Zabıt Katibi Nedir? Ne İş Yapar? Maaşı Ne Kadar?

Zabıt Katibi Nedir? Ne İş Yapar? Maaşı Ne Kadar? 2020 yılı zabıt katibi alımlarının açıklanması ile birlikte en çok merak edilen konu haline gelmiştir.

2020 yılında yapılacak olan zabıt katipliği alımı ile birçok kişi Zabıt Katibi Nedir? Ne İş Yapar? Maaşı Ne Kadar? gibi birçok sorunun cevabını aramaya başlamıştır. Memuriyet hayatına başlangıç yapmak ve Adalet Bakanlığı bünyesinde çalışmak isteyen pek çok kişi yapılacak olan alımlara yönlenmekte ve meslekler hakkında araştırma yapmaktadır.  Bu yazıyı okumanız ile Zabıt Katipliği tüm detayları ve mülakat aşamalarını merak ettiğinizi bilmekteyiz. Mülakat aşamalarına geçmeden önce tercih etmiş olduğunuz meslek hakkında bilgi sahibi olmanız gerektiğini düşünmekteyiz. Zabıt katipliği hakkında dışarıdan edinmiş olduğunu bilgileri bir kenara bırakarak sizlere vereceğimiz bilgiler üzerinde yoğunlaşmanız ve bu meslek hakkındaki olumsuz düşüncelerinizi bırakmanızı öneririz. Umarım sizlerde Zabıt katipliği mesleği ile keyifli ve mutlu bir şekilde devletimize hizmet etmeye hak kazanırsınız.

Zabıt Katibi Nedir?

Zabıt Katibi Nedir? bu sorunun cevabını kişilere sorduğunuzda genellikle alacağınız cevap şu filmlerdeki yaz kızım denilen kişi mi? olacaktır. Bu bilinen ve medya tarafından bizlere lanse edilen kocaman bir yanlıştır. Zabıt katipleri devlet kurumları arasında belirli niteliklere sahip olan iş ve evrak akışını tamamıyla kanun ve yönetmeliklere göre gerçekleştirmiş olan nadir mesleklerden bir tanesidir. Zabıt katiplerinin görevi yazmakla bitmemektedir. Aynı zamanda kanunlara vakıf ve hakim olarak birçok iş ve işlemi de yerine getirmektedir.

Zabıt Katibi Nedir? Ne İş Yapar? Maaşı Ne Kadar?
Zabıt Katibi Nedir? Ne İş Yapar? Maaşı Ne Kadar?

Zabıt Katipliği Nedir?

Zabıt Katipliği hakkında birçok tanım bulunsa da biz sizlere en temel ve doğru tanımını paylaşalım. Zabıt Katipliği, Adalet Bakanlığı bünyesinde görev yapan adliyeler, seçim kurulları ve icra daireleri başta olmak üzere taşra ve merkez teşkilatlarında görevlendirilen yardımcı yargı personelidir. Unutulmaması gereken hususlardan birisi ise katiplik mesleği yüzyıllar boyunca devam eden günümüze kadar ulaşan ve gelecekte de devam edecek olan nadir mesleklerden bir tanesidir.

Zabıt Katibi Ne İş Yapar?

Zabıt Katipleri Ne İş Yapar? bu mesleğe gönül vermeden önce ilk olarak bu soruyu cevaplamanız gerekmektedir. Zabıt katipleri görev tanımı en doğru şekilde yönetmelik ile verilse de genel kapsamlı ve akılda kalıcı bir şekilde sizlere açıklayalım. Zabıt katipliği, başta sözlü ifadelerin yazılı ortama eksiksiz olarak aktarılması olmak üzere kurumlar arası yazışmalar, dosyalama işlemi, duruşma tutanakları ve diğer kalem işlerinin yerine getirilmesinden sorumlu olan bir meslektir. Zabıt katipliği işi genel olarak rutin ve yoğun bir iştir. Yapılan iş ve işlemlerde dikkatli ve özenli davranılması gerekmektedir. Ayrıca zabıt katipliği mesleğine dair tüm görev tanımlarına Adalet Bakanlığı Kalem hizmetlerine ilişkin tüzük ve yönetmeliklerden ulaşabilirsiniz.

2020 Zabıt Katibi Maaşı Ne Kadar?

2020 Zabıt katibi maaşları her sene gündemde olan ve zamma ilişkin talep gören meslek gruplarının başında yer almaktadır. Yapılan iş ve mesailer karşılığında maaşın yetersiz olduğu ön görülmekte ve hem maaş yönünde hem de özlük bilgileri yönünde iyileştirme talep edilmektedir. 2020 yılında gelen toplu sözleşme zammı ve enflasyon oranları ile birlikte en düşük zabıt katibi maaşının 3.500 TL olması ön görülmektedir. Sizlere net olarak bu maaşın rakamını ne yazık ki verememekteyiz. Bunun nedeni ise belirtilen tutarlarda kesintiler ve ilavelerin olmasıdır. Aynı zamanda kıdem ve dereceye göre de maaşlarda değişiklik görülmektedir.

