5651 Sayılı Yasaya Uygun Firewall

5651 sayılı yasaya uygun firewall güvenlik duvarı 2020 yılında birçok işletmenin merak ettiği ve araştırdığı konular arasında yer almaktadır.

5651 sayılı yasaya uygun firewall güvenlik duvarı kullanımının 2020 yılında her işletme için zorunlu olduğu bilinmekte. İşletmelerin zorunlu olarak kanunda belirtildiği üzere internet kayıtlarını tutma zorunluluğu bulunmaktadır. 23 Mayıs 2007 tarihinde 26530 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun birçok işletme için ne yapacağı konusunda bir meraka sebep olmuştur. Sizlere bu yazımızda 5651 sayılı yasaya uygun loglama ve güvenlik duvarı ve kullanımı hakkında detaylı olarak bilgi aktaracağız.

5651 Sayılı Yasaya Uygun Firewall Güvenlik Duvarı

5651 sayılı yasaya uygun firewall güvenlik duvarı konusu son dönemlerde birçok işletme sahibini kaygılandırır hale getirmiştir. 5651 sayılı yasa gereğince internet ortamında yer alan yayınların veya işlemlerin düzenli olarak kontrol altına alınması ve kayıt tutulması gerekmektedir. Bunu sağlayacak olan ise Firewall Güvenlik Duvarı cihazıdır. Sizlere hem bu cihaz hem de yasa hakkında kısa öz bir şekilde açıklamaları yapalım.

Firewall Güvenlik Duvarı Nedir?

Firewall Güvenlik Duvarı Nedir? Firewall güvenlik duvarı aslında işletmeler için oldukça faydalı bir sistemdir. İşletme sunucularında yer alan network alt yapısında veya kişisel bilgisayarlarda gelen ve giden veri trafiğinin denetimin sağlanarak, belirli filtrelemeler ile birlikte sizleri koruma altına almaktadır. Özellikle siber saldırılara karşı olarak edinmeniz gereken bir sistem olduğunu söyleyebiliriz.  Firewall Güvenlik duvarını kısaca tanımlamak gerekirse; belirli filtreleme düzeneğine göre veri geçişine izin veren veya engelleyen donanımsal bir sistemdir.

5651 Sayılı Yasaya Uygun Firewall Güvenlik Duvarı

5651 sayılı yasaya uygun firewall güvenlik duvarı konusunda sizlere direkt olarak kanun maddesinde geçenleri özetleyeceğiz.  5651 sayılı kanun kamu kurumları,  özet şirketler ve kullanıcılar için bir öneri niteliği taşımaktadır. İlgili kanun maddesinin gereklerinin yerine getirilmesi zorunludur. Kanun maddesini yerine getirmeyenler için ise kanuni yaptırımlar söz konusudur. Bu kanuni yaptırımlar arasında uyarı, para cezası, hapis, kapatma ve yayından kaldırma söz konusudur.

Ayrıca ilgili kanunda alınması istenilen tedbirlerin tamamı kullanıcıların çıkarlarını gözetmektedir. Uygulanmadığı takdirde kullanıcıya maddi zararlar oluşabileceği gibi aynı zamanda bu kaybın yanı sıra kamu kurumları ve özel firmalar içinde prestij kaybına sebep olmaktadır. Bu durumu da gözeterek kanun hükümlerinin tatbiki sizlerin ve kamunun faydasına olacaktır.

5651 Sayılı Kanuna Uygun Loglama 2020

5651 sayılı kanuna uygun loglama 2020 yılında da birçok işletme sahibi tarafından araştırılan ve merak edilen bir konu olmuştur. Kanun hükümlerinin tatbikini yapmak isteyen birçok kişi Firewall Güvenlik Duvarı hakkında bilgi almaya çalışmaktadır. Sizlere elimizden geldiğince bu konu hakkında bilgi aktarmaya çalışacağız fakat sizlerinde bu kanunu baştan aşağı okumanızı şiddetle tavsiye ederiz.

5651 Sayılı Kanuna Uygun Loglama olayı internet erişimin kontrol altına alınmasını amaç edinmiştir. Bu loglama sayesinde internet üzerinde işlenen bilişim suçlarının önemli ölçüde önüne geçilmesi sağlanacaktır. Bunun yanı sıra işlenen suçlara karşılık suçluların veya sorumlunun bulunmasının tespiti daha kolay hale gelecektir. Tüm bunlara ek olarak ise kullanıcıların, internet üzerinden aldatılmalarından veya  yasal olmayan kötü amaçlı içeriklerden korunması sağlanacaktır.

Sonuç:

Tüm bu hususları değerlendirdiğimizde işletmelerin 5651 sayılı yasaya uygun olarak loglama veya güvenlik duvarı cihazından faydalanmalarının hem kendi internet ağlarının güvenliği hem kamunun güvenliği hem de suçluların bulunması ve suçların tespiti açısından oldukça önemli olduğunu görmekteyiz. Bundan dolayı işletmelerin bu cihazı edinmeleri oldukça önemlidir. Yasada zorunlu olan hükümlerin yerine getirilmesi de ayrıca yaptırım uygulanması adına elzem bir durumdur.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. TamamDetaylı bilgi için tıklayınız.