Konya’nın Kültürel Özellikleri ve Değerleri

Konya’nın kültürel özellikleri, yöresel kıyafetleri, kendine özgü yemekleri ve tarihi dokusu gezginler tarafından merak edilen bir konu haline gelmiştir.

Konya kültürel özellikleri ile birlikte en çok dikkat çeken illerimiz arasında yer almaktadır. Tabiri caizse tarihe başkentlik yapan bu güzel şehrimiz kültürel yapısı, kendine özgü yemekleri ve türküleri, yöresel kıyafetleri ve tarihi özellikleri ile birlikte yerli ve yabancı birçok turistin ilgisini çekmeyi başarmıştır. Konya ile edineceğiniz bilgiler sayfalar dolusu olacaktır. Biz sizlere öne çıkan başlıkları aktarmaya çalışacağız. Peki, Sıcak kanlı insanları ile birlikte her yıl yoğun bir turist ağırlayan Konya’nın kültürel özellikleri nelerdir? Gelin, birlikte bakalım.

Konya’nın Özellikleri

Konya tarihsel yapısı ve doğal güzellikleri ile birlikte ülkemizde öne çıkan nadir şehirlerimizden bir tanesidir.  Anadolu Selçukluları’na ve Karamanoğulları’na başkentlik yapmış olan bu şehir tarih tutkunları için vazgeçilmez bir yerdir. Şehre girdiğinizde gözünüzde eski yaşantıları canlandırabilir ve bu tarihi yapılar ile birlikte tarihin tozlu sayfalara göz gezdirebilirsiniz. Ayrıca Konya kültürel yemekleri, kendine özgü türküleri ve yöresel kıyafetleri ile oldukça güzel bir kültürel mirası bünyesinde barındırmaktadır. Tarihe başkentlik yapmış olan Konya’nın kültürel özellikleri ve değerlerini siz değerli okurlarımız ile paylaşıyoruz.

Konya Hakkında Bilgiler

Konya hakkında bilgilerin tamamını yazmaya kalksak sanırım bir ansiklopediye dönüşecektir. Biz bundan kaçınarak başlık başlık gitmeyi tercih ettik. Anadolu Selçukluları ve Karamanoğullarına başkentlik yapmış şehrimizin tüm detaylarını sizlerle paylaşacağız. 42 Plaka numarasına sahip olan ilimiz tuningleri ile de bilinmektedir. Bunun yanı sıra stadyum ve bilinen Nalçacılar isimli amigo grubu ile birlikte Atiker Konyaspor’un son dönemlerde çıkış yakaladığını söyleyebiliriz. Peki, gelin başlıklar halinde Konya’nın kültürel özellikleri ve değerleri konusuna birlikte bakalım.

Konya Nüfusu ve Coğrafi Konumu

Konya Nüfusu ve coğrafi konumu son yıllarda oldukça dikkat çeken bir hal almıştır. İç Anadolu bölgesinde bulunan ve yüz ölçümü bakımından Türkiye’nin en büyük ili olan Konya ilimiz ayrıca bilinen bazı ülkelerden de büyük bir yüz ölçümüne sahiptir. Örnek vermek gerekirse Konya yüz ölçümü bakımından Hollanda ülkesinden büyüktür. 1987 yılında Büyükşehir statüsüne geçirilen ve 31 ilçeden oluşan ilimizin son verilere göre 2,161 milyon nüfusa sahiptir.

Konya’nın Tarihi

Konya, 1071 yılında Malazgirt savaşı sonrasında Büyük Selçuklu Sultanı Kutalmışoğlu Sultan Süleyman Şah tarafından fethedilmiştir. 1074 yılında kurulan ve başkentliğini İznik’in üstlendiği Anadolu Selçuklu Devleti 1. haçlı seferinden sonra İznik’i kaybederek başkentini Konya iline taşımıştır. Konya’nın simgeleri arasında şuan hala Mevlana Müzesi içerisinde yer alan (Kubbe-i Hadrâ) Çift başlı kartal bulunmaktadır. Geçmiş yıllardan günümüze kadar tarihe bir ışık olarak anılan ilimiz birçok tarihi yapıtı ve olayıyla ön plana çıkmaktadır. Biz sizlere başlıklar halinde bazı özellikleri aktarmaya çalışacağız.