Nasıl Zabıt Katibi Olunur?

Nasıl Zabıt Katibi Olunur? sorusu son dönemlerde yapılan alımlar ile birlikte oldukça rağbet gören bir konu haline gelmiştir. 2020 yılı Zabıt Katipliği alımlarının açıklanması ile birlikte oldukça araştırılan ve merak edilen bir konu haline gelen zabıt katipliği sınavı iki aşamadan oluşmaktadır. Fakat burada ilk olarak KPSS puan sıralamasında belirlenen kontenjana girmiş olmanız gerektiğini unutmayın. Açıklanan kontenjanlar sonrasında ise sizleri ilk aşama olan klavye sınavı ve sonraki aşama olan sözlü mülakat beklemektedir. Bu mülakatlardan başarılı olmanız halinde ve yapılan son güvenlik araştırması ile birlikte zabıt katipliği mesleğine adım atmış olacaksınız. Bu her iki mülakat ile ilgili tüm detaylara https://www.aylakbilgin.com/zabit-katipligi-klavye-sinavi-ve-mulakat-191/ yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Zabıt Katipliği Klavye Sınavı ve Mülakat

Zabıt Katibi Başvuru Şartları

Zabıt Katibi Başvuru Şartları genellikle Personel Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulmakta ve Adalet Bakanlığının resmi sitesinde yayınlanmaktadır. Tam ve detaylı olarak bu bilgilere resmi web sitesi adresinde yer alan ve Adalet Bakanlığı Memur Sınav, Atama ve Nakil Yönetmeliğinin 5 ve 6 ncı maddelerinde yazılı olan başvuru şartlarından ulaşabilirsiniz. Biz genel kapsamda sizlere başvuru için gerekli şartları sıralayacağız.

İşte Zabıt Katipliği Başvurusu Genel Şartlar;

  • Türk vatandaşı olmak
  • KPSS puan türünden 70 ve daha yukarı puan almak
  • Sınavın yapıldığı yılın Ocak ayının birinci günü itibarıyla 35 yaşını bitirmemiş olmak
  • Askerlikle ilgisi bulunmamak veya askerlik çağına gelmemiş olmak
  • 657 sayılı Kanunun 48/1-A/5 bendinde sayılan suçlardan mahkûm olmamak
  • Memuriyete engel olabilecek akıl hastalığı bulunmamak
  • Kamu haklarından mahrum olmamak
  • Arşiv araştırması sonucu olumlu olmak
  • En az lise veya dengi okul mezunu olmak
  • Daktilo ya da bilgisayar dersini başarıyla tamamladığını belgelemek

Zabıt Katipliği İçin Gerekli Belgeler

Zabıt katipliği için gerekli belgeler her meslekte olduğu gibi bu meslekte de yer almaktadır. Adalet Bakanlığı resmi web sitesinde yayınlanan ve sizlerden talep edilen bazı bilgi ve belgeler yer almaktadır. Komisyonlar tarafından istenilen bilgi ve belgelerde değişiklik olabilmektedir. Bizler sizlerin yanınızda bulundurmanız gereken ve yararınıza olacak bazı belgeleri listeleyeceğiz.

İşte Zabıt Katipliği İçin Gerekli Belgeler; 

  • Başvuru formu (Adalet komisyonları ve Bakanlığın internet sitesinden (EK–2) temin edilecektir)
  • Öğrenim belgesinin aslı veya komisyon başkanlığınca ya da ilgili öğretim kurumunca onaylı örneği
  • KPSS-2018 sınav sonuç belgesinin bilgisayar çıktısı
  • Bilgisayar Sertifikası
  • Kimlik Fotokopisi
  • 2 Adet Fotoğraf

Fakülte veya yüksekokulların bilgisayar bölümü, adalet meslek yüksekokulları, meslek yüksekokullarının adalet bölümü, adalet önlisans programı, adalet meslek lisesi veya diğer lise ya da dengi okulların ticaret veya bilgisayar bölümlerinden mezun olanlardan daktilo veya bilgisayar sertifikası istenmemektedir.

Zabıt Katipliği Klavye Sınavı ve Mülakat

Zabıt Katipliği Klavye Sınavı ve Mülakat başvuruların hemen sonrasında adayların heyecanla beklediği uygulama sınavıdır. Klavye sınavında Kura sonucunda belirlenecek olan metinlerden üç dakika içerisinde yanlışsız ve vuruş hesabı yapılmaksızın en az doksan kelime yazılması gerekmektedir. Eksiksiz ve doğru bir şekilde 90 Kelime ve üstü yazan adaylar sıralamaya girmiş oldukları takdirde sözlü mülakata hak kazanacaklardır. Sözlü mülakatta ise adayların kendisini ifade edebilme yeteneği ve bilgisi test edilmektedir. Yapılacak olan klavye sınavı ya da sözlü mülakat ile ilgili sizlere detaylı olarak bir yazı aktaracağız.

 

 

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. Tamam Detaylı bilgi için tıklayınız.