Çankırı’nın Kültürel Özellikleri ve Değerleri
Çankırı’nın Kültürel Özellikleri ve Değerleri, tarih kokan sokakları, sıcakkanlı insanları, yöresel lezzetleri ve birçok özelliği merak konusu olmuştur.
Çankırı’nın kültürel özellikleri ve değerleri, halk oyunları, doğal güzellikleri, yöresel kıyafetleri, coğrafi konumu, ilçeleri, tarihi, gezilecek ve görülecek yerleri gibi pek çok özelliği birçok kişiyi kendisine hayran bırakmayı başarmıştır. Tozu, tuzu ve kızı ile ünlü olduğu söylenen Yarenler diyarı Çankırı ilimiz ile ilgili tüm bilgileri sizlerle paylaşamasak da ön plana çıkan bilgileri başlıklar halinde sizlere aktarmaya çalışacağız. Peki, Çankırı’nın kültürel özellikleri ve değerleri nelerdir? Gelin, hep birlikte bakalım.
Çankırı’nın Özellikleri
Çankırı’nın özellikleri hakkında edinmiş olduğumuz bilgileri başlıklar halinde bu yazımızda bulabileceksiniz. Sizlerinde eklememizi veya düzeltmemizi istediğiniz bir husus olursa bunu yorum kısmından bizlere iletebilirsiniz. Bunun yanı sıra farklı bir ilimize dair kültürel özelliklere ulaşmak istiyorsanız Erzincan ilimize dair kültürel özelliklere https://www.aylakbilgin.com/erzincanin-kulturel-ozellikleri-ve-degerleri-3028/ yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Çankırı Hakkında Bilgiler
Çankırı hakkında bilgiler araştırmış olduğumuz kaynaklar ve yöre halkından edinmiş olduğumuz bilgiler neticesinde derlenerek siz değerli okurlarımızın beğenisine sunulmuştur. Giriş kısmında belirttiğimiz üzere bu bilgiler başlıklar halinde sizlere aktarılacaktır. Düşüncelerinizi yorum kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz. 18 Plaka koduna sahip olan Çankırı ilimizin birbirinden güzel 11 ilçesi yer almaktadır. Bu ilçeleri listeleyerek hemen yazımıza başlayalım.
Çankırı’nın İlçeleri;
- Atkaracalar
- Bayramören
- Çerkeş
- Eldivan
- Ilgaz
- Kızılırmak
- Korgun
- Kurşunlu
- Orta
- Şabanözü
- Yapraklı
Çankırı’nın Nüfusu ve Coğrafi Konumu
Çankırı’nın nüfusu 2020 yılı verilerine göre 188.000 kişi olarak tahmin edilmektedir. Oldukça verimli ve bereketli topraklara sahip olan Çankırı ilimizde başlıca buğday, arpa, mısır, fasulye, mercimek, burçak, fiğ, patates, şeker pancarı, fiğ, Kavun ve karpuz yetiştirilen ürünlerdir. İç Anadolu Bölgesinde yer alan Çankırı ilimizin sınır komşularına baktığımızda ise; batıda Bolu, kuzeybatıda Karabük, kuzeyde Kastamonu, doğuda Çorum ve güneyde Ankara ile Kırıkkale illerimiz yer almaktadır.
Çankırı’nın Tarihi ve Kültürel Özellikleri
Çankırı’nın tarihi oldukça köklü bir tarihe dayanmaktadır. M.Ö (Millattan önce ) 3000’li yıllara dayandığı iddia edilen Çankırı ilimizde birçok medeniyetten ve uygarlıktan izlere rastlayabilmeniz mümkündür. Yapılan araştırmalar ve arkeolojik kazılar ile birlikte ne denli zengin kültürel mirası da içerisinde barındırdığını görebilmekteyiz.
Çankırı’nın Kültürel Özellikleri
Çankırı’nın kültürel özellikleri denilince ilk akla gelenler, Çankırı Kalesi, Taşmescit, Bülbül Pınarı Dinlenme Yeri, Kayatuzu Üretimi, İnandık vazosu olsa da, Çankırı ilimiz köklü tarihi ile birlikte pek çok kültürel özelliği ve değeri içerisinde barındırmaktadır. Sizlere Çankı’nın kültürel özellikleri ve değerlerini başlıklar halinde açıklayacağız.
Çankırı Yöresel Yemekleri
Çankırı yöresel yemekleri her damak tadına uygun ve oldukça leziz yemeklerdir. Çankırı ilimize yolunuz düşmesi ihtimaline binaen bu yemekleri mutlaka tatmanızı tavsiye ederiz. Tüm yöresel yemekleri listeleyemesek de ön plana çıkan yöresel yemekler hakkında sizlere bir liste oluşturduk.
