Diyarbakır’ın Kültürel Özellikleri Ve Değerleri

Diyarbakır’ın Kültürel Özellikleri ve Değerleri, sıcak kanlı insanları ve doğal güzellikler ile gezi severlerce oldukça çok merak edilen bir yer olmuştur.

Diyarbakır’ın kültürel özellikleri ve değerleri, tarihi yapıtları, kendine has şivesi, sıcak kanlı insanları, kalabalık çarşıları ve dahası doğal güzellikleri günümüzde birçok yerli ve yabancı turisti kendisine hayran bırakmayı başarmıştır. Köklü bir tarihe sahip olan bu güzel şehrimizde tüm bilgileri aktarmaya çalışsak sanırım sayfalara sığdıramayacağız. Bu yüzden dolayı sizlere başlıklar halinde kısa ve öz bilgiler vermeye çalışacağız. Bunun yanı sıra eklemek ya da eklememizi istediğiniz bilgiler olursa yorumda belirtmeniz halinde yazımızı düzenleyeceğimizi bilmenizi isteriz. Peki, Diyarbakır’ın kültürel özellikleri ve değerleri nelermiş? Gelin birlikte bakalım.

Diyarbakır’ın Özellikleri

Diyarbakır’ın özellikleri, doğal güzellikleri, tarihi değerleri ve sıcak kanlı insanları birçok kişiyi kendisine hayran bırakmıştır. Oldukça verimli topraklara ve güzel coğrafyaya sahip olan bu şehrimiz birçok medeniyete, uygarlığa ve imparatorluğa ev sahipliği yapmıştır. Bu durum ise kültürel açıdan ne kadar zengin olduğunu bizlere göstermektedir. Tüm bilgileri sizlere veremesek de elimizden geldiğince başlıklar halinde sizlere bu özellikleri aktarmaya çalışacağız. Bunun yanı sıra farklı bir ile ait kültürel özelliklere ulaşmak isterseniz Ordu iline ait kültürel özelliklere https://www.aylakbilgin.com/ordunun-kulturel-ozellikleri-ve-degerleri-1548/  yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Diyarbakır Hakkında Bilgiler

Diyarbakır hakkında bilgiler, tarihin tozlu sayfalarının da kaldırılmasında bizlere oldukça yardımcı olmaktadır. Köklü bir tarihe sahip olan bu şehir günümüzde de ülkemizin hem manevi açıdan hem de maddi açıdan en güzide şehirleri arasında yer almaktadır. Tüm bilgileri sizlere aktaramasakta başlıklar halinde elimizden geldiğince öz ve güzel bilgileri sizlerle paylaşamaya çalışacağız. 21 Plaka numarasına sahip olan güzel ilimizin birbirinden güzel 17 ilçesi bulunmaktadır.

Diyarbakır İlçeleri;

  1. Bağlar
  2. Bismil
  3. Çermik
  4. Çınar
  5. Çüngüş
  6. Dicle
  7. Eğil
  8. Ergani
  9. Hani
  10. Hazro
  11. Kayapınar
  12. Kocaköy
  13. Kulp
  14. Lice
  15. Silvan
  16. Sur
  17. Yenişehir

Diyarbakır’ın Nüfusu ve Coğrafi Konumu

Diyarbakır’ın 2020 yılı nüfusu verilere bakıldığında yaklaşık olarak 1 milyon 735 bin olarak hesap edilmektedir. Öğrenci ve memur sayısı da hesaba katıldığında oldukça kalabalık olan bu şehrimizin nüfusu dahada fazla olmaktadır. Oldukça verimli topraklara sahip olan bu güzel ilimiz aynı zamanda birçok ürünü yetiştirerek ekonomiyi de canlandırmaktadır. Diyarbakır ilimizin sınır komşuları ise; Doğuda Siirt ve Muş güneyde Mardin, batıda Şanlıurfa, Adıyaman ve Malatya, kuzeyde ise Elazığ ve Bingöl’dür.

Diyarbakır’ın Tarihi ve Kültürel Özellikleri

Diyarbakır tarihi tam olarak bilinmese de çok eski b ir yerleşim yeri olduğu yapılan çalışmalar ile kanıtlanmıştır. Tarih serüvenin Amida, Amid, Kara-Amid, Diyar-Bekr, Diyarbekir ve Diyarbakır adlarını alan şehrimiz Mezapotamya bölgesinin kuzeyinde bulunmaktadır. Çayönü Tepesi olarak bilinen ve bulunduğu coğrafyanın en eski köyleri arasında olduğu söylenen bu köyün tarihinin yaklaşık olarak günümüzden 10.000 yıl önceye kadar gittiği iddia edilmektedir. Bu durum ise Diyarbakır tarihinin ne kadar köklü ve eski olduğunu bizlere göstermektedir.

