Google Analytics Nedir? Nasıl Kullanılır?

Google Analytics Nedir? Nasıl Kullanılır? Sorusu yeni site kuracaklar için ya da bu sektöre yeni atılacak olanlar için oldukça önemli ve hassas bir konudur.

Yeni web site sahiplerini yakından ilgilendiren konulardan bir tanesi de ziyaretçi akışının kolay bir şekilde kontrol edilmesi ve analizinin yapılmasıdır. Google Analytics sizlere bu raporların ve analizlerin tüm detaylarını rahat ve hızlı bir şekilde ulaşabilmenizi sağlamaktadır. Google Analytics, web sitenizin ilerleyen dönemlerde daha fazla hit almasını ve seo açısından daha fazla gelişmesini sağlayacaktır. Peki, Google Analytics Nedir? Sorusunun cevabına gelin birlikte bakalım.

Google Analytics Nedir?

Google Analytics Nedir? Google şirketinin Urchin isimli firmayı satın alması ile birlikte kullanıcılarına sunmuş olduğu ücretsiz bir şekilde kullanılan web site analiz aracıdır. Son dönemlerde yapılan güncellemeler ile birlikte oldukça kullanışlı bir arayüze sahip olan Google Analytics web site sahiplerinin kullanıcıları takip etmesi ve analiz yapması için oldukça geniş bir yelpaze sunmaktadır. Peki, gelin Google Analytics tüm detaylarına birlikte bakalım. Bir diğer Google aracı olan web mastertoolsa ait detaylara https://www.aylakbilgin.com/google-webmaster-tools-nedir-435/ yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Google Analytics Ne İşe Yarar?

Google Analytics Ne İşe Yarar? sorusunun cevabı bizlere gelen web sitemi ziyaret edenlerin detaylarını nasıl bulabilirim? sorusudur. Google Analytics web sitenizi ziyaret edenlerin Gerçek Zamanlı, Kitle, Edinme, Davranış ve Dönüşümler kategorileri ile en detaylı bilgilerine ulaşmanızı sağlamaktadır. Aynı zamanda hangi yazınızın daha çok okunduğu, eş zamanlı olarak sitenizde kaç kişi bulunduğu ve sitenizi ziyaret edenlerin sayısını detaylı olarak görebilmeniz mümkündür.

Google Analytics Nasıl Kurulur?

Google Analytics Nasıl Kurulur? İlk olarak kendinize bir google hesabı oluşturmanız gerekmektedir. Google hesabı oluşturduktan sonra Google’nin resmi Analytics sayfasına giriş yapılır. Burada kayıt ol seçildikten sonra Google Analytics tarafından sizlere birkaç forum doldurtulacaktır. Bu formu web sitenize göre doğru ve net bir şekilde doldurmanız gerekmektedir. Bu aşamalar da genellikle Web sitesi adınız, hesap adınız, web site URL ve web sitenizin kategorisi gibi sorular yer almaktadır. Tüm bu aşamaları tamamladığınızda Google Analytics hesabınız oluşturulacaktır.

Google Analytics Kodu Nereye Eklenir?

Google Analytics hesabınızı oluşturup forumları doldurduktan sonra sizlere UA ile başlayan bir izleme kimliği verilecektir. Bu izleme kimliği ile kolayca sitenizi takip edebilirsiniz. Eğer wordpress bir sistem kullanıyorsanız bu kodu ayarlar kısmında eklemeniz mümkündür. Fakat bazı temalar buna izin vermemektedir. Bunun önüne geçebilmeniz içinse izleme kimliğinizi sitenizin <head> </head> etiketleri arasında kalacak şekilde yerleştirmeniz kafi olacaktır.

Google Analytics Nedir? Nasıl Kullanılır?
Google Analytics Nedir? Nasıl Kullanılır?

Google Analytics Nasıl Kullanılır?

Google Analytics Nasıl Kullanılır? yeni bir web sitesine sahip olanların bilmesi gereken en önemli konulardan bir tanesidir. Belirli analizleri yaparak sitesine yön vermek isteyenlerin ve ziyaretçi kitlesinin hangi yazılara yöneldiklerinin tespiti için bu konu oldukça önemlidir. Bunu doğru bir şekilde sağlamanız hem seo açısından hem de hit artışınız açısından oldukça önemlidir.

Google Analytics İçerisinde Neler Vardır?

Google Analytics içerisinde yer alan kategoriler üzerinde değişik veriler elde edebilmeniz mümkündür. Sizlere kategoriler ve içerikleri hakkında bilgi aktaracağız. Fakat bilmenizi isteriz ki bu istatistikler tamamıyla ziyaretçileriniz ile ilgilidir. Bu kategorileri açıklamak bu işe yeni başladıysanız karışık gelebilir. Bu yüzden dolayı kategorileri araştırarak ve deneyerek hangi bilgilere ulaşabileceğinizi rahatlıkla görebilirsiniz.

  • Gerçek Zamanlı
  • Kitle
  • Edinme
  • Davranış
  • Dönüşümler

Google Analytics Site Analizi

Google Analytics izleme kodunuzu sitenize eklediğiniz andan itibaren sitenize gelen ziyaretçi sayısını ve hangi zaman aralıklarında, hangi şehirde, hangi yazıyı okuduğunu görebilmeniz mümkündür. Bu sizlerin hem ileriye dönük atacağı adımlarda hem de geçmişe yönelik olarak hangi kitle tarafından ziyaret edildiğiniz açısından oldukça önemlidir.

Google Analytics Avantajları Nelerdir?

Google Analytics ile birlikte yapacağınız istatistik takibi sizleri her zaman bir adım önde tutacaktır. Bunun yanı sıra Adsense ve Search Console ile birlikte kullanımınız da sitenizin hit durumu için çıkarabileceğiniz en detaylı ve en güzel raporu sizlere sunmaktadır. Bu raporlar doğrultusunda hitinizin geldiği yazınızın ya da kategorinizin belirlenmesi ile yeni yazılar oluşturulması sizlere büyük bir avantaj sağlayacaktır. Bunun yanı sıra yazınızın hangi ülkeden hit çektiğini kaç kişi tarafından ziyaret edildiğini, ziyaret sayınızın neden düştüğü ve neden arttığı yönünde de sizlere büyük bir bilgi sunmaktadır.

 

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. TamamDetaylı bilgi için tıklayınız.