Çorum’un Kültürel Özellikleri ve Değerleri
Çorum’un Kültürel Özellikleri ve Değerleri, yöresel kıyafetleri, türküleri, halk oyunları, gelenek ve görenekleri ile birçok hususu merak edilmektedir.
Çorum’un kültürel özellikleri ve değerleri, türküleri, halk oyunları, gezilecek ve görülecek yerleri, tarihi dokusu, coğrafi konumu ve birçok özelliği kişileri kendisine hayran bırakmayı başarmıştır. Sizlere bu yazımızda Çorum ilimize dair bilgileri başlıklar halinde aktarmaya çalışacağız. Tüm bilgileri aktarmamız sizleri sıkacağı gibi aynı zamanda sayfalara da sığmayacaktır. Bundan dolayı ön plana çıkan bilgileri başlıklar halinde sunacağız. Peki, Çorum’un kültürel özellikleri ve değerleri nelerdir? Gelin hep birlikte bakalım.
Çorum’un Özellikleri
Çorum’un özellikleri hakkında edinmiş olduğumuz bilgileri başlıklar halinde sizlerle paylaşacağız. Sizlerinde eklememizi veya düzeltmemizi istediğiniz bir husus olursa bunu yorum kısmından bizlere iletebilirsiniz. Bunun yanı sıra farklı bir ilimize dair kültürel özelliklere ulaşmak isterseniz Bartın ilimize dair kültürel özelliklere https://www.aylakbilgin.com/bartinin-kulturel-ozellikleri-ve-degerleri-2914/ yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Çorum Hakkında Bilgiler
Çorum hakkında bilgiler edinmiş olduğumuz kaynaklar ve yapmış olduğumuz araştırmalar neticesinde siz değerli okurlarımızın beğenisine sunulmuştur. Giriş kısmında belirttiğimiz üzere bu bilgiler kısa ve öz şekilde başlıklar halinde sunulacak. Düşüncelerinizi yorum kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz. 19 Plaka numarasına sahip olan Çorum ilimizin birbirinden güzel 13 ilçesi bulunmaktadır. Bu ilçeleri listeleyerek hemen yazımıza başlayalım.
Çorum’un İlçeleri;
- Alaca
- Bayat
- Boğazkale
- Dodurga
- İskilip
- Kargı
- Laçin
- Mecitözü
- Oğuzlar
- Ortaköy
- Osmancık
- Sungurlu
- Uğurludağ
Çorum’un Nüfusu ve Coğrafi Konumu
Çorum’un nüfusu 2020 yılı verilerine göre 538.000 kişi olarak tahmin edilmektedir. Bereketli topraklara sahip olan Çorum ilimiz de, Nohut, mercimek, şekerpancarı, ayçiçeği, soğan, keten, kenevir, kavun, karpuz, ceviz, armut, ayva, kayısı, kiraz, erik ve elma başlıca yetiştirilen ürünler arasında yer almaktadır. Karadeniz bölgesinde yer alan Çorum ilimizin sınır komşularına baktığımızda ise, Doğuda Amasya, Güneyde Yozgat, Batıda Çankırı, Kuzeyde Sinop, Kuzeybatıda Kastamonu, Kuzeydoğuda Samsun, Güneybatıda Kırıkkale illerimiz yer almaktadır.
Çorum’un Tarihi ve Kültürel Özellikleri
Çorum’un tarihi Milattan önce 6000-3000’li yıllara dayandığı söylenmektedir. Geçmişten günümüze kadar birçok medeniyete ve uygarlığa ev sahipliği yapan Çorum ilimiz yapılan arkeolojik kazılar ve araştırmalar ile birlikte köklü tarihini ortaya koymaktadır. Bu durum bile bizlere Çorum ilimizin ne denli kültürel zenginliğe sahip olduğunu göstermektedir.
Çorum’un Kültürel Özellikleri
Çorum’un kültürel özellikleri denilince ilk akla gelenler, Yazılıkaya, Hattusaş, Alacahöyük Ören Yeri, Çorum Leblebisi ve Saat Kulesi gelmiş olsa da, köklü tarihi ile birlikte Çorum ilimiz pek çok kültürel zenginliği ve mirası içerisinde barındırmaktadır. Peki, Çorum’un Kültürel Özellikleri Nelerdir? Gelin, hep birlikte bakalım.