Diyarbakır’ın Kültürel Özellikleri

Diyarbakır’ın kültürel özellikleri denilince ilk akla gelenler Diyarbakır Karpuzu, Malabadi Köprüsü, Diyarbakır Surları, Ergani Bakırı, Behrampaşa Camii, Delilo Halkoyunu, Deliller Hanı, Diyarbakır Sokakları, ( Küçeler ) Hilar Kayalıkları, Çermik Kaplıcası, Meryem Ana Kilisesi, Sarı Saltık Türbesi olsa da bunun yanı sıra birçok zenginliği de içerisinde barındırmaktadır. Peki, Diyarbakır’ın kültürel özellikleri nelermiş gelin birlikte bakalım.

Diyarbakır’ın Kültürel Özellikleri
Diyarbakır’ın Kültürel Özellikleri

Diyarbakır’ın Yöresel Yemekleri

Diyarbakır’ın yöresel yemekleri dillere destan olmuş ve her damak tadına uygunluğu ile oldukça beğenilen yemeklerdir. Özellikle son dönemlerde yapılan etkinlikler ve fuarlar ile birlikte yöresel tatların sergilendiği tezgahlarda Diyarbakır ilimize özgü yemekler büyük ilgi ile karşılanmıştır. Peki, Diyarbakır’ın yöresel yemekleri nelermiş bakalım.

  • Ayvalı Kavurma
  • Mumbar Dolması
  • Patlıcan Dizme
  • Cartlak Kebabı
  • Duvaklı Pilav
  • Burma Kadayıf

Diyarbakır Türküleri

Diyarbakır türküleri içerisinde kimi zaman kahramanlıkları kimi zaman ise vuslatı barındırmaktadır. Geçmişten günümüze kadar birçok sanatçının seslendirmiş olduğu ve günümüzde de halen söylenmeye devam eden bu güzel türküler gönüllerimize taht kurmuştur. Sizlere Dam Üstünde Çul Serer isimli Türküden bir bölüm paylaşarak diğer öne çıkan türkülerimizi listeleyelim.

“Dam Üstüne Çul Serer  
Bilmem Bu Kimi Sever
Bunun Bir Sevdiği Var 
Günde On Çeşit Geyer”

  • Bir Ceket İsterem
  • Hangi Bağın Bağbanısan
  • Suzan Suzi
  • Ağlama Yar
  • Yola Çıktım Mardine
  • Çarşıda Bal Var
  • Karpuz Getir Yiyeyim
  • Memleket Dediğin
  • Diyarbakır Dört Kapı

Diyarbakır’ın Yöresel Kıyafetleri ve Halk Oyunları

Diyarbakır’ın yöresel kıyafetleri arasında erkeklerde; Cemedan, Şalvar, Yelek, Gömlek, Kuşak, Yemeni, Çorap, Pazubent, Hamayli, Köstek ve Mendil başta gelirken kadınlarda ise; Kofi, Şeer, Tülbent, Puşi, Şirik, Fistan, Kotik, Üçetek, Peştemal, Agabani (Bel Kuşağı), Derpi, Çorap ve Yemeni tercih edilmektedir. Renkler açısından baktığımız da ise kıyafetlerde daha çok siyah, yeşil ve altın işleme sarı renkler tercih edilmektedir. Diyarbakır’ın Halk oyunlarına baktığımızda ise Beri, Çepik, Delilo, Esmerim, Halay, İki ayak, Meryemo, Tek ayak, Teşi,  Üçayak,  Çaçan, Girani, Keşo, Kurt kuzu, Şuru metal-Kılıç kalkan başta gelmektedir.

Diyarbakır’ın Tarihi Yerleri ve Kültürel Özellikleri

Diyarbakır’ın tarihi yerleri ve kültürel özellikleri bakımından köklü tarihine de bakılacak olunursa ne denli öneme sahip olduğunu görebilirsiniz. Bu kadar fazla bilgiyi yazımıza sığdıramayacağız. Fakat sizlere ön plana çıkan ve tarih severler başta olmak üzere yerli ve yabancı birçok turistin hayranlıkla takip ettiği tarihi yerleri listeleyeceğiz.

  • Tarihi Diyarbakır Evleri
  • Hasan Paşa Hanı
  • Hevsel Bahçeleri
  • Kervansaray
  • Sülüklü Han
  • Ulu Camii
  • Asur Kalesi
  • Meryem Ana Kilisesi
4 Yorum
  1. Salih simsek

    Ben de bir Diyarbakır lı olarak sizlere emeklerinize saglık diyorum harika anlatmışsınız.Hiç de uzun olmamış o kadar çok anlatılacak şeyler varki kitap ansiklopedilere sıgmaz. Her tarafı Tarih fışkırıyor .

    1. Aylak Bilgin

      Merhaba, elimizden geldiğince bilgileri aktarmaya çalıştık. Değerli yorumunuz için teşekkür ederiz.

  2. SEVGİ

    çok güzel olmuş ama uzun
    iyi çalışmalar dilerim
    bunu yapana teşekkürümü iletmek isterim ;D

    1. Aylak Bilgin

      Merhaba, değerli yorumunuz için teşekkür ederiz. Yazımızın uzun olduğunu belirtmişsiniz fakat biz halen kısa olduğunu düşünüyoruz. Ülkemizin her ili için o kadar çok kültürel özellikler ve güzellikler var ki, tüm bunları yazamamaktan muzdaribiz.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. Tamam Detaylı bilgi için tıklayınız.