- Tatar Hamuru Çorbası
- Cimcik Hamur Çorbası
- Sarımsaklı Et
- Yaren Güveci
- İnce Ekmek Muskası
- Yazma Çöreği
- Mıkla
- Höşmerim
- Keşkek
- Hameyli
- Yumurta Tatlısı
- Un Helvası
- Nokul
Çankırı’nın Türküleri
Çankırı’nın türküleri bizlere kimi zaman sevdaları, kimi zaman kahramanlıkları, kimi zaman ise yaşanılan döneme dair izleri sunmaktadır. Sizlere “Eldivan’ın Kirazı” isimli türküden seçmiş olduğumuz bir bölümü paylaşarak diğer türküleri listeleyelim.
“ Eldivan’ın kirazı
Dosta gider birazı
Artık çekemez oldum
Bana ettiğin nazı “
- Abdalın Geydiği Hırka (Şıpka)
- Ayva Yapraklandı Güller Çimlendi
- Bağa Girdim Üzüm Yok
- Bahar Destanı
- Burçak Tarlası
- Çalılıkta Çırpılıkta Evim Var
- Cezayir’dir Goçyiğidin Vatanı
- Çocuğa Ağıt
- Daldan Dala Uzatırlar Urganı
- Eldivan’ın Kirazı
- Eski Libas Gibi Aşıkın Gönlü
- Fırın Üstünde Kürek
- Genç Osman
- Güllü (Kar Yağar Kar Dağına)
- Hanım Seccadesin Atmış Çayıra
- Kaçma Güzel Kaçma
- Kafir Geldi Mısır Elini Bastı
- Mahimi Gördüm Düşümde
- Mekşuf Olup Yine Kim Bab-ı Niyaz
- Süpürgesi Yoncadan
- Suya Gider Su Testisi Elinde
- Turnam Gelir Hazin Hazin
- Üç Kuş idik Uçar idik Havada
- Yemenimi Al İsterim
- Yine Akşam Oldu Ezen Sesi Var
- Yüzüğümün Allı Da Pullu
- Zeybek Misin Zeybek Donu Geyecek
Çankırı’nın Yöresel Kıyafetleri ve Halk Oyunları
Çankırı’nın Yöresel Kıyafetleri çevre yöreler ile benzerlik göstermektedir. Yemeni/ çember, fes, taç, erkeklerde poşu, Harmani, salta, çuha, hırka, fermane, erkeklerde Cepken, yelek, içki/mintan, Şalvar, don. Erkeklerde; zıvka, çakşır, Çarşaf, üç etek, kaftan, bindallı, entari, cübbe feraca, sarı pabuç, çedik yemeni, çarık, mest, çepik, lapçin, merkap ve çorap. Takılan takılar ise, Kemer, iğne, kremise, küpe, yüzük, bilezik ve beşibirlik başlıca giyilen ve takılan eşyalardır. Çankırı’nın halk oyunlarına bakıldığında ise, Çankırı halayı, Çankırı zeybeği, Çift ayak – Çift basma, Halay – Alay, Helisa, Kürdün kızı, Mahi, Şıkırdım, Üçayak, Cirit oyunu, Hacer oyunu, Kasap, Kaşık oyunu ve Sinsin başlıca halk oyunları arasında yer almaktadır.
Çankırı’nın Tarihi Yerleri ve Kültürel Özellikleri
Çankırı’nın tarihi yerleri ve kültürel özellikleri hakkında sizlere başlıklar halinde bilgiler vermeye çalıştık. Bunun yanı sıra Çankırı ilimize yolunuz düştüğünde gezip görebileceğiniz tüm yerleri listeleyemesek de ön plana çıkanları liste halinde sizlere sunacağız. Peki, bakalım Çankırı’nın tarihi yerleri ve kültürel özellikleri nelermiş.
- Ilgaz Dağı Milli Parkı
- Çankırı Müzesi
- Büyük Camii
- Buğday Pazarı Medresesi
- Karataş Hamamı
- Tuz Mağarası
- Çivitçioğlu Medresesi
- Ilgaz Kayak Merkezi
- Yıldıztepe Kayak Merkezi
- Sakaeli Kaya Mezarları
- Çankırı Kalesi
- Kırkpınar Yaylası
- Çankırı Evleri
- Yapraklı Büyük Yayla
İçerik Başlıkları