Hakkari’nin Kültürel Özellikleri ve Değerleri
Hakkari’nin Kültürel Özellikleri ve Değerleri, tarihi mirası, doğal güzellikleri, gezilecek ve görülecek yerleri ile birçok özelliği merak konusu olmuştur.
Hakkari’nin kültürel özellikleri ve değerleri, sıcak kanlı insanları, yöresel yemekleri, türküleri, halk oyunları, kültürel mirası ve birçok özelliği Hakkari ilimizde insanları kendisine hayran bırakmayı başarmıştır. Hakkari ilimiz hakkında tüm bilgileri vermeye kalksak sanırım sayfalara sığdıramayacağız. Bu yüzden dolayı sizlere kısa ve öz bilgileri başlıklar halinde aktarmaya çalışacağız. Peki, Hakkari’nin kültürel özellikleri ve değerleri nelerdir? Gelin hep birlikte bakalım.
Hakkari’nin Özellikleri
Hakkari’nin özellikleri hakkında bilgileri sizlere başlıklar halinde sunacağız. Sizlerinde eklememizi veya düzeltmemizi istediğiniz bir husus olursa bunları bizlere yorum kısmından belirtebilirsiniz. Bunun yanı sıra farklı bir ilimize dair kültürel özellikleri öğrenmek istiyorsanız Iğdır ilimiz hakkındaki kültürel özelliklere https://www.aylakbilgin.com/igdirin-kulturel-ozellikleri-ve-degerleri-3058/ yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Hakkari Hakkında Bilgiler
Hakkari hakkında bilgiler edinmiş olduğumuz kaynaklar ve yapmış olduğumuz araştırmalar neticesinde derlenerek siz değerli okurlarımızın beğenisine sunulmuştur. Bunun yanı sıra düşüncelerinizi yorum kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz. 30 plaka koduna sahip olan Hakkari ilimizin birbirinden güzel 4 ilçesi bulunmaktadır. Bu ilçeleri listeleyerek hemen yazımıza başlayalım.
Hakkari’nin İlçeleri;
- Çukurca
- Şemdinli
- Yüksekova
- Derecik
Hakkari’nin Nüfusu ve Coğrafi Konumu
Hakkari’nin nüfusu 2020 yılı verilerine göre 282.000 kişi olarak tahmin edilmektedir. Oldukça verimli ve bereketli topraklara sahip olan Hakkari ilimizde başlıca, buğday, arpa, darı, mısır, çavdar, çeltik (pirinç), nohut, fasulye, mercimek, patates, soğan ve tütün ürünleri yetiştirilmektedir. Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan Hakkari ilimizin sınır komşularına baktığımızda ise, Güneyde Irak, Doğuda İran, Kuzeyde Van ve Batıda Şırnak illerimiz yer almaktadır.
Hakkari’nin Tarihi ve Kültürel Özellikleri
Hakkari’nin tarihi oldukça köklü bir tarihe sahiptir. Yapılan arkeolojik araştırmalar ve kazılardan anlaşılacağı üzere Hakkari ilimize pek çok medeniyete ve uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Mağaralar içinde bulunan eşyalar ve kaya resimlerinden edinilen bilgilerde göz önünde bulundurulduğunda, Sümerler, Âsuriler, Babilliler, Medlerin hüküm sürdüğü görülmüştür. Bu durum bile bizlere Hakkari ilimizin ne denli zengin kültürel özellikleri içerisinde barındırdığını göstermektedir.
Hakkari’nin Kültürel Özellikleri
Hakkari’nin kültürel özellikleri denilince ilk akla gelenler, Cilo ve Sat Dağları, Buzul Gölleri, Zap Suyu, Ters Lale ( Ağlayan Lale ), Şemdinli Balı, Sümbül Dağı ve Hakkari Kilimleri olsa da, Hakkari ilimiz köklü tarihi ile birlikte pek çok kültürel özelliği ve değeri içerisinde barındırmaktadır. Peki, Hakkari’nin özellikleri ve değerleri nelerdir? Hemen başlıklar halinde açıklayalım.
Hakkari Yöresel Yemekleri
Hakkari yöresel yemekleri her damak tadına uygun ve oldukça lezzetli yemeklerdir. Hakkari ilimize ait tüm yöresel lezzetleri sizlerle paylaşamasak da yolunuz düştüğünde tada bileceğiniz ön plana çıkan yöresel yemekleri listelemeye çalışacağız. Peki, Hakkari’nin yöresel yemekleri nelerdir? Hemen açıklayalım.
- Maşin Çorbası
- Gulul Çorbası
- Otlu Peynir
- Kemik Kavurma
- Parmak Kebabı
- Tandır Ekmeği
- Yüksekova Kebabı
- Jajik
- Çorti Aşı
- Çukurca Tahini
Hakkari’nin Türküleri
Hakkari’nin türküleri kimi zaman bizlere kahramanlıkları, kimi zaman sevdaları kimi zaman ise yaşanılan döneme dair izleri sunmaktadır. Tüm türküleri listeleyemesek de sizlere “Ayvana Serdim Kilim” isimli türküden seçmiş olduğumuz bir bölümü paylaşarak diğer türküleri listeleyelim.
“Ayvana serdim kilim
Gel otur benim gülüm
Ne dedim de darıldın
Lal olsun ağzım dilim”
- Ayvana Serdim Kilim
- Berçelan Yaylaları
- Bir Ay Doğdu Odadan
- De Bila Beto
- Esme Seher Yeli Esme
Hakkari’nin Yöresel Kıyafetleri ve Halk Oyunları
Hakkari’nin Yöresel Kıyafetleri çevre illerimiz ile benzerlik göstermektedir. Şeli Şepik, kuşak, Kerik, basma gömlek, Cemadani, sak ve Reşik kıyafetleri başlıca giyilen kıyafetlerdir. Hakkari’nin halk oyunlarına bakıldığında ise, Bablekan, Beryuk, Koceri, Kulavrep (Siyah külahlı), Lizani, Mamır, Papuri, Pappuri, Şere, Talan, Teke (Neryani), Destar, Emnadeyne, Kaval deresi, Kozberi ve Mününe-Mume başlıca halk oyunları arasında yer almaktadır.
Hakkari’nin Tarihi Yerleri ve Kültürel Özellikleri
Hakkari’nin tarihi yerleri ve kültürel özellikleri hakkında sizlere başlıklar halinde bilgiler vermeye çalıştık. Bunun yanı sıra Hakkari ilimize yolunuz düşmesi ihtimaline binaen gezip görebileceğiniz ön plana çıkan yerleri listeleyeceğiz. Peki, bakalım Hakkari’nin tarihi yerleri ve kültürel özellikleri nelerdir? Hemen sizlere listeleyelim.
- Seyithan Gölü
- Meydan Medresesi
- Cennet Cehennem Vadisi
- Şemdinli Taş Köprü
- Durankaya Yaylasi
- Merga Bütan Kayak Merkezi
- Kayme Sarayı
- Hoşap Kalesi
İçerik Başlıkları