Gümüşhane’nin Kültürel Özellikleri ve Değerleri
Gümüşhane’nin Kültürel Özellikleri ve Değerleri, yöresel lezzetleri, halk oyunları, türküleri ve daha birçok özelliği merak edilmektedir.
Gümüşhane’nin kültürel özellikleri ve değerleri, doğal güzellikleri, sıcakkanlı insanı, tarihi dokusu, yöresel kıyafetleri, coğrafi konumu, ilçeleri ve sayamadığımız pek çok özelliği insanları etkileyebilmeyi başarmıştır. Sizlere bu yazımızda Gümüşhane ilimiz ile ilgili ön plana çıkan başlıklarda kısa ve öz bilgiler sunmaya çalışacağız. Ne yazık ki, tüm bilgileri paylaşmamız sayfalara sığmayacaktır. Peki, Gümüşhane’nin kültürel özellikleri ve değerleri nelerdir? Gelin hep birlikte bakalım.
Gümüşhane’nin Özellikleri
Gümüşhane’nin özellikleri hakkında bilgilere başlıklar halinde kısa ve öz bir şekilde ulaşabileceksiniz. Sizlerinde eklememizi veya düzeltmemizi istediğiniz bir husus olursa bunu yorum kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra farklı bir ilimize dair kültürel özelliklere ulaşmak istiyorsanız Bilecik ilimize dair kültürel özelliklere https://www.aylakbilgin.com/bilecikin-kulturel-ozellikleri-ve-degerleri-2962/ yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Gümüşhane Hakkında Bilgiler
Gümüşhane hakkında bilgiler edinmiş olduğumuz kaynaklar ve yapmış olduğumu araştırmalar neticesinde sizlere sunulmuştur. Yazımızın giriş kısmında belirttiğimiz üzere bu bilgileri başlıklar halinde sunacağız. Düşünce ve eleştirilerinizi yorum kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz. 29 plaka numarasına sahip olan Gümüşhane ilimizin bir birinden güzel 6 ilçesi bulunmaktadır. Bu ilçeleri listeleyerek hemen yazımıza başlayalım.
Gümüşhane’nin İlçeleri;
- Kelkit
- Köse
- Kürtün
- Merkez
- Şiran
- Torul
Gümüşhane’nin Nüfusu ve Coğrafi Konumu
Gümüşhane’nin nüfusu 2020 yılı verilerine göre 164.000 kişi olarak tahmin edilmektedir. Oldukça verimli ve bereketli topraklara sahip olan Gümüşhane ilimizde başlıca, mercimek, fiğ, patates, şekerpancarı, elma, armut, erik, dut, vişne, kiraz ve kuşburnu ürünleri yetiştirilmektedir. Gümüşhane ilimizin sınır komşularına baktığımızda ise, Doğusunda Bayburt, Batısında Giresun, Kuzeyinde Trabzon, Güneyinde Erzincan illerimiz yer almaktadır.
Gümüşhane’nin Tarihi ve Kültürel Özellikleri
Gümüşhane’nin tarihi oldukça köklü bir tarihe sahiptir. Yapılan arkeolojik kazılar ve araştırmalar neticesinde birçok medeniyete ve uygarlığa ev sahipliği yaptığını görebilmekteyiz. Bu köklü tarih bile bizlere Gümüşhane ilimizin ne denli zengin kültürel mirası içerisinde barındırdığını göstermektedir.
Gümüşhane’nin Kültürel Özellikleri
Gümüşhane’nin kültürel özellikleri denilince ilk akla gelenler, Tomara ve Torul Şelaleleri, Satara Antik Kenti, Kuşburnu Çayı ve Marmeladı, İmera Manastırı ve Gümüşhane Evleri olsa da, Gümüşhane ilimiz köklü tarihi ile birlikte pek çok kültürel özelliği ve zenginliği içerisinde barındırmaktadır. Peki, Gümüşhane’nin kültürel özellikleri ve değerleri nelerdir? Gelin hep birlikte bakalım.
