Mahkeme Çeşitleri Nelerdir?

Mahkeme Çeşitleri Nelerdir? ve Yargı teşkilatı unsurları arasında olan mahkemeler kaç çeşittir? sorularını yanıtlıyoruz.

Mahkeme çeşitleri günümüzde Hukuk Fakültesinde ve Adalet bölümünde okuyan öğrencilerin en çok araştırmış olduğu konular arasında yer almaktadır. Mahkeme çeşitleri, mahkeme görevleri ve yargı teşkilatına ait bir çok konunun öğrenciler tarafından sıklıkla araştırıldığını ve merak edildiğini görmekteyiz. Sizlerde araştırmalarınız bu yönde yapıyorsanız, mahkeme çeşitlerine dair bilgilere yazımızdan ulaşabilirsiniz. Sizlere bu yazımızda Mahkeme Çeşitleri Nelerdir? Sorusunu cevaplandırmaya çalışacağız.

Mahkeme Çeşitleri Nelerdir?

Mahkeme Çeşitleri Nelerdir? Sorusu genellikle hukuk ve adalet bölümü öğrencileri tarafından araştırılan konular arasında yer almaktadır. Günümüzde yargı sisteminde yapılan değişikler ile birlikte ana Mahkeme çeşitleri belirlenmiştir. Sizlere yazımızda bu Mahkemeler hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

Mahkeme Çeşitleri Nedir?

Mahkeme çeşitleri üzerinden yargı hukukumuz hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Türkiye Cumhuriyeti’ne mevcut olan yargı teşkilatı verilmiştir. Bu yargı teşkilatı üzerinden yargılama ve süreç yönetimi sağlanacaktır.

  • Adli Yargı Mahkemeleri
  • İdari Yargı Mahkemeleri
  • Yüksek Mahkemeler

Adli Yargı Mahkemeleri

Adli yargı mahkemeleri, 3 e bölünen mahkeme türlerinin içinden biridir. Elbette bu mahkeme türü de kendi içinde ayrılıyor. Adli yargı mahkemelerinin kendi içinde 2 ye ayrıldığını söyleyebiliriz.

Hukuk mahkemeleri: Alacak, sözleşme, icra, iflas, mülkiyet gibi durumlara bakar. Özel kişilerin kendi aralarında çekişmeli olduğu davaların bir kısım çekişmesiz yargı işlerine bakmakla yükümlü olan mahkemelerdir. Kendi içlerinde; sulh mahkemeleri, asliye hukuk mahkemeleri olarak ayrılır. Aynı zamanda tüketici mahkemeleri, ticaret mahkemeleri, iş mahkemeleri, aile mahkemeleri, icra mahkemeleri, kadastro mahkemeleri yer alır.

Ceza mahkemeleri: Adli yargı ilk derece mahkemeleri ile bölge adliye mahkemeleri kuruluş görev ve yetkilikeri hakkında kanunun 8.maddesine göre ceza mahkemeleri; asliye ceza ve ağır ceza mahkemeleri ile özel kanunlarla kurulan diğer ceza mahkemelerinden oluşmaktadır. Mahkeme türleri arasında ceza mahkemelerinde; asliye ceza, ağır ceza, devlet güvenlik mahkemeleri, çocuk mahkemeleri yer almaktadır.

İdari Yargı Mahkemeleri

İdari yargı mahkemeleri, idari yargının konusunda oluşturan davaları içine alır. Bölge idare mahkemeleri, idari mahkemeleri, vergi mahkemeleri, askeri ceza yargısı mahkemeleri, olarak ele alınır. Askeri ceza yargısı mahkemeleri ise kendi içinde ilk derece mahkemeleri, disiplin mahkemeleri, askeri mahkemeler olarak ayrılmaktadır. Bu mahkemelerin üssü yargıtaydır.

Yüksek Mahkemeler

Anayasa mahkemeleri son olarak mahkeme türleri arasında yer almaktadır. Anayasa mahkemesinin temel görevi, yasama organının kimi işlemlerinin anayasa uygunluğu açısından denetlenmesidir. Bireysel başvuruları karara bağlamak amacı ile davalar açılır. Anayasa Mahkemesinin görevleri anayasa tarafından sınırlı bir şekilde belirlenmiştir. Bu sınırlar neticesinde davaların görülmesi söz konusudur. Türkiye mahkemeleri kendi içinde ayrılan ve farklı bölümleri olan mahkeme sistemi ile oluşturulmuştur.

Adli Yargı Mahkemeleri Nelerdir?

Adli yargı mahkemeleri, mahkeme çeşitleri arasında en çok araştırılanıdır. Çeşit açısından ise en çok mahkemenin adli yargıda olduğunu dile getirebiliriz. Sizler için adli yargı mahkemelerini oluşturan mahkeme çeşitlerini listeledik.

  • Sulh Hukuk Mahkemeleri
  • Asliye Hukuk Mahkemeleri
  • Tüketici Mahkemeleri
  • Ticaret Mahkemeleri
  • İş Mahkemeleri
  • İcra Mahkemeleri
  • Aile Mahkemeleri
  • Kadastro Mahkemeleri
  • Asliye Ceza Mahkemeleri
  • Ağır Ceza Mahkemeleri
  • Devlet Güvenlik Mahkemeleri (mülga)
  • Çocuk Mahkemeleri

Mahkeme Çeşitleri Nelerdir?

Mahkeme Çeşitleri Nelerdir? Sorusuna ilişkin olarak edinmeniz gereken bilgileri sizlerle paylaştık. Adli Yargı Mahkemeleri, İdari Yargı Mahkemeleri ve Yüksek Mahkemeler ana çeşitleri oluşturmaktadır. Bu Mahkeme türleri farklı alanlarda hizmet vermekte ya da bir alt Mahkemece verilen kararı denetlemektedir. Sizlerde mahkeme çeşitleri ile ilgili olarak düşüncelerinizi ve değerlendirmelerinizi yorum kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. TamamDetaylı bilgi için tıklayınız.