Nevşehir’in Kültürel Özellikleri ve Değerleri
Nevşehir’in Kültürel Özellikleri ve Değerleri geçmişten günümüze kadar tarih kokan sokakları ve sıcak kanlı insanları ile oldukça merak konusu olmuştur.
Nevşehir’in kültürel özellikleri ve değerleri, gezilecek ve görülecek yerleri, doğal güzellikleri, tarihi mekânları, türküleri, halk oyunları ve daha sayamadığımız birçok özelliği insanları kendisine hayran bırakmayı başarmıştır. Nevşehir ilimiz ile ilgili tüm bilgileri paylaşmaya kalksak sanırım sayfalara sığdıramayacağız. Bundan dolayı sizlere kısa ve öz bilgileri başlıklar halinde aktarmaya çalışacağız. Peki, Nevşehir’in kültürel özellikleri ve değerleri nelerdir? Gelin, hep birlikte bakalım.
Nevşehir’in Özellikleri
Nevşehir’in özellikleri hakkında sizlere bilgileri başlıklar halinde aktarmaya çalışacağız. Sizlerinde eklememizi veya düzeltmemizi istediğiniz bir husus olursa bunu yorum kısmından bizlere belirtebilirsiniz. Bunun yanı sıra farklı bir ilimize dair kültürel özellikleri öğrenmek istiyorsanız Karabük ilimize dair kültürel özelliklere https://www.aylakbilgin.com/karabukun-kulturel-ozellikleri-ve-degerleri-3075/ yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Nevşehir Hakkında Bilgiler
Nevşehir hakkında bilgiler edinmiş olduğumu kaynaklar ve yapmış olduğumuz araştırmalar neticesinde derlenerek siz değerli okurlarımıza sunulmuştur. Düşüncelerinizi yorum kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz. 50 plaka numarasına sahip olan Nevşehir ilimizin birbirinden güzel 7 ilçesi bulunmaktadır
Nevşehir’in İlçeleri;
- Acıgöl
- Avanos
- Derinkuyu
- Gülşehir
- Hacıbektaş
- Kozaklı
- Ürgüp
Nevşehir’in Nüfusu ve Coğrafi Konumu
Nevşehir’in nüfusu 2020 yılı verilerine göre 284.000 kişi olarak tahmin edilmektedir. Oldukça bereketli topraklara sahip olan Nevşehir ilimiz de başlıca, patates, şekerpancarı, buğday, arpa, çavdar, bakla, nohut, fasulye, mercimek ve sarımsak ürünleri yetiştirilmektedir. İç Anadolu Bölgesinde yer alan Nevşehir ilimizin sınır komşularına baktığımızda ise, Doğudan Kayseri, Kuzeydoğudan Yozgat, Kuzeybatıdan Kırşehir, Güney, güneybatı ve batıdan Niğde, Aksaray illerimiz yer almaktadır
Nevşehir’in Tarihi ve Kültürel Özellikleri
Nevşehir’in tarihi oldukça köklü bir tarihe sahip olup, yapılan araştırmalar ve arkeolojik kazılar ile pek çok medeniyete ve uygarlığa ev sahipliği yaptığı görülmektedir. Bu köklü tarihi itibari ile de bizlere ne denli zengin kültürel özellikleri içerisinde barındırdığını göstermektedir.
Nevşehir’in Kültürel Özellikleri
Nevşehir’in kültürel özellikleri denilince ilk akla gelenler, Peribacaları, Derin Kuyu ve Kaymaklı Yeraltı Şehirleri, Hacı Bektaşi Veli Türbesi, Üzüm Bağları ve Şarabı, Patates Üretimi, Testi Kebabı, Avanos’un Çanak Çömlek İşçiliği ve Göreme Açık Hava Müzesi olsa da, Nevşehir ilimiz köklü tarihi ile birlikte pek çok kültürel zenginliği ve tarihi mirası içerisinde barındırmaktadır. Peki, Nevşehir ilimizin kültürel özellikleri ve değerleri nelerdir? Gelin, hep birlikte bakalım
Nevşehir Yöresel Yemekleri
Nevşehir yöresel yemekleri her damak tadına uygun ve oldukça lezzetli yemeklerdir. Nevşehir ilimize ait tüm yöresel yemekleri sizlere listeleyemesek de ön plana çıkan yöresel yemekleri paylaşacağız. Peki, Nevşehir ilimize ait yöresel yemekler nelerdir? Gelin, hep birlikte bakalım.