Çorum Yöresel Yemekleri
Çorum yöresel yemekleri her damak tadına uygun ve oldukça lezzetli yemeklerdir. Tüm yemekleri listeleyemesek de Çorum iline gittiğinizde tadabileceğiniz ve ön plana çıkan lezzetleri sizlerle paylaşacağız. Hemen Çorum’un yöresel yemeklerini listeleyelim.
- Kuzu Tandır
- Yaprak içi Aşı
- Pastırmalı Madımak
- Söbelek Dolması
- Çorum Mantısı
- Yırtma Aşı
- Keşkek
- İskilip Dolması
- Sırık Kebabı
- Hingel Mantısı
- Çorum Leblebisi
- Kargı Tulum Peyniri
- Sıkma Baklava
- Teltel
Çorum’un Türküleri
Çorum’un türküleri kimi zaman bizlere sevdaları, kimi zaman kahramanlıkları, kimi zaman ise yaşanılan döneme dair izleri sunmaktadır. Sizlere “Akan sular benim mürşit yarimdir” isimli türküden seçmiş olduğumuz bir bölümü paylaşarak diğer türküleri listeleyelim.
“Söyleyim de dinlen mevali canlar
Akan sular benim mürşit yarimdir
Sudan lezzet alır bunca insanlar
Akan sular benim mürşit yarimdir”
- Akan Sular Benim Mürşit Yarimdir
- Azmirah Eylemiş Bizim Ellere
- Bad-ı Sabahta Benden Yare Haberi
- Bunca Nasihatler Kar Etmez Sana,
- Çağlar Bey (Tabiplerin Sarmadığı)
- Dinle Sana Bir Nasihat Edeyim
- Fırsat Elde İken Bir Amel Kazan
- Gam Çekme Divane Gönül
- Güzide
- Haberimiz Yok
- Irmaktan Geçti Gördüm
- İyi Dalgıç Olup Aşk Deryasına
- Kurbanlara Bak (Bizi Çağırdılar)
- Kuş Kayadan Süzülür (Minnik Kuş)
- Niye Gamlanırsın Divane Gönül
- Odayın Yapısına
Çorum’un Yöresel Kıyafetleri ve Halk Oyunları
Çorum’un Yöresel Kıyafetleri çevre illerimiz ile benzerlik göstermektedir. Keçe Fes (Başlık), Poşi, Cepken, Gömlek (içlik), Kuşak (Tosya Kuşağı), Gayret Kuşağı, Zıvga ve Ayakkabı başlıca giyilen kıyafetler arasında yer almaktadır. Çorum’un halk oyunlarına bakıldığında ise, Bediriş, Çekirge, Çorum halayı, Dillalla, Hürünü, İğdeli gelin, Miço, Papıra, Sınsin, Türkmen kızı, Arzı-kavaklar, Bıçak oyunu, Fidayda, Yerli zeybek ve Zamah başlıca halk oyunları arasında yer almaktadır.
Çorum’un Tarihi Yerleri ve Kültürel Özellikleri
Çorum’un tarihi yerleri ve kültürel özellikleri hakkında sizlere başlıklar halinde bilgi vermeye çalıştık. Bunun yanı sıra Çorum ilinde gezip görebileceğiniz bazı yerleri sizlerle paylaşacağız. Peki, bakalım Çorum’un tarihi yerleri ve kültürel özellikleri nelermiş.
- Alacahöyük Tarihi Milli Parkı
- Hattuşaş Antik Kenti
- Çorum Müzesi
- Çorum Ulu Camii
- Koyunbaba Köprüsü
- Kargı Oğuz Köyü Camii
- Çorum Kalesi
- Kandiber Kalesi
- Veli Paşa Hanı
- Alacahöyük Müzesi
- Çorum Kalesi
- Kybele Kabartması
- Kargı Yaylası
İçerik Başlıkları
Sayenizde ödevimi yapıyorum. Başarılarınızın devamını dilerim