Sakarya’nın Kültürel Özellikleri Ve Değerleri

Sakarya’nın Kültürel Özellikleri ve Değerleri, son dönemlerde yükselen nüfusu ve tarihi güzellikleri ile birlikte birçok kişi tarafından merak edilmektedir.

Sakarya’nın kültürel özellikleri ve değerleri, nüfusu, coğrafi konumu, türküleri, yöresel lezzetleri, kendisine has giyimi ve tarihi yerleri başta olmak üzere bilgileri başlıklar halinde sizlerle paylaşacağız. Köklü tarihi ile birlikte birçok zenginliği içerisinde barındıran ve Sıcak kanlı insanlara sahip olan bu güzel ilimiz her yıl yerli ve yabancı birçok turisti ağırlamaktadır. Bizde bu husus üzerinde durarak sizlere bu güzide şehrimiz ile ilgili bilgileri aktarmaya karar verdik. Peki, Sakarya’nın kültürel özellikleri ve değerleri nelermiş? Gelin hep birlikte bakalım.

Sakarya’nın Özellikleri

Sakarya’nın özellikleri, tarihi ve kültürel değerlerine dair tüm bilgileri paylaşmamız sayfalar dolusu olacağından bizler ön plana çıkan kültürel özellikleri ve değerleri başlıklar halinde sizlere aktarmaya çalışacağız. Sizlerinde eklememizi ya da çıkarmamızı istediğiniz bir husus var ise yorumda belirtmeniz yeterli olacaktır. Bunun yanı sıra farklı bir kültüre ait izlere ulaşmak isterseniz Şanlıurfa ilimize ait kültürel özelliklere https://www.aylakbilgin.com/sanliurfanin-kulturel-ozellikleri-ve-degerleri-1551/ yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Sakarya Hakkında Bilgiler

Sakarya hakkında bilgiler, siz değerli okurlarımıza yapmış olduğumuz araştırmalar ve edinmiş olduğumuz bilgiler neticesinde aktarılmaktadır. Tüm özellik ve bilgileri paylaşamasakta ön plana çıkan tüm özellikleri başlıklar halinde aktarmaya çalışacağız. 54 Plaka numarasına sahip olan bu güzide ilimizin birbirinden güzel 16 ilçesi bulunmaktadır. Bunun yanı sıra Tatangalar isimli taraftar grubu ile birlikte şehrin futbol takımına oldukça tutucu bir sevginin olduğunu da ekleyelim.

Sakarya’nın İlçeleri;

  1. Adapazarı
  2. Akyazı
  3. Arifiye
  4. Erenler
  5. Ferizli
  6. Geyve
  7. Hendek
  8. Karapürçek
  9. Karasu
  10. Kaynarca
  11. Kocaali
  12. Pamukova
  13. Sapanca
  14. Serdivan
  15. Söğütlü
  16. Taraklı

Sakarya’nın Nüfusu ve Coğrafi Konumu

Sakarya’nın nüfusu 2020 yılı verilerine bakıldığında tahmini olarak 920.000 olarak tahmin edilmektedir. Coğrafi konumu ile birlikte oldukça verimli topraklara sahip olan bu güzel şehrimiz patates ve soğan başta olmak üzere birçok ürünün üretilmesi ve satılması ile birlikte ekonomiye can vermektedir. Sakarya ilimizin sınır komşuları arasında Doğuda Düzce, Güneydoğuda Bolu, Güneyde Bilecik, Batıda Kocaeli, Kuzeyde ise Karadeniz ile sınırı bulunmaktadır.

Sakarya’nın Tarihi ve Kültürel Özellikleri

Sakarya’nın tarihi çok uzun zamanlara dayanmaktadır. Sakarya ilinin ismininde Frig döneminden kalma olduğu bilinmektedir. İle ismini veren ırmağın Frig döneminde isminin Sangari olduğu söylenmektedir. Çok eski tarihlerden bu güne kadar yerleşim yeri olarak kullanılan bu güzel ilimiz birçok medeniyete, uygarlığa ve imparatorluğa ev sahipliği yapmıştır. Köklü tarihine de bakıldığında kültürel özellikleri anlamında da ne denli zengin olduğu görülebilmektedir.

