Mikroskop Nedir?

Mikroskop Nedir? Çeşitleri Nelerdir? Soruları son günlerde Mikroskobun bilime olan katkısının anlaşılmasıyla birlikte çokça merak edilen bir konu olmuştur.

Mikroskop Nedir? Çeşitleri Nelerdir? Sorularıyla son dönemde oldukça çok karşılaşmayız. Bu soruların yanıtı kimileri tarafından bir ödev konusu olarak kimileri tarafındansa bir merak konusu olarak araştırılmaktadır. Mikroskobun icadı ile birlikte özellikle hücreler üzerindeki gelişmelerin insanlığa ne kadar çok faydasının olduğunu bilmekteyiz. Bunun yanı sıra pek çok bilim dalının gelişmesinde de, Mikroskobun doğrudan etkisi bulunmaktadır. Bu denli önemli bir alet hakkında ise hepimizin bilgi sahibi olması gerektiğini düşünmekteyiz. Sizlere Mikroskop Nedir? Fiyatları ve Çeşitleri Nelerdir? Konusu hakkında detaylı olarak bilgi aktaracağız.

Mikroskop

Mikroskop, son dönemlerin  en popüler ve gözde aleti olmayı başarmıştır. Fiyatlarınında düşmesi ile birlikte birçok kişinin edinmek ve birçok nesne üzerinde inceleme yapmak istediği Mikroskop ile ilgili sizlere detaylı bilgi paylaşacağız. Bunun yanı sıra sizlerinde eklemek istediği veya eklememizi istediği bir husus olursa bunu yorum kısmından bizlere belirtebilir. Şimdi sizlere Mikroskop ile ilgili edinmeniz gereken tüm bilgileri aktaralım.

Mikroskop Nedir?

Mikroskop kısaca, insanların çıplak gözle görülmeyecek kadar küçük cisimleri, içerisinde bulunan birden fazla  mercek yardımı ile görüntünün büyültülerek görülmesini sağlayan ve incelemeye olanak veren alettir. Bilindiği üzere gözle görülemeyen küçük canlılar ve cisimler mikroskobun icadı ile birlikte görülmeye başlanılmış ve özellikle mikrobiyoloji alanında bu aletten yararlanılarak birçok yenilik keşfedilmiştir. Bunun yanı sıra tıp alanı da başta olmak üzere birçok bilim dalına ışık tutmayı başarmıştır. Mikroskobun başlıca kullanım alanları arasında ise; yeni hücrelerin keşfedilmesi, teknolojik gelişimin hızlandırılması ve cevher hazırlama süreçleri gelmektedir.

Mikroskop Bölümleri ve Yapısı

Mikroskobun bölümleri ve yapısı, Mekanik ve Optik kısım olarak ikiye ayrılmaktadır. Mekanik kısımda, Mikroskop ayağı, mikroskop gövdesi, mikroskop tablası ve mikroskop tüpü yer almaktadır. Optik kısımda ise; Oküler ve objektif yer almaktadır. Bunların yanı sıra İris Diyafram ve Aydınlatma ile Kaba ve İnce ayar düğmeleri bulunmaktadır. Sizlere bu bölümleri Mekanik kısımdan optik kısıma doğru kısa ve öz bir şekilde 8 madde halinde açıklayalım.

Mikroskop Ayağı

Mikroskop ayağı, kısaca mikroskobu ayakta tutan parçadır. Alt kaide olarak da adlandırılan bu bölüm mikroskobun dengesini sağlayacak düzeyde ve nal şeklindedir. Bunun yanı sıra mikroskobun bütün ağırlığını taşıyan kısımda mikroskop ayağıdır.

Mikroskop Gövdesi

Mikroskop gövdesi, kısaca oküler ve objektifleri tutan parça görevini üstlenmiştir. Ayrıca Mikroskobun diğer parçaları da gövde kısmına monte edilmektedir. Madeni bir yapıya sahip olan mikroskop gövdesi parçaların birleştiği alan olması ile oldukça önemlidir.

Mikroskop Tablası

Mikroskop tablası, kısaca incelenecek olan cisim veya maddenin konulduğu bölümdür. Nesne tablası olarak da adlandırılan bu kısım dairesel veya kare şeklinde bir yapıya sahiptir. Bu kısım sabitlendiği gib i aynı zamanda hareket edecek düzeyde geliştirilmiştir. Ortasında da yansıyan ışığın geçmesini sağlayan bir delik bulunmaktadır.

Mikroskop Tüpü

Mikroskop tüpü, kısaca objenin net bir şekilde görünmesini üstlenen bölümdür. İç içe geçmiş iki borudan ibaret olan mikroskop tüpü büyük ve küçük ayar düğmeleri ile aşağı ve yukarı hareket kabiliyeti vardır. Bu ise nesnenin veya maddenin daha net görünmesinde yardımcı olmaktadır.

