Kırıkkale’nin Kültürel Özellikleri ve Değerleri
Kırıkkale’nin Kültürel Özellikleri ve Değerleri geçmişten günümüze kadar tarih kokan sokakları ve doğal güzellikleri ile oldukça merak konusu olmuştur.
Kırıkkale’nin kültürel özellikleri ve değerleri, gezilecek ve görülecek yerleri, doğal güzellikleri, tarihi mekânları, türküleri, halk oyunları ve daha sayamadığımız birçok özelliği Kırıkkale ilimizde insanları kendisine hayran bırakmayı başarmıştır. Kırıkkale ilimiz ile ilgili tüm bilgileri paylaşmaya kalksak sanırım sayfalara sığdıramayacağız. Bundan dolayı sizlere kısa ve öz bilgileri başlıklar halinde aktarmaya çalışacağız. Peki, Kırıkkale’nin kültürel özellikleri ve değerleri nelerdir? Gelin, hep birlikte bakalım.
Kırıkkale’nin Özellikleri
Kırıkkale’nin özellikleri hakkında sizlere bilgileri başlıklar halinde aktarmaya çalışacağız. Sizlerinde eklememizi veya düzeltmemizi istediğiniz bir husus olursa bunu yorum kısmından bizlere belirtebilirsiniz. Bunun yanı sıra farklı bir ilimize dair kültürel özellikleri öğrenmek istiyorsanız Edirne ilimize dair kültürel özelliklere https://www.aylakbilgin.com/edirnenin-kulturel-ozellikleri-ve-degerleri-3010/ yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Kırıkkale Hakkında Bilgiler
Kırıkkale hakkında bilgiler edinmiş olduğumu kaynaklar ve yapmış olduğumuz araştırmalar neticesinde derlenerek siz değerli okurlarımıza sunulmuştur. Düşüncelerinizi yorum kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz. 71 plaka numarasına sahip olan Kırıkkale ilimizin birbirinden güzel 8 ilçesi bulunmaktadır.
Kırıkkale’nin İlçeleri;
- Bahşili
- Balışeyh
- Çelebi
- Delice
- Karakeçili
- Keskin
- Sulakyurt
- Yahşihan
Kırıkkale’nin Nüfusu ve Coğrafi Konumu
Kırıkkale’nin nüfusu 2020 yılı verilerine göre 288.000 kişi olarak tahmin edilmektedir. Oldukça bereketli topraklara sahip olan Kırıkkale ilimiz de başlıca Buğday, Arpa, Şeker pancarı ve Ayçiçeği ürünleri yetiştirilmektedir. İç Anadolu Bölgesinde yer alan Kırıkkale ilimizin sınır komşularına baktığımızda ise, Kuzeyinde Çankırı, Güneyinde Kırşehir, Doğusunda Yozgat ve Çorum, Batısında Ankara illerimiz yer almaktadır
Kırıkkale’nin Tarihi ve Kültürel Özellikleri
Kırıkkale’nin tarihi oldukça köklü bir tarihe sahip olup, yapılan araştırmalar ve arkeolojik kazılar ile pek çok medeniyete ve uygarlığa ev sahipliği yaptığı görülmektedir. Kırıkkale ilimiz bu köklü tarihi itibari ile de bizlere ne denli zengin kültürel özellikleri içerisinde barındırdığını göstermektedir.
Kırıkkale’nin Kültürel Özellikleri
Kırıkkale’nin kültürel özellikleri denilince ilk akla gelenler, Silah Fabrikaları ve Petrol Rafinerisi olsa da, Kırıkkale ilimiz köklü tarihi ile birlikte pek çok kültürel zenginliği ve tarihi mirası içerisinde barındırmaktadır. Peki, Kırıkkale ilimizin kültürel özellikleri ve değerleri nelerdir? Gelin, hep birlikte bakalım.