Sakarya’nın Kültürel Özellikleri ve Değerleri
Sakarya’nın Kültürel Özellikleri ve Değerleri

Sakarya’nın Kültürel Özellikleri

Sakarya’nın kültürel özellikleri denilince ilk akla gelenler Sapanca ve Poyrazlar Gölleri, Akyazı Kuzuluk Kaplıcaları, Sakarya Nehri, Patates ve Soğan Üretimi olsa da köklü bir tarihe sahip olan bu şehrimizin birçok özelliği yer almaktadır. Yöresel yemekleri, türküleri kıyafetleri ve halk oyunları ile ilgili bilmeniz gereken tüm detayları başlıklar halinde aktaracağız.

Sakarya’nın Yöresel Yemekleri

Sakarya’nın yöresel yemekleri arasında Pekmezli Ayva Dolması, Ezme Fasulye ve Islama Köfte başta gelse de, bu yemeklerin yanı sıra pek çek lezzeti de içerisinde barındırmaktadır. Her damak tadına uygun olan bu güzel şehrimize ait öne çıkan lezzetleri sizlerle paylaşıyoruz.

  • Pekmezli Ayva Dolması
  • Adapazarı Usulü Kuzu But
  • Islama Köftesi
  • Hamsili Pilav
  • Balkabaklı Ekmek
  • Çerkez Tavuğu
  • Ezme Fasulye
  • Kara Lahana

Sakarya’nın Türküleri

Sakarya’nın türküleri kimi zaman aşkları kimi zaman kahramanlıkları kimi zaman ise çağın yaşantılarını bizlere aktarmaktadır. Birçok türküye sahip olan bu güzel ilimize ait Geyve Dağlarında isimli türküden bir kesit paylaşarak sizlere rastgele seçmiş olduğumuz bazı türküleri listeleyelim.

“Geyve dağlarında bir top gülüm var
Hey Allah’tan korkmaz sana bana ölüm var
Atma annem atma beni dağlar ardına
Kimsenin yoktur annem yansım derdime”

  • Allı Yazma Başında
  • Geyve Dağlarında
  • Armut Dalda Dik Durur
  • Elmayı Top Top Yapalım
  • Evlerine Varamadım Gazelden
  • Minarede Ezan Var
  • Giderim Karasu’ya

Sakarya’nın Yöresel Kıyafetleri ve Halk Oyunları

Sakarya’nın yöresel kıyafetleri çevre iller ile benzerlik göstermektedir. Yöresel kıyafetlerin çeşitliliğine bakıldığında paralı başlık, nakışlı dantelli yemeni yazma, gerdanlık, kutni kumaştan gömlek, lase işlemeli yelek ve nakışlı etamin işi önlüğün başta geldiği görülmektedir. Sakarya Halk Oyunlarına bakıldığında ise; Dört kol, Geyve zeybeği, İki kol,  İnce hava, Kabadayı, Meşeli, Mısratlı, Pamukova zeybeği, Üç kol, Vara gele, Karagözlüm, Kasap, Korudere zeybeği, Sisdağı ve Taraklı horosu oyunları başta gelmektedir.

Sakarya’nın Tarihi Yerleri ve Kültürel Özellikleri

Sakarya’nın tarihi yerleri ve kültürel özellikleri hakkında tüm detayları ne yazık ki sizlerle paylaşamıyoruz.  Tüm detayları aktarmamız sayfalara sığmayacaktır. Fakat sizlere yerli ve yabancı turistlerin en çok ilgisini çeken ve ziyaret edilen bazı yerleri listeleyeceğiz.

  • Rahime Sultan Camii
  • Sakarya Nehri
  • Akyazı Kuzuluk Kaplıcaları
  • II. Bayezid Köprüsü
  • Rüstempaşa Camii
  • Sapanca Gölü
  • Şeymuslihiddin Camii
  • Hasanfehmipaşa Camii
  • Yunuspaşa Camii
Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. TamamDetaylı bilgi için tıklayınız.