Filografi Sanatı Nedir? Nasıl Yapılır?
Filografi Sanatı Nedir? Nasıl Yapılır? Sorusu son dönemlerde çivi sanatına gönül vermiş ve filografi üzerinde araştırma yapanların merak ettiği bir konudur.
Filografi Nedir? Filografi sanatı bir başka ismi ile çivi sanatı son dönemlerde hediyelik eşyalar arasında en güzide olanı haline gelmiştir. Filografi nedir? nasıl yapılır? sorularını araştıranların genellikle iki nedeni bulunmaktadır. Bunlardan ilki hobi edinmek iken diğeri bu işten kazanç sağlamaktır. Her iki neden içinde bu sanatının iyi bir şekilde bilinmesi ve uygulanması sizlerin en iyi Filografiye ulaşmanızı sağlayacaktır. Bunların yanı sıra malzemeler ve püf noktaları da bu iş için oldukça önemli birer etkendir. Peki, Filografi Sanatı hakkındaki tüm detayları sizlerle paylaşalım.
Filografi Sanatı Nedir?
Filografi Sanatı Nedir? Sorusunun en güzel cevabı kendisine hobi edinmek ve bu işten para kazanmak isteyenlerin en çok tercih ettiği sanat türü olarak nitelendirebiliriz. Filografi sanatına olan ilgi geçmiş yıllara nazaran günümüzde oldukça artış göstermiş ve birçok kişi filografi kurslarına başvurmaya başlamıştır. Filografi sanatı ile ilgili tüm merak ettiklerinizi sizler için yazımızda derlemeye çalıştık. Diğer bir el sanatı tercih etmek istiyorsanız Hat sanatı tam sizlere göre https://www.aylakbilgin.com/hat-sanati-nedir-nasil-yapilir-1398/ yazımızdan detaylara ulaşabilirsiniz.
Filografi Sanatı Tanımı
Filografi sanatı, tasarlanmış bir motif veya desenin kağıda aktarılarak bu kağıdın ahşap bir malzeme üzerine sabitlenerek belirli çizgiler arasında çivilerin çakılması ve renkli iplik ya da tellerin geçirilmesi ile oluşturulan bir el sanatı türüdür. Çivi sanatı olarak da adlandırılan Filografi belli bir emek ve azim sonucunda oluşturulmaktadır. Kullanılan malzemelerin kalitesi ve sizlerin el becerisi ile birlikte ortaya güzel eserlerin çıkması mümkündür.
Filografi Sanatı Tarihi Nedir?
Filografi sanatı tarihi tam olarak bilinmese de Orta Doğu’dan batıya doğru yayılmış bir el sanatı olduğu araştırmalar neticesinde belirlenmiştir. Osmanlı döneminde de geleneksel el sanatı olarak kullanılan Filografi son dönemlerde de ülkemizde çokça yapılmaya başlamıştır. Yükselişini Osmanlı Döneminde gerçekleştirilen bu güzel sanat günümüzde de birçok kişi için bir kazanç kapısı haline dönüşmeyi başarmıştır.
Filografi Sanatı Modelleri ve Örnekleri
Filografi sanatı modelleri ve örnekleri için araştırma yapıyor iseniz bu tamamen sizlerin hayal dünyasına kalmıştır. Eğer yeni bir başlangıç yapıyorsanız kolay desenler tercih edebilirsiniz. Sizlere kolaylık olması açısından kağıdı kullanacağınız ahşap üzerine yapıştırarak çivileri o kağıt üzerine çakmanız ve bu şekilde devam etmeniz işi hızlı bir şekilde bitirmenizi sağlayacaktır. Aşağıda Filografi sanatı ile ilgili yapılan bazı modellerin fotoğrafını paylaşıyoruz.
Filografi Sanatı Nasıl Yapılır?
Filografi Sanatı Nasıl Yapılır? Sorusuna geçmeden önce bilmeniz gereken temel etken bazı tekniklerden ve kolaylıklardan yararlanmanızdır. Filografi sanatı kafanızda belirmiş olduğunuz desenin kağıda aktarılıp ahşap üzerinde kağıtta yer alan desenlerin çivi ile işlenmesi ile oluşturulmaktadır. Çiviler belirli bir aralık ve sıra ile işlendikten sonra renkli iplik ya da tel yardımı ile bazı tekniklerden yararlanarak sanatınıza renk verme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Filografi Sanatı Örgü Çeşitleri Nedir?
Filografi sanatı örgü çeşitleri, çivi çakma işlemi bittikten sonra gerçekleştirilmektedir. Çivi işlemi tamamlandıktan sonra kullanacağınız iki materyal iplik ve teldir. Daha canlı bir renk ve ihtişamlı bir görünüm olmasını istiyorsanız teli tercih edebilirsiniz. Tel bağlama işleminde ise belirli çeşitlerden yararlanmanız gerekmektedir. Çapraz bağlama, yıldız tekniği ve düz tel bağlama işlemi en çok tercih edilenler arasındadır. Bu tercih tamamen sizlerin keyfiyetine kalmıştır. Nasıl hoşunuza gidiyor ve nasıl görünmesini istiyorsanız telinizi o şekilde bağlayabilirsiniz.
Filografi Sanatında Kullanılan Malzemeler
Filografi sanatında kullanılan malzemeler ne kadar kaliteli olursa sizlerin sanatı da o kadar güzel olur. Kolaylıkla internet üzerinden ya da bulunduğunuz bölgeden bu malzemeleri temin edebilmeniz mümkündür. Çivi çakımı işleminde ses olduğu için kendinize bir hobi odası ayarlamanız ve odanın ses yalıtımını güçlendirmenizi öneririz. Şimdi filografi sanatı malzemeleri nelerdir? Gelin birlikte bakalım.
- Sunta (Tablo boyunuza göre)
- Kumaş
- Çivi
- Kargaburun
- Tornavida
- Çuvaldız
- Bakır Tel
- Yaldız Boya
- Fırça
- Zımba Makinesi
- Toz Alma Fırçası
Filografi Sanatı Yapılışı ve Püf Noktaları
Filografi sanatı yapılışı üzerinde bilmeniz gereken bazı püf noktalar yer almaktadır. diğer isminde olduğu gibi çivi sanatında çivilerin özenli boyutlarının aynı ve kullandığınız zemine zarar vermeyecek şekilde çakılması bu işin püf noktasıdır. Bunun yanı sıra tel bağlama işleminizi belirli bir düzen ve orana göre yapmanız sanatınızın daha iyi görünmesini sağlayacaktır. Başlarda bu iş sizlere biraz zor gelse de belirli bir zaman sonra güzel işler çıkaracağınızı düşünmekteyiz. Şimdiden başarılar.
İçerik Başlıkları