Mübaşir Nedir? Ne İş Yapar? Maaşı Ne Kadar?

Mübaşir Nedir? Ne İş Yapar? Maaşı Ne Kadar? 2020 yılı mübaşirlik alımlarının açıklanması ile birlikte oldukça merak edilen ve araştırılan bir konu olmuştur.

Mübaşir Nedir? Sorusu 2020 yılında yapılacak olan büyük alım ile birlikte oldukça merak edilen bir konu haline gelmiştir. Adalet Bakanlığı bünyesinde görev yapan ve son düzenleme ile birlikte Yardımcı İdari Hizmetlerden Genel İdari Hizmetler (GİH) statüsüne alınan mübaşirler aynı zamanda ne iş yaptıkları ve maaşları ile de gündeme gelmiştir. Sizlere Adliyelerin bir o kadar cefakar ve vefakar personelleri olan Mübaşir Nedir? Ne İş Yapar? ve Maaşı Ne Kadar? sorularını detaylı olarak cevaplandırmaya çalışacağız.

Mübaşir Nedir?

Mübaşir Nedir? en kısa tanımı ile Mübaşir Adalet Bakanlığı bünyesinde Türkiye Cumhuriyet Mahkemeleri ve Adliyelerinde görev yapan, atamaları Adalet Bakanlığına bağlı Adli Yargı Komisyonları tarafından yapılan personeldir. Mübaşirlerin en az lise mezunu olmaları ve dosya tutanak işlerine vakıf olmaları gerekmektedir.

Mübaşirlik Nedir?

Mübaşirlik kavramı kişiden kişiye hatta görenden görene değişmektedir. Günümüzde sorulduğunda pek çok kişinin sadece mahkemede bağıran kişi olarak tanımladığı Mübaşirlik görevi sadece bununla kalmayıp duruşma düzenini ayarlayan dosya ve tutanak işlemleri ile ilgilenen, posta işlemlerini yerine getiren ve buna benzer olarak ucu açık birçok görevi üstlenmektedir. Fakat birçok kişi sadece duruşmalarda kendisini sesleyen kişi olarak gördüğü için bu görevleri üstlendiğini bilmemekte hatta bu mesleğe dair en ufak bir fikri bile bulunmamaktadır.

Mübaşir Ne İş Yapar?

Mübaşir Ne İş Yapar? Mübaşirlik kavramında açıkladığımız tanım aynı zamanda ne iş yapar sorusu içinde geçerlidir.  Duruşma düzeni ve kalem işleri mübaşirin asıl görev alanlarından bir tanesidir. Fakat bu iki kavram irdelendiğinde duruşmadaki tarafların çağırılması, duruşmada meydana gelebilecek aksiliklerin giderilmesi, kalem işlerinde dosya evrak takımı ve posta işlemleri gibi birçok iş mübaşir tarafından da yerine getirilebilmektedir.

2020 Mübaşir Maaşları Nedir?

2020 Mübaşir Maaşları gelen zamlar ve enflasyon oranı ile birlikte biraz artmış olsa da mübaşir maaşları her sene gündeme gelmekte ve iyileştirilmeler istenilmektedir. Yapılan iş yoğunluğu ve mesailerin karşılığını alamamak mübaşirler tarafından bir sorun haline gelmiştir. Mübaşir maaşlarına bakıldığı zaman yeni başlayan lise mezunu bir mübaşirin ortalama 3400 TL maaş aldığını söyleyebiliriz. Tabi bunun yanında belirli kesintilerin ve eklentilerin olduğunu da bilmeniz gerekmektedir.

Nasıl Mübaşir Olunur?

Nasıl Mübaşir Olunur? 2020 yılında yapılan alımlar ile birlikte oldukça çok dile getirilen bu soru memur olmak isteyen birçok kişi tarafından araştırılmaktadır. Mübaşir olabilmeniz için belirli aşamaları geçmeniz gerekmektedir. KPSS puanı ve sözlü mülakat bu aşamaların 2 temelini oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra gerekli evrakları alım yapılacak olan komisyona sunmanız ve belirli başvuru şartlarını da taşımanız gerekmektedir.  Başvuru Şartları, gerekli bilgiler ve sözlü mülakata ilişkin bir kaç bilgiyi yazımızda paylaşmaya çalışacağız. Bunun yanı sıra Mübaşirlik Mülakatı ile ilgili detaylı bilgiye ulaşmak için https://www.aylakbilgin.com/mubasirlik-mulakat-sorulari-853/ yazımızı inceleyebilirsiniz.

Mübaşirlik Başvuru Şartları

Mübaşirlik Başvuru Şartları memur olabilmeniz için atacağınız ilk adımdır. Başvuru şartları genellikle Personel Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulmakta ve alım öncesinde Adalet Bakanlığı resmi web sitesinden duyurulmaktadır. Biz sizlere öne çıkan başvuru şartlarından bahsedeceğiz. Tam ve detaylı bilgiye resmi kaynaklardan ulaşabilirsiniz. Sizler için Mübaşirlik başvuru şartlarını listeledik;

  • Türk vatandaşı olmak
  • KPSS puan türünden 70 ve daha yukarı puan almak
  • Sınavın yapıldığı yılın Ocak ayının birinci günü itibarıyla 35 yaşını bitirmemiş olmak
  • Askerlikle ilgisi bulunmamak veya askerlik çağına gelmemiş olmak
  • 657 sayılı Kanunun 48/1-A/5 bendinde sayılan suçlardan mahkûm olmamak
  • Memuriyete engel olabilecek akıl hastalığı bulunmamak
  • Kamu haklarından mahrum olmamak
  • Arşiv araştırması sonucu olumlu olmak
  • En az lise veya dengi okul mezunu olmak

Mübaşirlik İçin Gerekli Belgeler

Mübaşirlik için gerekli belgeler genellikle her alımda istenilen belgelerdir. Alım ilanı ile birlikte Adalet Bakanlığı tarafından belgelerin neler olduğu detaylıca yazılmaktadır. Bunun yanı sıra alımı yapacak olan Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Komisyonu Başkanlığı tarafından da sizlerden bazı bilgi ve belgeler istenilmektedir. Bizler genellikle istenilen bazı belgeleri listelemeye çalışacağız. En net bilgiye resmi kaynaklardan ulaşabilirsiniz.

  • Başvuru formu (Adalet komisyonları ve Bakanlığın internet sitesinden (EK–2) temin edilecektir)
  • Öğrenim belgesinin aslı veya komisyon başkanlığınca ya da ilgili öğretim kurumunca onaylı örneği
  • KPSS-2018 sınav sonuç belgesinin bilgisayar çıktısı
  • Kimlik Fotokopisi
  • 2 Adet Fotoğraf

Mübaşir Sözlü Mülakatı Nedir?

Mübaşirlik Sözlü Mülakatı Nedir? Başvuru aşamalarını tamamlamış olan ve KPSS puan türüne göre başarı sırasında yer alan adaylar mübaşirlik sözlü mülakatına alınacaktır. Burada sizlerin bilgisi ve kendini ifade edebilme yeteneği değerlendirilerek belirli bir puan üzerinden puanlama işlemi yapılacaktır. Nasıl Mübaşir Olunur? konusunda vermiş olduğumuz linkten mübaşirlik mülakatına ilişkin olarak detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. TamamDetaylı bilgi için tıklayınız.