelerinde Kullanılır
- Nükleer Enerji Endüstrisinde Kullanılır
İçerik Başlıkları
Daha kısa ama öz olsa daha güzel olur çünkü bunları yazmam gerek o yüzden yardım edin..!
Berilyum, periyodik tabloda Be sembolü ile temsil edilen bir elementtir. Atom numarası 4’tür ve 2. periyotun başında yer almaktadır. Berilyum, alkali toprak metalleri grubuna aittir ve diğer alkali toprak metalleri gibi yumuşak, gümüş renginde ve düşük yoğunluğa sahiptir.
Berilyum, düşük atom ağırlığına ve küçük boyutuna sahiptir. Bu nedenle yüksek sertliğe, yüksek mukavemete ve yüksek erime noktasına sahiptir. Aynı zamanda elektrik iletkenliği ve ısı iletkenliği de yüksektir.
Berilyum, doğal olarak bulunan bir elementtir ancak nadir olarak bulunur. Genellikle bazalt, granit ve diğer magmatik kayaların bileşenlerinde bulunur. Endüstriyel olarak, diğer metallerin alaşımlarında sertleştirici bir madde olarak kullanılır. Ayrıca nükleer enerji üretimi için kullanılan reaktörlerde de kullanılır.
Berilyum, yüksek toksisiteye sahiptir ve uzun süreli maruz kalmaya bağlı olarak ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle, berilyumun işlenmesi ve kullanımı sıkı düzenlemelere tabidir.