- Tarhana
- Düğü
- Kesme
- Sütlü
- Patates çorbaları
- Katma aşı
- Ağpakla
- Soğanlama
Nevşehir’in Türküleri
Nevşehir’in türküleri bizlere kimi zaman sevdaları, kimi zaman kahramanlıkları, kimi zaman ise yaşanılan döneme dair izleri sunmaktadır. Tüm türküleri listeleyemesek de sizlere “Avcuyum Ben Şu Dağları Aşmadım” isimli türküden seçmiş olduğumuz bir bölümü paylaşarak diğer türküleri listeleyelim.
“ Avcuyum ben şu dağları aşmadım
Sevdim seni yar ardına düşmedim
Korkma güzel bu sevdadan geçmedim “
- Avcuyum Ben Şu Dağları Aşmadım
- Behiye Ve Abdullah’ın Ağıdı
- Çıktıkça Sılaya Gözümde Yanar
- Derya Kenarına Yayılan Ceylan
- Evlerinin Önü Bulgur Sokusu
- Fincan Fincana Kurban (Men Beri)
- Güvercin Uçuverdi
- Hacı Ahmet Bölükbaşı’nın Türküsü
- İki Bülbül Hiç Bir Dala Konar Mı?
- Kaba Duraktan Gelip Geçerken
- Köyümün Ne Sağlam Havası Vardır
- Menberi
- Nevşehir Dedikleri (Yaşar)
- Odaları Sıvalı
- Osman Ağa’nın Ağıdı
- Suda Boğulan Gelin
Nevşehir’in Yöresel Kıyafetleri ve Halk Oyunları
Nevşehir’in Yöresel Kıyafetleri çevre illerimiz ile benzerlik göstermektedir. Nevşehir ilimizin başlıca yöresel kıyafetlerine baktığımızda ise, Cepken, yelek, içki/mintan, Şalvar, don, zıvka, çakşır, Çarşaf, üç etek, kaftan, bindallı, entari, cübbe feraca, sarı pabuç, çedik yemeni, çarık, mest, çepik, lapçin, merkap ve çorap kıyafetleri gelmektedir. Nevşehir’in halk oyunlarına bakıldığında ise, Allılar, Cezayir, Dergah semah, İstanbul’dan Üsküdara, Kaleden kaleye, Kartal semahı, Kayalar, Kırat semahı, Mataramı-Arzu, Kamber, Peşkir çektim, Pınarın, Üçayak, Ürgüp yolu, Yağmur yağar ve Hacıbektaş semahı başlıca halk oyunları arasında yer almaktadır.
Nevşehir’in Tarihi Yerleri ve Kültürel Özellikleri
Nevşehir’in tarihi yerleri ve kültürel özellikleri hakkında sizlere kısaca bilgiler vermeye çalıştık. Bunun yanı sıra Nevşehir ilimize yolunuz düştüğünde gezip görebileceğiniz ön plana çıkan yerleri paylaşacağız. Peki, bakalım Nevşehir’in tarihi yerleri ve kültürel özellikleri nelermiş.
- Kapadokya Kaya Evleri
- Kapadokya Peri Bacaları
- Göreme Açık Hava Müzesi
- Uçhisar Kalesi
- Kapadokya Zelve Vadisi
- Derinkuyu Yeraltı Şehri
- Ürgüp Temenni Anıt Mezarı
- Fırkatan Kilisesi
- Kapadokya Paşabağ Rahipler Vadisi
- Kapadokya Ihlara Vadisi
İçerik Başlıkları