Kırıkkale Yöresel Yemekleri
Kırıkkale yöresel yemekleri her damak tadına uygun ve oldukça lezzetli yemeklerdir. Kırıkkale ilimize ait tüm yöresel yemekleri sizlere listeleyemesek de ön plana çıkan yöresel yemekleri paylaşacağız. Peki, Kırıkkale ilimize ait yöresel yemekler nelerdir? Gelin, hep birlikte bakalım.
- Un tarhanası
- Yoğurtlu tarhana çorbası
- Tuvalak
- Katma aşı
- Sızgıt
- Omaç
- Madımak
- Keskin tava
- Sarığı burma
- Pekmez peltesi
- Gölleme (Batırma)
Kırıkkale’nin Türküleri
Kırıkkale’nin türküleri bizlere kimi zaman sevdaları, kimi zaman kahramanlıkları, kimi zaman ise yaşanılan döneme dair izleri sunmaktadır. Tüm türküleri listeleyemesek de sizlere “Yazımı Kışa Çevirdin” isimli türküden seçmiş olduğumuz bir bölümü paylaşarak diğer türküleri listeleyelim.
“Yazımı kışa çevirdin
Bak gözümde yaşa Leylam
Mevlam ayrılık vermesin
Gökte uçan kuşa Leylam”
- Ayrıldım Güler Miyim
- Bahçelerde Isırgan
- Bülbül Figan Eder Solmasın Gülüm
- Caminin Ardı Ayaz
- Dağlar (Askere Gönderdim)
- Dambasanlı Katil İbrahim
- Derdimin Ortağı Sinem Bülbülü
- Dert Deryası (Layık Değilim)
- Deyirmene Daş Goydum
- Ela Gözlü Bir Durnaya Vurgunum
- İstanbul’dan Gelirkene
- Kalbimde Sızlayan Aşk Yarasını
- Ötmesin Bülbüller
- Pehlivanlı Abidin Bey
- Şehit Anası (Dün Gece Yavrumu)
- Sen Gülerken Gül Açılır
- Yaşadım Dünyada
- Yazımı Kışa Çevirdin (Leyla)
Kırıkkale’nin Yöresel Kıyafetleri ve Halk Oyunları
Kırıkkale’nin Yöresel Kıyafetleri çevre illerimiz ile benzerlik göstermektedir. Kırıkkale ilimizin başlıca yöresel kıyafetlerine baktığımızda ise Cepken, yelek, içki/mintan, Şalvar, don, zıvka, çakşır, Çarşaf, üç etek, kaftan, bindallı, entari, cübbe feraca, sarı pabuç, çedik yemeni, çarık, mest, çepik, lapçin, merkap ve çorap kıyafetleri gelmektedir. Kırıkkale’nin halk oyunlarına bakıldığında ise, Mor Koyun, Menekşe, Hüdayda, Bugün Ayın Işığı, Kerpiç Kerpiç Üstüne ve Ağır Bar başlıca halk oyunları arasında yer almaktadır.
Kırıkkale’nin Tarihi Yerleri ve Kültürel Özellikleri
Kırıkkale’nin tarihi yerleri ve kültürel özellikleri hakkında sizlere kısaca bilgiler vermeye çalıştık. Bunun yanı sıra Kırıkkale ilimize yolunuz düştüğünde gezip görebileceğiniz ön plana çıkan yerleri paylaşacağız. Peki, bakalım Kırıkkale’nin tarihi yerleri ve kültürel özellikleri nelermiş.
- Sulu Mağara Yeraltı Şehri
- Ceritkale Kaya Mezarları
- MKE Silah Müzesi
- Hasandede Camii ve Türbesi
- Ballı Camii ve Türbesi
- Koçubaba Camii ve Türbesi
- Nur Camii
- Haydar Sultan Camii ve Türbesi
- Şeyh Şamil Camii ve Türbesi
- Karaahmetli Tabiat Parkı
- Celal Bayar Parkı
- Kırıkkale Şehitler Parkı
- Çeşnigir Köprüsü
- Konak
- Tarihi Evler
İçerik Başlıkları