Memur Yol İzni Hakkı Nedir? Nasıl Kullanılır?
Memur Yol İzni Hakkı Nedir? Nasıl Kullanılır? Sorusu kurumlar arasında farklılık oluşturması ve haksızlığa neden olması ile oldukça merak edilmektedir.
Memur Yol İzin Hakkı Nedir? Sorusu bir kısım memurların bu haktan faydalanırken bir kısım memurlara yol izin hakkı verilmemesi ile birlikte son dönemlerde araştırılan bir konu haline gelmiştir. Yol izin hakkı konusunda kurumlar arasında farklı uygulamaların olması aynı zamanda bazı memurların bu haktan yoksun bırakılarak haksız nedenler ile yol izin hakkı verilmemesi birçok kişiyi mağdur etmiştir. Sizlere bu yazımızda memur yol izin hakkı ile yapmış olduğumuz araştırmalar neticesinde detaylı bilgi aktarmaya çalışacağız.
Memur Yol İzni Hakkı Nedir? Nasıl Kullanılır?
Memur yol izni hakkı 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu yani DMK’nın 102. maddesinde bulunmaktadır. Memur yol izni hakkı bu kanun hükmü sonucunda ortaya çıkmış ve kullanılmaya devam edilmektedir. Aynı kanun maddesinde yıllık iznin kullanımına dair hükümler mevcut olsa da yıllık izin kullanımına ilişkin olarak gidiş ve dönüş ikişer gün olmak üzere en fazla dört gün olacak şekilde yol izni ilave edileceği de belirtilmiştir. Bunun yanı sıra memur yol izni hakkı ile bilmeniz gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Yazımızda elimizden geldiğince detaylı bir şekilde başlıklar halinde bu hakla ilgili bilgiler paylaşacağız. Bunun yanı sıra bu tür haklardan yoksun kalıyor ve kurumunuzu değiştirmeyi düşünüyorsanız kurum değişikliğine ilişkin olarak https://www.aylakbilgin.com/kurumlar-arasi-gecis-dilekce-ornegi-1120/ yazımızı inceleyebilirsiniz.
Memur Yol İzni Hakkı 2020
Memur yol izni hakkı 2020 yılında yine memurların kafasını karıştıran bir konu olmuştur. Yol izni hakkı ile ilgili bilmeniz gereken ilk şey bu hakkın yıl içerisinde kullanılacağı ve bir sonraki yıla devredilemeyeceğidir. Yol izni hakkı, yıllık izin ister bir defa da isterse parça parça kullanılsın her ihtimale karşı 4 gün olarak belirlenmiştir. Gidiş 2 gün dönüş 2 gün olmak üzere 4 gün belirlenen bu hakkı talebiniz doğrultusunda parça parça da kullanabilirsiniz.
Memura Yol İzni Hakkı Bilinmesi Gerekenler
Memura yol izni hakkı için bilinmesi gerekenler aynı zamanda sizlerin talepte bulunmadan önce edinmeniz gereken bazı temel bilgileri içermektedir. Bu bilgiler ile ilgili detaylara yazımızın sonunda sıkça sorulan sorular başlığında değineceğiz fakat biz size yinede maddeler halinde bazı bilgileri aktarmak istiyoruz.
- Yol izni hakkının kullanılması 657 sayılı Kanun ve “İzinler” konulu Tebliğ hükümleri ile belirlenmiştir
- Yol izni hakkı 2 gün gidiş ve 2 gün dönüş olmak üzere toplam 4 gün süreyle verilmektedir
- Yol izni hakkı sene içerisinde kullanılmakta ve bir sonraki seneye devretmemektedir
- Memurlara yol izni verilmesi hususunda amirlere takdir hakkı tanınmıştır
- Yıllık iznini bulunduğu yerde geçirecek olanlara yol izni hakkı verilmemektedir
Memura Yol İzni Kaç Km İçin Verilir?
Memura Yol İzni Kaç Km İçin Verilir? Sorusunda ilk bilmeniz gereken belirli bir kilometre sınırının olmadığıdır. Amiriniz yıllık izninizi onaylarken aynı zamanda sizlerin mağdur olmamanız açısından yol izin hakkınızı da onaylayabilir bunun yanı sıra gideceğiniz yolun kısalığı ya da izninizi memuriyet mahalinizde geçirmeniz durumunda bu izin hakkını sizlere tanımayabilir.
Memur Yol İzni Hakkı Sıkça Sorulan Sorular
Memur yol izni hakkı ile ilgili sıkça sorulan ve bizlere yöneltilen soruları derleyerek sizlere en iyi şekilde cevap vermeye çalışacağız. Fakat burada bilmenizi istediğimiz önemli bir nokta bulunmaktadır. Yol izni hakkı ile ilgili olarak amirlere takdir yetkisi tanınmıştır. Bu durumdan dolayı kurumlarda bu izin farklılık göstermektedir. Kimisi bu izinden faydalanırken kimisi bu izinden yararlanamamaktadır. Şimdi gelelim en sık sorulan soruların cevabına.
Memur Yol İzni Mesafeleri ve Süreleri Nedir?
Memur yol izni ile ilgili olarak belirli bir mesafe bulunmamaktadır. Yazımızda belirttiğimiz üzere bu sizlerin amirinizin takdirine bağlıdır. Memur yol izni süresi 4 gündür ve bunu bir sene içerisinde kullanmanız gerekmektedir. Yol izni hakkında sene devri bulunmamaktadır.
Yol İzni Verilmedi Ne Yapmalıyım?
Yol izni verilmemesi halinde yapacağınız en önemli adım kurum amirinize mağduriyetinizi anlatmak olacaktır. Yine yol izni hakkı tanınmaz ise mağduriyetinizi önlemek amacıyla yıllık izninizi uzatmayı teklif edebilirsiniz.
Yıllık İzinde Yol İzni Hakkı Resmi Gazete
4857 sayılı İş Kanunu’nun 56. maddesinin son paragrafında ve Resmi Gazete Tarihi: 03.03.2004 Resmi Gazete Sayısı: 25391 Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliğinin 6. maddesinde ”Yıllık ücretli izinleri işyerinin kurulu bulunduğu yerden başka bir yerde geçirecek olanlara istemde bulunmaları ve bu hususu belgelemeleri koşulu ile gidiş ve dönüşlerinde yolda geçecek süreleri karşılamak üzere işveren toplam dört güne kadar ücretsiz izin vermek zorundadır.’‘ hükmü yer almaktadır. Bu hüküm ile çalışanların belirtilen süreler doğrultusunda ücretsiz yol izni isteme hakkına sahip olduğunu görebilirsiniz.
Memura 4 Gün Yol İzni İçin Kaç Km Gidilmeli?
Memura 4 gün yol izni için kaç km gidilmeli? Bu sorunun asıl cevabı memurlara yol izni verilmesi hususunda takdir hakkı olan amirlere kalmıştır. Amirler sizlerin yol durumu ve çekeceğiniz sıkıntıları göz önünde bulundurmak suretiyle sizlere yol izni hakkı takdir edebilir yine aksi halde gideceğiniz mesafenin ulaşılabilir ve kolay olması durumunda yol izni hakkı vermeyebilir. Bunun en net ve doğru cevabını ise bulunduğunuz kurum amirinden öğrenebilirsiniz.
İçerik Başlıkları