Tuzlu Tüketme İsteği ve Sebep Olan 7 Neden

Tuzlu Tüketme İsteği ve sebep olan nedenler özellikle sağlıklı beslenme alışkanlığı edinmek ve rahatsızlıkları engellemek isteyenlerce araştırılmaktadır.

Tuzlu yiyecek tüketme isteği sağlıklı beslenme düzeninde başlıca sorunlar arasında gösterilmektedir. Özellikle son dönemlerde yaygın bir sorun haline gelen tuzlu gıdaların insan hayatını oldukça tehdit ettiği söylenmektedir. Yapılan araştırmalarda tuzlu yiyecek tüketme isteğinin belirli sebepler neticesinde meydana geldiği tespit edilmiştir. Bu sebeplerin başında ise biyolojik etkenler gelmektedir. Peki, Tuzlu Tüketme İsteği ve sebep olan nedenler nelerdir? Gelin birlikte bakalım.

Tuzlu Tüketme İsteği Neden Kaynaklanır?

Tuzlu Tüketme İsteğini Artıran Nedenler aslında bizlerin sağlığını da tehdit etmektedir. Psikolojik ya da fizyolojik rahatsızlıklara bağlı olarak gelişen tuzlu tüketme isteği beraberinde de bazı rahatsızlıklara neden olmaktadır. Sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturarak sağlıklı yaşamak isteyen birçok birey tuzu azaltma yoluna gitmiştir. Pek, Tuzlu tüketme isteği ve sebep olan nedenler nelerdir? Gelin birlikte bakalım.

Sinir ve Stres

Sinir ve Stres tuz tüketimini tetikleyen nedenlerin başında gelmektedir. Sinir ve stres seviyesinin yükselmesi ile bireyler sevdikleri yiyecekleri tüketmek istemektedirler. İnsanların ise sıkça tercih etmiş olduğu yiyecekler yağ, şeker ve tuz oranı fazla olan yiyeceklerdir. Bu durum ise bireylerde tuz tüketiminin artmasına yol açmaktadır.

Uyku Düzeni Bozukluğu

Uyku düzeninin bozuk olması, yeterince uyumayan ya da gereğinden fazla uyuyan kişilerde tuz tüketme isteği olduğu belirtilmektedir. Uyku problemi olan bireylerin istedikleri ya da sevdikleri gıdaları tüketme arzusunun oldukça fazla olduğu görülmüştür. Bu durum ise bireyleri sağlıksız bir şekilde beslenmeye iterek tuzlu besinlerin tüketilmesini sağlamaktadır.

Psikolojik Olarak Tuzlu Tüketme İsteği

Psikolojik nedenler genellikle insanları sürekli bir şeyler yeme arzusuna sevk etmektedir. Bu durum ayrıca insanları da fizyolojik olarak yıpratmaktadır. Olumsuz düşüncelere kapılan birçok birey vaktinin büyük bir bölümünü evlerinde geçirerek sürekli beslenme eğilimi göstermektedir. Bu beslenme içerisinde ise tuzlu ve yağlı gıdaların çokça tercih edildiğini söyleyebiliriz.

Aşırı Terleme ve Sıvı Kaybı

Aşırı terleme ve sıvı kaybı insanlarda tuzlu tüketme isteğini en çok artıran nedenlerden birisidir. Terin içerisinde tuz içerdiği herkes tarafından bilinmektedir. Bu durum vücuttaki soyumun azalması ile birlikte bireylerin tuzlu gıdaları tüketme eğilimi göstermesine neden olmaktadır. Aynı şekilde vücuda yeteri kadar sıvı alınmaması da bu durumu tetiklemektedir.

Premenstrüel Sendrom (PMS)

Premenstrüel Sendrom adet dönemi öncesinde kadınların psikolojik ve fizyolojik gelişimini tetiklemesi ile meydana gelmektedir. Kadınların öncelikle duygularını, fiziksel sağlığını ve davranışlarını etkileyen bu durum aynı zamanda beslenme düzenini de etkilemektedir. Bu dönem içerisinde kadınların bir çoğunun yağlı ve tuzlu yiyeceklere yöneldiğini görebiliriz.

Addison Hastalığı Neticesinde Tuzlu Tüketme İsteği

Addison hastalığı böbreküstü bezleri yeterli hormonu üretmediğin de meydana gelmektedir. Bu ise tuzun aşınmasına yol açarak addison hastlarının aynı zamanda adrenal yetmezliği ve hormon ekliği görülmesine sebebiyet vermektedir. Bu durumda ise çok düşük kan basıncı meydana gelmekte ve tuz için insanlarda ani haz duyulmaktadır.

Bartter Sendromu

Bartter sendorumu doğumda meydana gelen bir rahatsızlıktır. Bartter sendromu olan kişiler de böbrekler genellikle sodyum almazlar. Bu ise idrarlarında çok daha fazla sodyum birikmesine ve neticesinde sodyumun dışarı atılmasına neden olmaktadır. Düşük sodyum seviyesine sahip kişiler ise kendilerinde oluşan haz neticesinde tuzlu yiyecek tüketimine başvurmaktadır.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. TamamDetaylı bilgi için tıklayınız.