Konya’nın Kültürel Özellikleri

Konya kültürel özellikleri denilince kendine özgü yemekleri, yöresel kıyafetleri, türküleri ve daha birçok özelliği içerisinde barındırmaktadır. Kuruluşu çok eski tarihlere dayanan ve birçok tarihi olaya şahit olmuş olan bu güzel şehrimiz, yöresel anlamda da ülkemizin öne çıkan nadir şehirleri arasında yer almayı başarabilmiştir.

Konya’ya Özgü Yemekler

Konya’nın kültürel özellikleri denilince ilk akla gelen özgü yemekleridir. Her damak tadına uygun birçok yemeğe sahip olan Konya özellikle etli ekmek ile birlikte ön plana çıkmaktadır. Sadece bununla sınırlı kalmayıp bin bir çeşit tada sahip olan Konya ilimizin öne çıkan özgü yemeklerini sizlere listeliyoruz;

  • Bamya Çorbası
  • Çebiç
  • Fırın Kebabı
  • Mevlana Böreği
  • Saç Arası Yemeği

Konya'nın Tarihi Yerleri ve Kültürel Özellikleri

Konya Türküleri

Konya’nın kültürel türküleri geçmişten günümüze oldukça rağbet görmüş ve halen dillerde söylenmeye devam etmektedir. Sizlere “Sılamı Özledim” isimli türküden seçtiğimiz bir bölüm ile Konya ilimizin öne çıkan 5 türküsünü paylaşmak istiyoruz.

“Bilemezsin elbet gurbet adını
Dolanı dolanı dağlar aşmadan
Seçemezsin iyi günde dostunu
Kara gün görmeyip dara düşmeden
Gurbet bende ben gurbette yanarım
Sılamı özledim nasıl dönerim”

  • Bağlar Gazeli
  • Konyalım Yürü
  • Aslan Garam
  • Gitme Bülbül
  • Engin Yüksekli Kayalarımız

Konya’nın Yöresel Kıyafetleri ve Halk Oyunları

Konya’nın yöresel kıyafetleri bulunmuş olduğu bölge ile benzerlik göstermektedir. Ülkemizde yöresel kıyafetler ele alındığında genelde bindallı ve kaftan tercih edildiği görülmektedir. Bu gerek kumaş, gerek renk gerekse çeşit bakımından yörelere göre ayrılmaktadır. Yöresel kıyafetler, Konya ilimizde genellikle yöresel fuarlarda ve seminerlerde göreceğimiz “Kaşık Havası, Gedil Zeybeği, Zambak ve Develi” gibi halk oyunlarında ve gösterilerde görülmektedir. Genellikle yeşil ve turuncu renklerin hakim olduğu yöresel kıyafetlerde başta çember, üstünde işlik alta don şalvar ve ayağa ise ince yemeni şeklinde terlik ya da örme patik giyilmektedir.

Konya’nın Tarihi Yerleri ve Kültürel Özellikleri

Konya’nın Tarihi yerleri ve özellikleri saymakla bitiremeyeceğimiz bir konudur. Çok eski ve köklü bir tarihe sahip olan Konya ilimiz gerek mimari yapısı gerekse doğal güzellikleri ile birlikte oldukça ön plana çıkmaktadır. Özellikle 2012 yılında UNESCO Dünya Miras Listesine alınan ve dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Çatal Höyük ve sekiz Anadolu Selçuklu Sultanı’nın türbesinin bulunduğu Alaaddin Camii en çok ziyaret edilen yerler arasında yer almaktadır.Yazımızda tüm tarihi yerlerinden bahsedemeyecek olsak da sizlerle Konya ilimizde öne çıkan bazı tarihi yerler, camiler ve müzeleri paylaşacağız. Bunun yanı sıra Konya da gezilecek yerler hakkında detaylı bilgi arıyorsanız https://www.aylakbilgin.com/konya-da-gezilecek-yerler-415/ yazımızı inceleyebilirsiniz.

  • Çatal Höyük
  • Alaaddin Camii
  • Mevlana Camii ve Müzesi
  • Selçuklu köşkü
  • Klistra antik kenti
  • Ak manastır
  • İplikçi Camii
  • Aya Elenia Kilisesi
  • Sille Siyata Manastır

2 Yorum
  1. VELİENVERDEMİR

    Ben KOYALIYINVEKONYANINÖZELLİKLERİNİ ÇOKGÜZEL ANLATMIŞSINIZ.

    1. Aylak Bilgin

      Konya hakkında eklemek istedikleriniz var ise bize yorum olarak gönderebilirsiniz. Yazımızı beğenmenize çok sevindik.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. TamamDetaylı bilgi için tıklayınız.