Uykusuzluk Nedenleri ve Çözümleri
Uykusuzluk Nedenleri ve Çözümleri, uyumakta ya da uyanmakta zorlanan birçok kişi tarafından araştırılan ve merak edilen konuların başında gelmektedir.
Uykusuzluk problemi ya da fazla uyuma problemi günümüzde pek çok kişinin yaşamış olduğu sağlık problemlerinden bir tanesidir. Düzenli ve tabiri caizse kaliteli uyku çekmek isteyen birçok kişi ya da fazla uyumaktan rahatsız olan kişiler bu rahatsızlığın çözümü için mücadele vermektedir. İnsanlar gerek iş hayatının vermiş olduğu yoğunluk gerekse sosyal yaşamın vermiş olduğu stres ile birlikte oldukça yıpranmaktadır. Bizim görüşümüz olarak da uyku problemlerinin temel etkeni olumsuz psikolojidir. Bunun yanı sıra beslenme düzensizliği ve spor alışkanlığının olmaması da başlıca nedenler arasında yer almaktadır. Uyku problemini en doğru şekilde yenmek için sizlere birkaç tavsiyede bulunacağız fakat bu tavsiyeler doktor önerisi değildir. Bundan dolayı kesin ve doğru tedavi için kesinlikle uzman bir doktor muayenesinden geçmeniz gerekmektedir.
Uykusuzluk Nedenleri ve Çözümleri
Uyku, gerek yaşamın sürekliliğinin sağlanması üzerine vücudun kendisini yenileme süreci olarak tanımlarsak sanırım yanılmış olmayız. Uyku süresi kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Bu 0-6 yaş grubunda ortalama olarak 12 saat iken yetişkinlerde 6 saat ile sınırlandırılmaktadır. Uyku gerek bağışıklık gerekse vücudun kendisini yenilemesi açısından oldukça önemli bir kavramdır. Fakat bakıldığında günümüzde her üç kişiden birinin uyku problemi olduğunu gözlemlemekteyiz. Özellikle uykusuzluk her yaşta ve cinsteki bireylerin neredeyse ortak bir problemi haline gelmiştir. Peki, uykusuzluk nedenleri ve çözümleri nelerdir? Gelin, birlikte bakalım.
Uykusuzluk Neden Olur?
Uykusuzluk Neden Olur? Uyumakta zorluk çekenlerin oldukça merak ettiği bu soruyu sizler için cevaplamaya çalışacağız. Öncelikle bilinmesini isteriz ki uykusuzluğun en büyük etkeni psikolojik nedenler olarak gözlemlenmektedir. Bunun için elinizden geldiğince pozitif düşünmeli ve kendinizi motive etmelisiniz. Bunun yanı sıra uykusuzluğa neden olan birçok faktör yer almaktadır. Sizler için uykusuzluğa neden olan ve başta gelen faktörleri listeledik;
- Kronik Uykusuzluk Problemi
- Fizyolojik Hastalıklara Bağlı Uykusuzluk
- Sinir, Stres, Depresyon ve Diğer Psikolojik Etkenler
- Yaşam Tarzı
- Beslenme Düzeni
- Çevresel Faktörler
- Kafein Tüketimi
Belirtmiş olduğumuz faktörlerin yanı sıra uyku probleminde birçok psikolojik ve fizyolojik nedenin olduğunu söyleyebiliriz. Bunun için yapmanız gereken tüm sıkıntıları bir kenara bırakmanız ve ileriye dönük olarak pozitif düşünmenizdir. Bu sizleri hem rahatlatacak hem de kaliteli bir uyku çekmenizi sağlayacaktır.
Uykusuzluk Zararları Nelerdir?
Uykusuzluk zararları uyumaya çalışan fakat bir türlü gerçekleştiremeyen kişilerin oldukça sık araştırdığı bir konudur. Vücudun dinlenme süreci olarak adlandırılan uyku sekteye uğradığında kısa ve uzun süreli birçok hastalığa yol açabilmektedir. Bunun önüne geçmek amacıyla uzman bir doktor kontrolünde tedavi olmanız gerekmektedir. Peki, uykusuzluğun sağlık üstündeki başlıca zararları bakalım ne imiş;
- Kısa ve Uzun Süreli Bellek Körelmesi
- Vücut Dinçsizliği
- Dikkat Dağınıklığı
- Bilinç Bozukluğu
- Beyin Hastalıkları
Yukarıda belirtilen rahatsızlıkların yanı sıra uykusuzluk hem psikolojik hem de fizyolojik olarak birçok rahatsızlığa da neden olabilmektedir. Bu rahatsızlıklardan kurtulmak için kesinlikle düzenli ve kaliteli bir uyku çekmeniz gerekmektedir.
Uykusuzluk Nasıl Tedavi Edilir?
Uykusuzluk Nasıl Tedavi Edilir? Sorusu günümüzde özellikle gençlerin aradığı ve çözümünü araştırdığı bir konudur. Uykusuzluk tedavisi için sizlere birkaç öneri vereceğiz. Fakat bu önerilerimiz bir doktor tavsiyesi değildir. Kesin ve net çözüme ulaşmak istiyorsanız kesinlikle uzman bir doktor tarafından muayene edilmeniz gerekmektedir. Tavsiye ettiğimiz bu öneriler sizlerin daha kaliteli bir uyku yakalaya bilmenizi sağlayacak kanaatinde olduğumuz etkenlerdir.
- Göz alıcı olmayan loş ışık tercih etmek
- Gürültülere karşı odanın ses yalıtımını güçlendirmek
- Yatak oda boyasının dinlendirici renklerden seçilmesi
- Odayı sadece uyuma amaçlı kullanmak
- Oda sıcaklığını uyuyabilecek düzeyde tutmak
- Eşyalarınızı özellikle yastık ve yorganı yenilemek
İçerik Başlıkları