Oküler

Oküler, kısaca mikroskoba gözünüzü yaklaştırarak baktığınız bölümdür. Farklı büyütme seçeneklerine sahip olan bu kısım, objektifin meydana getirmiş olduğu görüntüyü, mercek yardımı ile birlikte büyüterek daha rahat görmemizi sağlamaktadır.

Objektif

Objektif, kısaca oküler bölüm gibi merceğin bulunduğu kısımdır. Büyütme işlemi objektif sayesinde olmaktadır. Çeşitli büyütme derecelerinin bulunduğu Objektif bölümünde cismin büyütülmüş ters görüntüsünü görebilmeniz mümkündür.

İris Diyafram ve Aydınlatma

İris Diyafram ve Aydınlatma iki ayrı bölüm olsa da, bunları tek başlıkta incelememizin daha uygun olacağınız düşünüyoruz. İris diyafram aydınlatmanın geçtiği bölüm olarak tanımlanırken, aydınlatma ise gerekli ışığı sağlayan kaynak olarak adlandırılmaktadır.

Kaba ve İnce Ayar Düğmesi

Kaba ve İnce Ayar Düğmesi, mikroskobun en önemli bölümleri arasında yer almaktadır. Kaba ayar düğmesi (makrovida) görüntüyü ayarlamak için, ince ayar düğmesi (mikrovida) ise daha hassas görüntü ayarları için kullanılmaktadır.

Mikroskop Fiyatları Nedir?

Mikroskop fiyatları, geçmiş yıllara nazaran günümüzde daha ucuzdur. Gerek kullanımı gerekse özellikleri bakımından çeşitli fiyatlara sunulan mikroskopları çeşitli alışveriş sitelerinden temin edebilmeniz mümkündür. Fiyat aralığına baktığımızda ise 100 TL’ den başlayarak  +20.000 TL’ye kadar fiyatlara sahip olduğunu görebilmekteyiz.

Mikroskop Bölümleri ve Çeşitleri
Mikroskop Bölümleri ve Çeşitleri

Mikroskop Çeşitleri Nelerdir?

Mikroskop çeşitleri, kullanım alanları ve özelliklerine göre ayrılmaktadır. Birçok bilim dalında kullanılan mikroskoplar kendi kullanım alanları ve sağladığı özelliklere göre çeşitlere ayrılmaktadır. Sizlere tümü hakkında bilgi veremesek de ilk mikroskop, dijital mikroskop ve geçmişten günümüze mikroskop hakkında elimizden geldiğince detaylı bilgi aktarmaya çalışacağız.

İlk Mikroskop

İlk Mikroskop, 1590 yılında Hollandalı bilim adamı Zacharias Janssen tarafından teleskoptan esinlenerek keşfedilmiştir. Bilindiği üzere teleskop kullanımında da büyük mercekler kullanılmaktadır. Zacharias Janssen tarafından geliştirilen mercek sistemi ile birlikte ilk mikroskobun temel adımları atılmış, günümüze kadar gelişmiş ve mikroskop başarılarla adını tarihe altın harflerle yazdırmıştır.

Dijital Mikroskop Nedir?

Dijital Mikroskop, optik mikroskobun çeşitlerinden bir tanesidir. Dijital mikroskobu ön plana çıkaran özelliği ise, çeşitli yazılımlar aracılığı ile monitöre görüntü vermeyi sağlamak için dijital kamera kullanılan bir mikroskop çeşididir. Günümüzde oldukça fazla tercih edilmektedir. Kafa karıştırıcı bir tanıma sahip olsa da Endüstriyel kontrol, bilgisayar parçalarının tamiri, bilimsel inceleme, tıbbi analiz, okul laboratuvarları, canlı organizmaların diseksiyon işlemleri, cilt muayenesi, tekstil, kuyumculuk ve baskı kontrol gibi pek çok alanda kullanılmaktadır.

Geçmişten Günümüze Mikroskop

Geçmişten günümüze mikroskop büyük bir değişim göstermeyi başarmıştır. Bilim alanında insanlığa faydalı birçok yararında ortaya çıkmasını sağlamıştır. 1590 yılında Hollandalı Zacharias Janssen ile başlayan Mikroskop serüveni daha sonralarında Anton Van Leeuwenhoek tarafından hücre gözlemlenmesi, Comillo Golgi tarafından golgi cisimciğinin keşfi ve 1939 yılında Siemens tarafından elektron mikroskobun  keşfi ile adeta zamanda yolculuk etmiştir. Detaylarını açıklayamasak da sizlere mikroskop çeşitlerinin ön plana çıkanlarını listeleyelim.

  • Stereoskopik Mikroskoplar
  • Polarizasyon Mikroskobu
  • Faz Kontrast Mikroskobu
  • Elektron Mikroskobu
  • Fluorescens Mikroskop
  • X-Ray Mikroskobu
  • Atomik Kuvvet Mikroskobu
  • Cevher Mikroskobu
Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. Tamam Detaylı bilgi için tıklayınız.