Gümüşhane Yöresel Yemekleri
Gümüşhane yöresel yemekleri her damak tadına uygun ve oldukça lezzetli yemeklerdir. Gümüşhane ilimize dair tüm yöresel yemekleri listeleyemesek de yolunuz düştüğünde tadabileceğiniz ön plana çıkan lezzetleri sizlerle paylaşacağız. Peki, Gümüşhane’nin yöresel yemekleri nelerdir? Gelin hep birlikte bakalım.
- Pestil
- Köme
- Kete
- Katıklı Çorba
- Gendime Pilavı
- Evelik Dolması
- Kartol Yahnisi
- Siron
- Pancar Kavurması
- Asude Kuymağı
- Kara Helva
- Fışkıl Tatlısı
Gümüşhane’nin Türküleri
Gümüşhane’nin türküleri bizlere kimi zaman sevdaları, kimi zaman kahramanlıkları, kimi zaman ise döneme dair yaşanılan izleri sunmaktadır. Sizlere “Ayna Ayna Ellere” isimli türküden seçmiş olduğumuz bir bölümü paylaşarak diğer türküleri listeleyelim.
“ Ayna ayna ellere
Ayna düştü göllere
Ayna gurban olayım
Seni tutan ellere“
- Ayna Ayna Ellere
- Bel Bağımın Tokası
- Çuta Nusa (Türkçe)
- Derenin Derincesi
- Fındık Toplayan Gelin
- Garip (Yine Akşam Oldu)
- Hopa’dan Arhavi’den
- İki İki Dört Eder
- Bir Yiğit Dünyada Keleş Gezende
- Çayeli’nden O Yani
- Mezarlar İçinde Benim Mezarım
- Nana Bgara (Türkçe)
- Şişman Kız
- Sizin Evin Başından (Fadime)
- Uyuklama Sevdiğim
- Yayla Suları Akarda
Gümüşhane’nin Yöresel Kıyafetleri ve Halk Oyunları
Gümüşhane’nin Yöresel Kıyafetleri çevre illerimiz ile benzerlik göstermektedir. Ketenden beyaz gömlek, ayaktan dize kadar beyaz çorap, gömlek üstüne ise fistan, erkeklerde ise gömlek, siyah renkli şalvar, alaçordup isimli çorap ve çorap üzerine çarık giyilmektedir. Bu elbiseler genellikle kadınlarda bordo, yeşil ve altın işleme renklerindeyken erkeklerde siyah ve beyaz olarak görülmektedir. Gümüşhane’nin halk oyunlarına bakıldığında ise, Akçaabat sallamas, Bıçak horonu, Düz horon, Horon kurma, Kız horonu, Kozan gel, Maçka horonu, Sıksara oyunu, Tonya horonu, Vakfıkebir horonu, Çavuş horonu, Beşikdüzü kız horonu, Maçka düzü, Sürmene horonu ve Vardiya horonu başlıca halk oyunları arasında yer almaktadır.
Gümüşhane’nin Tarihi Yerleri ve Kültürel Özellikleri
Gümüşhane’nin tarihi yerleri ve kültürel özellikleri hakkında sizlere başlıklar halinde bilgiler vermeye çalıştık. Bunun yanı sıra Gümüşhane ilimize yolunuz düşmesi ihtimaline binaen gezip görebileceğiniz ön plana çıkan yerleri sizlerle paylaşacağız. Peki, bakalım Gümüşhane’nin tarihi yerleri ve kültürel özellikleri nelermiş.
- Satala (Sadak) Antik Kenti
- Limni Gölü
- Boyunyurt Yaylası – Kürtün
- Santa Harabeleri
- Krom Vadisi
- Tohumoğlu Köprüsü
- Kov Kalesi
- Artabel Gölleri Tabiat Parkı
- Kromni Vadisi
- Kürtün
- Karaca Mağarası
İçerik Başlıkları