Çağrışımsal Anlam Nedir?

Çağrışımsal Anlam Nedir? Sorusu psikologlar tarafından veya psikoloji eğitimi görenler tarafından oldukça çok merak edilen ve araştırılan bir konudur.

Çağrışımsal anlam, son dönemlerde sosyal medya ve iletişim kanallarının da artması ile birlikte kelimelerin yansıtılması veya farklı bir deyim ile birlikte kullanılması ile ilgileri üzerine çekmiştir. Genellikle psikologlar tarafından araştırılan ve üzerinde durulan çağrışımsal anlam, günümüzde psikoloji eğitimi gören birçok öğrenci içinde bir araştırma konusu haline gelmiştir. Peki, Çağrışımsal anlam nedir? Gelin tüm detayları ile birlikte bakalım.

Çağrışımsal Anlam Nedir?

Çağrışımsal Anlam Nedir? Gelin kısaca bir anlamına bakalım. Çağrışımsal anlam kişinin bir sözcüğü işittiğin de aklına gelen ve çağrıştırdığı bütün sözcüklere veya nesnelere yüklediği anlamı oluşturmaktadır. Yüzeyinden bakıldığında kolay bir anlam, derinine inildiğinde ise sonu gelmez bir anlamı içerisinde barındırmaktadır. Sizlere yazımızda çağrışımsal anlam ile ilgili olarak tüm detayları aktarmaya çalışacağız. Bunun yanı sıra farklı bir erim olan değer vermek ne anlama gelir merak ediyorsanız https://www.aylakbilgin.com/deger-vermek-nedir-deger-vermek-ne-demek-2273/yazımızdan detaylarına ulaşabilirsiniz.

Çağrışımsal Anlatım Nedir?

Çağrışımsal anlatım nedir? Kelime anlamına bakıldığında çağrışım; bir düşünce veya görüntünün bir başka nesne ya da olgu ile hatırlanması veya davranış, düşünce ve kavramları, kişilerin başka bir nesne ya da olgu ile bağlantı kurarak bilinç altında bulunana yönlendirmesi ile oluşmaktadır. Bunu aslında bir betimleme olarak nitelendirsek sanırım yanlış yapmış olmayız. Örnek vermek gerekirse, okumuş olduğunuz bir kitaptaki kelimeler, cümleler veya olaylar sizlerin bilinç altınızdaki olgular ile sentezlenerek bir hayal oluşturmaktadır. Bu da sanırım çağrışımsal anlama verilebilecek en güzel örnektir.

Çağrışımsal Anlam Geçiş Örnekleri Nelerdir?

Çağrışımsal anlam geçiş örnekleri vermeden önce sizlere yine kısa bir tanım verelim. Çağrışımsal geçiş, bir uyarıcı durumunda bulunan tepkinin, duruma göre yeni uyarıcıların eklenmesi ve güncellenmesi ile meydana gelmektedir. Bu ise esinin güncellenerek alışma sürecinden sonra tamamen yeniye dönüşmesine olanak sağlamaktadır. Hemen bu konu ile ilgili örneklerimize geçelim.

Çağrışımsal Anlam Geçiş Örneği 1: Bir köpeğin eğitimini baz alalım. Elde gösterilen bir kemik yukarıda tutularak köpeğe sürekli ayağa kalk yönünde talimat verilir. Yeterli ve özenli olarak deneme yapıldıktan sonra kemik olmaksızın da sadece ayağa kalk komutu ile birlikte verilecek olan emir, bir uyarıcı olarak köpeği harekete geçirecektir.

Çağrışımsal Anlam Geçiş Örneği 2: Adı a, soyadı b c olan bir köşe yazarı soyadını değiştirerek sadece b’yi kullanmak istemektedir. Sunulan yazılarında sürekli olarak a b c kullanan yazar bir süre sonra soyisminden c’yi çıkararak yazıların yayınlamaya devam etmiştir. Sürekli olarak okuyan okurları ise a b c’nin bundan sonra sadece a b olarak aynı yazar olduğunu anlayacaklardır. Bu da bir uyarıcı olarak değerlendirilebilir.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. TamamDetaylı bilgi için tıklayınız.